VIL test in nieuw project nieuwe netwerken voor logistiek uit

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) is gestart met het project ‘WiN4track’ om te kijken of draadloze en energiezuinige netwerken ook logistieke toepassingen en kansen bieden.

Trefwoorden: #GPRS, #logistiek, #LoRa, #low power wide area networks, #LPWAN, #RFID, #Sigfox, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek, #WiN4track

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Het VIL gaat samen met vijftien bedrijven uitzoeken wat de nieuwe technologie kan betekenen voor tracking en monitoring van assets en hoogwaardige en diefstalgevoelige goederen.

Nieuwe draadloze low power wide area networks (LPWAN) zoals Sigfox of LoRa, zijn ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie draadloos over een grote afstand te transporteren tussen objecten en systemen bij een ultra laag stroomverbruik. De nieuwe netwerken laten toe om producten of assets te voorzien van een tracker/sensor met een levensduur van 5 à 10 jaar tegen een lage kost.

Redenen genoeg om hun logistieke toepasbaarheid te onderzoeken. De hoofddoelstelling van het project is het potentieel en de mogelijkheden van LPWAN-netwerken en -apparatuur voor logistiek inzichtelijk te maken en uit te testen.

Elk bedrijf stapt mee in het project, vanuit zijn eigen noden. Dit kan gaan over productlokalisatie op eigen (grote) yards (afgewerkte producten, machines …), het traceren en beter beheren van logistieke dragers (koelcontainers, kabelhaspels, rolcontainers …), het monitoren van de condities van kwetsbare goederen tijdens het transport of het traceren van diefstalgevoelige goederen.

Het VIL heeft in het verleden al gelijkaardige onderzoeksprojecten uitgevoerd, bijvoorbeeld rond de opvolging van logistieke dragers met RFID-technologie. Hiervoor hebben bedrijven echter eigen infrastructuur nodig en is opvolging alleen mogelijk op enkele vaste meetpunten wat continue realtime opvolging niet mogelijk maakt.

Een ander VIL-project, waar GPRS-technologie werd getest voor luchtvracht, bracht interessante realtime monitoring mogelijkheden naar voren. GPRS werkt via het 2G en 3G-netwerk, eigen infrastructuur is dus niet nodig, maar het is wel duur en de autonomie is beperkt. Euvels die met de nieuwe LPWAN zouden opgelost moeten zijn.

Het project ‘WiN4track’ loopt tot november 2017.


Dit zijn de 15 deelnemende bedrijven:
Arcelor Mital, B Logistics, Borealis, CNH Belgium, Colruyt, Contraload, DHL Supply Chain, Eandis, Fostplus, Infrabel, PostNL, Proximus, Siemens, Sint Jude Medical en Van Gansewinkel.