NMBS opent nieuwe tractiewerkplaats in Aarlen

Vorige week werd deze nieuwe tractiewerkplaats van Aarlen officieel geopend in aanwezigheid van minister van Mobiliteit François Bellot en de plaatselijke en regionale overheden.

Trefwoorden: #Aarlen, #NMBS, #onderhoud, #sporen, #tractiewerkplaats, #treinen

Lees verder

Techniek

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE - Deze officiële opening maakt deel uit van een groot moderniseringsplan van de onderhoudsinstallaties van de NMBS.

De NMBS telt 4 centrale werkplaatsen, 9 tractiewerkplaatsen en 16 onderhoudsposten die over het hele land verspreid zijn. Via een groot moderniseringsplan wil het bedrijf al deze installaties optimaal te benutten, alsook de prestatie en doeltreffendheid ervan verbeteren.

Naast de renovatie van bestaande werkplaatsen, zijn de afgelopen jaren ook verschillende nieuwe werkplaatsen gebouwd. Andere zullen binnenkort hun deuren openen. Dat is het geval voor de werkplaats van Melle, Kinkempois en nu Aarlen.

De nieuwe werkplaats van Aarlen omvat vandaag de activiteiten van de oude werkplaats te Stockem. Het werd gebouwd in 1928 in de onmiddellijke omgeving van het rangeerstation maar ook op 5 km afstand van het station van Aarlen. Deze werkplaats, met een oppervlakte van 32.500 m², stond aanvankelijk in voor het onderhoud van de stoomlocomotieven en ook de wagons die in de regio circuleerden.

Tot voor kort concentreerden de activiteiten daar zich op het onderhoud van het reizigersmaterieel (enkelspannig en diesel). Aangezien de spoorlijnen in de regio geëlektrificeerd zijn, behoorde de dieselactiviteit bijna grotendeels tot het verleden.

Het verderzetten van deze activiteiten was dus niet langer verantwoord, ook al om de onderhouds- en aanpassingskosten van de werkplaats te hoog werden. Een werkplaats diende in de regio wel behouden te worden aangezien de dichtstbijzijnde werkplaats zich op meer dan 150 km afstand bevindt.

Richard Gayetot, Algemeen directeur van NMBS Technics: “De nieuwe werkplaats schrijft zich volledig in in een groter plan voor de modernisering van de onderhoudsinstallaties voor het rollend materieel maar eveneens in een programma voor de verbetering van de prestatie en modernisering van onze operationele praktijk.”

De nieuwe tractiewerkplaats van NMBS bevindt zich op enkele honderden meters van het station van Aarlen. De werkplaats telt 125 werknemers en onderhoudt de dubbelspannige Desiro motorstellen alsook het klein onderhoud, de reiniging en het herstel van elk type materieel.

In totaal is de onderhoudswerkplaats 120 meter lang en 35 meter breed, goed voor een oppervlakte van in totaal 4.000 m². De totale kost van de werken (gebouw, installaties, sporen en aanpassing van het terrein) bedroeg iets meer dan 23 miljoen euro.