Waar mogen app-ontwikkelaars zich in 2017 aan verwachten?

Helaas nog altijd geen volledig ondersteunde standaard voor webcomponenten, stelt Burke Holland van Progress. "Maar JavaScript blijft aan belang winnen en er komen meer wegwerp-apps".

Trefwoorden: #app, #progress

Lees verder

Techniek

( Foto: Atos )

ENGINEERINGNET.BE - Het blijft uiteraard in de eerste plaats de persoonlijke opinie van één persoon binnen een organisatie, maar op het lijstje van vakspecialist Burke Holland, Director Development Relations bij Progress, prijken toch enkele markante voorspellingen.

Zo voorspelt hij dat er steeds vaker wegwerp-apps zullen opduiken. Deze term verwijst naar het bouwen van een enterprise app om een specifiek probleem aan te pakken en de app vervolgens niet meer te gebruiken. "Mogelijk blijkt dit op den duur onbetaalbaar en inefficiënt, maar nieuwe technologieën maken het gewoon veel makkelijker voor ontwikkelaars om een app te bouwen die een kortstondig leven beschoren is". Waaraan ze volgens hem niet zullen kunnen weerstaan.

JavaScript en de opkomst van TypeScript
Nu JavaScript draait als server-side code en de drijvende kracht is achter iOS- en Android-apps, heeft het een software-ecosysteem nodig dat nog niet is beïnvloed door JavaScript. Daarnaast neemt de invloed van JavaScript toe binnen grote organisaties dankzij Node.js en TypeScript van Microsoft. De afgelopen tijd heeft Node stappen gezet om een stabieler aanbod te creëren voor grotere bedrijven en heeft tevens features toegevoegd, special voor deze bedrijven, zoals ondersteuning voor de langere termijn. In 2017 zal JavaScript - en in het bijzonder Node - aandeel opeisen van de inzet van traditionele C# en Java bij bedrijven.

Visuele ontwerptools beleven een comeback
"Ontwikkeltools worden - opnieuw - toegankelijker voor iedereen". In de jaren 80 en 90 was het zo dat het internet sterk democratiseerde: ook niet-ontwikkelaars konden via drag&drop websites ontwerpen, onder meer dankzij desktopapplicaties zoals WinForms. Sindsdien is ontwikkelen door de opkomst van web en cloud complexer geworden, waardoor de amateurontwikkelaars achter bleven. "In het komende jaar groeien tools zoals WinForms naar elkaar toe, waardoor (amateur)ontwikkelaars binnen grote bedrijven grote delen van applicaties visueel kunnen samensmelten".

Nog altijd geen standaarden
"Jammer genoeg zal ook 2017 ons niet dichter in de buurt van een volledig ondersteunde standaard voor webcomponenten brengen". Het ontbreken van zo'n standaard is de grote frustratie van elke ontwikkelaar. Er blijven uitdagingen bestaan op het vlak van performance, met name met betrekking tot Shadow DOM.

Apple implementeerde Shadow DOM in Safari om het gewoon makkelijker te maken om de API te openen. Ontwikkelaars en browser-aanbieders zijn het erover eens dat er behoefte is aan native ondersteuning voor componenten.

Ondertussen zijn bibliotheken zoals React en Angular in het gat gesprongen en bieden ontwikkelaars zoveel meer functies in applicaties dan het componentmodel doet. Zowel Angular als React zullen de komende tijd groeien in populariteit en zullen in de nabije toekomst als “webcomponent”-oplossing gebruikt worden door ontwikkelaars, voorspelt Holland.


(BB)