Europees netwerk zet belangrijke stap in onderzoek naar type 1-diabetes

Europese onderzoekers starten een nieuwe databank om gegevens van patiënten met type 1-diabetes en hun familieleden in te zamelen. Zo willen ze de evolutie van de ziekte bestuderen.

Trefwoorden: #diabetes, #diabetes type 1, #INNODIA, #KU Leuven, #onderzoek, #UZ Leuven

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - Innodia )

ENGINEERINGNET.BE - Het project maakt deel uit van INNODIA, een grootschalig Europees consortium over type 1-diabetes, waarbij onderzoekers een beter inzicht willen krijgen in de ziekte en het pad effenen voor nieuwe therapieën om de ziekte te voorkomen en te genezen.

Over heel Europa zullen bloedstalen en andere gegevens van nieuwe patiënten met type 1-diabetes en eerstegraads familieleden verzameld worden, om zo de evolutie van de ziekte bij deze personen te kunnen bestuderen.

Professor Chantal Mathieu, verbonden aan KU Leuven/UZ Leuven en tevens coördinator van INNODIA: ‘Zo zullen we in staat zijn om beter inzicht te krijgen in de relatie tussen veranderingen in de β-cel functie, immuunprofielen, genetische en omgevingsfactoren en hun rol in het ontstaan ​​van de ziekte.’

Om de bloedstalen en data over heel Europa te kunnen verzamelen, heeft het consortium een netwerk in Europese ziekenhuizen uitgebouwd, dat ook zal ingezet worden voor klinische studies die binnenkort van start gaan.

INNODIA bundelt de krachten van de academische wereld en de industrie, maar betrekt ook patiënten en hun families. Hun advies was van cruciaal belang bij het opzetten van de databank en bijhorend netwerk.

Er bestaat nog heel wat onduidelijkheid over type 1-diabetes, dat vooral ontstaat op jonge leeftijd. Type 1-diabetes kan zich op elke leeftijd manifesteren, maar vooral kinderen en jongvolwassenen worden getroffen.

Antwoorden vinden de vraag 'Wat zijn de uitlokkende factoren en welke elementen spelen een rol in de evolutie van de aandoening?' is heel belangrijk om de aandoening adequater te kunnen behandelen.

Hoewel type 1-diabetes minder frequent is dan type 2, gaat het wereldwijd wel nog altijd over 17 miljoen patiënten.


Over Innodia
INNODIA is een consortium van 33 Europese partners, waarvan 26 academische centra zoals KU Leuven/UZ Leuven.

Het consortium kan rekenen op een budget van 36,5 miljoen euro, onder andere afkomstig van het Innovative Medicines Initiative (IMI), een partnerschap van de Europese Unie, de Europese farmaceutische industrie, en twee Amerikaanse liefdadigheidsorganisaties.