KdG Campus Zuid beloont met BREEAM Excellent-label

Economie 23/12/2016 10:12:57

Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) in Antwerpen is de allereerste school in Vlaanderen met het duurzaamheidslabel BREEAM Excellent.

Lees hieronder verder   
Verwant

Xant en het Canadese Eocycle fuseren

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

Siemens koploper in beheer van gedistribueerde energiebronnen

Geo-engineering: leven met CO2-uitstoot

Elektrische voertuigen veiliger met nieuwe BYD bladbatterij

Encon Energieprijs virtueel uitgereikt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit is de conclusie van een studie van het onafhankelijke ingenieursbureau Cenergie in opdracht van de ontwerpbureaus Stramien en RAU over duurzaam bouwen, de EPB-verslaggeving en de technieken.

Campus Zuid is sinds september de thuisbasis van 5.500 studenten in de opleidingen welzijn, onderwijs en gezondheidszorg, waarvan er 3.500 tegelijkertijd les kunnen volgen. Vijfhonderd personeelsleden werken er voor de ondersteunende diensten van de school.

In totaal bedraagt de vloeroppervlakte 35.000 m², inclusief een kelderverdieping van 7.000 m² voor ongeveer 1.500 fietsen en 111 wagens.

Cenergie besteedde in zijn onderzoek bijzondere aandacht aan:

  • Comfort en beleving: gezond binnenklimaat, akoestiek, luchtkwaliteit, lichttoetreding, veiligheid
  • Energie: minimale CO2-emissie, energiebesparing, energierecuperatie, hernieuwbare energiebronnen
  • Keuze van duurzame materialen en installaties gestoeld op een life cycle cost benadering: mogelijkheden tot gerecycleerd materiaal, verantwoord ontgonnen materialen, robuustheid

Het volledige gebouw wordt verlicht met ledtechniek voorzien van daglichtsturing en aanwezigheidsdetectie. Er is geen actieve koeling voorzien, de temperatuur in de zomer wordt gemilderd door nachtventilatie en ramen die automatisch worden gestuurd.

De zonnewarmte wordt buitengehouden door middel van een zonwering met kantelbare, optrekbare lamellen. Het principe van de verwarming is dat van een thermal grid, een vraag gestuurd netwerksysteem dat werkt op lage temperatuur.

PV-panelen op het dak zorgen voor energieopwekking. De stookinstallatie is zo ontworpen dat ze kan op termijn kan worden aangesloten op het nog aan te leggen lokale warmtenet.

Door al deze maatregelen te combineren in een nieuw en deels bestaand en gerenoveerd gebouw dat gelegen is in de stad, behaalt het gebouw als eerste schoolgebouw in Vlaanderen het label BREEAM excellent. << (Guy Leysen) (foto: Willemen Groep)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Digital Transformation met Dell Technologies

Er beweegt ontzettend veel in onze IT-branche. De digitale transformatie zet hele industrieën op hun kop. Denk aan retail, banking, mobiliteit, ... Overal zijn de uitdagingen enorm.

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep (KUL) en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat auto's van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes.

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Kris Sterkens is nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica

Johnson & Johnson meldt dat Kris Sterkens vanaf vandaag de leiding over Janssen Pharmaceutica overneemt van Stef Heylen, die met pensioen gaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners