AVT ontwikkelt technologie voor onderhoud ITER-kernfusiereactor - artikel

Maintenance 23/12/2016 9:19:42

AVT Europe uit Essen is erin geslaagd een contract binnen te halen voor het leveren van AGV's voor het onderhoud van de ITER-kernfusiereactor in het Franse Cadarache.

Lees hieronder verder   
Verwant

Maintenance en Pumps & Valves, succesvol duo-event voor de hele industrie

DEME bouwt vaartuig voor onderhoud van offshore windmolenparken

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Tips voor een betere afstemming tussen onderhoud & safety - whitepaper

Wat weet u over de evolutie van de Maintenance Manager? - whitepaper

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Dat leveren aan giga-engineeringprojecten zoals ITER of ESA niet het prerogatief is van grote ondernemingen en multinationals, is een boodschap die diverse economische stakeholders in België al geruime tijd uitdragen.

Het bewijs van «wie niet waagt, niet wint» werd onlangs nog maar eens geleverd: het 50-koppige engineeringbedrijf AVT uit Essen nabij de Nederlandse grens mag voortaan wereldwijd uitpakken met de referentie robottechnologie te zullen ontwikkelen voor het gigantische ITER-engineeringproject in Zuid-Frankrijk.

Fusion for Energy (F4E), de organisatie die instaat voor de Europese inbreng in de bouw van de ITER-kernfusiereactor, heeft namelijk het grootste contract ooit ondertekend voor wat betreft het op afstand manipuleren en transporteren - 'remote handling' in het vakjargon - van de fusiereactoronderdelen. Het gaat om een opdracht van niet minder 100 miljoen euro, te verdelen over een aantal leveranciers die zich een ad hoc consortium verenigd hebben.

Een opmerkelijke vaststelling: tussen multinationals met klinkende namen zoals Airbus, Cegelec, Vinci en Nuvia duikt de naam op van één enkel Belgisch bedrijf: AVT Europe, de KMO uit Essen die robuuste AGV's en geautomatiseerde grondvoertuigen bouwt die zeer zware lasten kunnen transporteren.


Radioactief gecontamineerde componenten worden in stralingsbestendige containers geladen. Het zijn deze containers die de Vlaamse AGV's zullen transporteren.

De opdracht voor de leden van het consortium slaat op het ontwikkelen van technologie om de fusiereactor van op afstand te onderhouden en te herstellen. Doordat bepaalde componenten tijdens hun werking blootgesteld zullen zijn aan radioactieve straling en opwille van de zeer beperkte bewegingsruimte in de reactorkamer zelf, is manueel onderhoud in situ onmogelijk.

Alle handelingen moeten dus van op afstand én zoveel mogelijk geautomatiseerd verlopen. Daarom worden alle onderdelen in afgeschermde containers geplaatst die van de reactorruimte naar de «Hot Cel» onderhouds- en opslagruimte vervoerd worden, doorheen verschillende gebouwen en over meerdere verdiepingen. Het zijn deze containers van 8,5 m x 3,7 m x 2,6 m en met een gewicht van zowat 100 ton, die op de door AVT nog te ontwikkelen AVG's zullen terechtkomen.

Voor het bedrijf uit Essen - 'Automatiseringen Van Thillo' - dat 15 jaar geleden van start ging met een AGV/robot die oprichter Luc Van Thillo bouwde voor zijn eigen kippenkwekerij, gaat het om een schitterende referentie: niet alleen neemt het deel aan een prestigeproject met internationale allures, de roboticatechnologie die het consortium voor ITER mag ontwikkelen zal model staan voor toekomstige projecten in de nieuwe markt van de fusietechnologie.

Of zoals projectmanager Carlo Damiani van opdrachtgever F4E het stelt: «Dit contract biedt bedrijven en laboratoria de ongeëvenaarde opportuniteit om knowhow en expertise in het onderhouden van fusiereactoren op te bouwen».

Het gaat overigens niet over het eerste referentieproject van AVT: het werkt bijvoorbeeld ook voor de CERN-deeltjesversneller. << (Bert Belmans) (foto's: F4E, ITER)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Betere beeldschermkwaliteit met milieuvriendelijke kwantumdots

UGent spin-off QustomDot is pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots, innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren.

Motoren Francoys heeft Pump Fleet Services overgenomen

Zowel Motoren Francoys uit Melle als Pump Fleet Services uit Geraardsbergen zijn gespecialiseerd in elektrische aandrijvingen en pompen. ‘The Rotating Company’ wordt de naam van de holding.

Techni-Mat legt focus op infra & ruwbouw

De eerste editie van Techni-Mat wordt op 25 en 26 maart in Kortrijk Xpo georganiseerd en belooft een kennisevenement voor professionals uit de branches infra en ruwbouw te worden.

Toekomstvisie over artificiële intelligentie volgens Europese Commissie

De Europese Commissie presenteerde onlangs een toekomstvisie over artificiële intelligentie. Er is actie nodig zich op de Al wereldkaart te zetten, maar te veel aan regelgeving is niet goed.

Wim Sarens: “Een lift van 40.000 ton is perfect mogelijk” - topingenieur

“Ik heb nooit gewerkt als échte ingenieur maar mijn karakter en persoon zijn daarin wel gekneed. Die basis blijft heel relevant”, zegt Wim Sarens (40), CEO bij het gelijknamige kraanbedrijf.

Gimv verwerft meerderheidsbelang in Duitse Köberl Group

Samen met de 2 bedrijfsleiders, die een minderheidsbelang behouden, zal Gimv de specialist in facility management en bouwtechnische installatiediensten, ondersteunen in hun duurzame groei.

Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

De micro-water­kracht­centrale kan stroom opwekken uit rivieren en waterlopen met een hoogteverschil tussen 1,5 meter en 5 meter. Een oplossing voor afgelegen gebieden met nauwelijks energie.

Reeds 150 exposanten bevestigden deelname aan StocExpo 2020

StocExpo 2020, van 10-12 maart in Ahoy Rotterdam, biedt een platform aan exposanten om hun nieuwste innovaties en ontwikkelingen te presenteren aan hun collega-professionals en besluitnemers

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners