AVT ontwikkelt technologie voor onderhoud ITER-kernfusiereactor - artikel

Maintenance 23/12/2016 9:19:42

AVT Europe uit Essen is erin geslaagd een contract binnen te halen voor het leveren van AGV's voor het onderhoud van de ITER-kernfusiereactor in het Franse Cadarache.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wat is het beste tegen veroudering van uw machinepark? - whitepaper

Aertssen pioniert met digitaal platform Smartyard

Hoe u zorgt dat kennis over onderhoud niet met pensioen gaat - whitepaper

Eltec System overgenomen door Imes Dexis

Microben beschermen ijzeren damwanden tegen afbraak

METALogic overgenomen door TÜV Austria Groep

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Studiedag Energie-efficiëntie

Vlaams Parlement - Brussel

vrijdag 20 september 2019

Webinar: 7 innovatieve veiligheids­oplossingen

Pilz Webinar

vrijdag 20 september 2019

Overdrukbeveiliging in de procesindustrie en veiligheidskleppen

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 26/09/2019

46ste Hogere Cursus Akoestiek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 17/02/2020

Plat dak specialist editie 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/09/2019 tot 24/09/2020

Keuze van de redactie

(17/9) ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

(17/9) umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

(10/9) Werkgevers plannen personeelsuitbreiding in vierde kwartaal

(9/9) 2.640 zonnepanelen voor spaarbekkencentrale in Coo

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Dat leveren aan giga-engineeringprojecten zoals ITER of ESA niet het prerogatief is van grote ondernemingen en multinationals, is een boodschap die diverse economische stakeholders in België al geruime tijd uitdragen.

Het bewijs van «wie niet waagt, niet wint» werd onlangs nog maar eens geleverd: het 50-koppige engineeringbedrijf AVT uit Essen nabij de Nederlandse grens mag voortaan wereldwijd uitpakken met de referentie robottechnologie te zullen ontwikkelen voor het gigantische ITER-engineeringproject in Zuid-Frankrijk.

Fusion for Energy (F4E), de organisatie die instaat voor de Europese inbreng in de bouw van de ITER-kernfusiereactor, heeft namelijk het grootste contract ooit ondertekend voor wat betreft het op afstand manipuleren en transporteren - 'remote handling' in het vakjargon - van de fusiereactoronderdelen. Het gaat om een opdracht van niet minder 100 miljoen euro, te verdelen over een aantal leveranciers die zich een ad hoc consortium verenigd hebben.

Een opmerkelijke vaststelling: tussen multinationals met klinkende namen zoals Airbus, Cegelec, Vinci en Nuvia duikt de naam op van één enkel Belgisch bedrijf: AVT Europe, de KMO uit Essen die robuuste AGV's en geautomatiseerde grondvoertuigen bouwt die zeer zware lasten kunnen transporteren.


Radioactief gecontamineerde componenten worden in stralingsbestendige containers geladen. Het zijn deze containers die de Vlaamse AGV's zullen transporteren.

De opdracht voor de leden van het consortium slaat op het ontwikkelen van technologie om de fusiereactor van op afstand te onderhouden en te herstellen. Doordat bepaalde componenten tijdens hun werking blootgesteld zullen zijn aan radioactieve straling en opwille van de zeer beperkte bewegingsruimte in de reactorkamer zelf, is manueel onderhoud in situ onmogelijk.

Alle handelingen moeten dus van op afstand én zoveel mogelijk geautomatiseerd verlopen. Daarom worden alle onderdelen in afgeschermde containers geplaatst die van de reactorruimte naar de «Hot Cel» onderhouds- en opslagruimte vervoerd worden, doorheen verschillende gebouwen en over meerdere verdiepingen. Het zijn deze containers van 8,5 m x 3,7 m x 2,6 m en met een gewicht van zowat 100 ton, die op de door AVT nog te ontwikkelen AVG's zullen terechtkomen.

Voor het bedrijf uit Essen - 'Automatiseringen Van Thillo' - dat 15 jaar geleden van start ging met een AGV/robot die oprichter Luc Van Thillo bouwde voor zijn eigen kippenkwekerij, gaat het om een schitterende referentie: niet alleen neemt het deel aan een prestigeproject met internationale allures, de roboticatechnologie die het consortium voor ITER mag ontwikkelen zal model staan voor toekomstige projecten in de nieuwe markt van de fusietechnologie.

Of zoals projectmanager Carlo Damiani van opdrachtgever F4E het stelt: «Dit contract biedt bedrijven en laboratoria de ongeëvenaarde opportuniteit om knowhow en expertise in het onderhouden van fusiereactoren op te bouwen».

Het gaat overigens niet over het eerste referentieproject van AVT: het werkt bijvoorbeeld ook voor de CERN-deeltjesversneller. << (Bert Belmans) (foto's: F4E, ITER)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

“Waterstof, de brandstof van de toekomst ?!” - uitnodiging

Nog twee weken tot het waterstof seminarie van het najaar: Fueling the Future Summit. Wij geven alvast een aantal redenen om deelname aan het seminarie zeker zullen rechtvaardigen.

Hogeschool PXL test ‘smart’ ventileren met machine learning

Hogeschool PXL is van start gegaan met een experimenteel proefproject met machine learning om de ventilatie van zijn aula’s in Diepenbeek automatisch aan te sturen.

EMO 2019 van start gegaan in Hannover

Uitdagingen en opportuniteiten, daarover had Carl Martin Welcker, generaal commissaris-generaal van EMO Hannover 2019, het bij de start van de grootste machine­gereed­schappen­beurs ter wereld.

Nieuwe Uniflex prikgeleider voor slangen tot 100 mm - techniek

Na de PR 12, heeft Uniflex nu de staande PR 14 prikgeleider ontwikkeld voor de noodzakelijke prikgeleiding op de buitenlaag van gasleidingen voor perslucht, stikstof, …

DNA-bouwpakket alternatief voor dure industrieel geproduceerde antilichamen

Onderzoekers van KU Leuven zijn erin geslaagd om schapen zelf antilichamen te laten produceren, door enkel de DNA-bouwstenen van dit type geneesmiddelen te injecteren.

Bouw Frans offshore windpark toegewezen aan Jan De Nul

Jan De Nul Group heeft, via zijn Franse dochteronderneming Sodraco International, een eerste contract voor de bouw van een windmolenpark op zee in Frankrijk ondertekend.

Resultaten testproject autonoom varen voorgesteld

Na verschillende maanden van testvaarten met een schaalmodel van een autonoom (onbemand en zelfsturend) binnenschip op de IJzer werden onlangs de testresultaten voorgesteld.

7 miljoen euro EU-subsidie voor innovatieve warmtebatterij (+video)

De Nederlandse TU Eindhoven en TNO hebben een batterij ontwikkeld die het mogelijk maakt om duurzaam opgewekte energie op een goedkope en efficiënte manier op te slaan.

Partners