UAntwerpen lanceert statuut student-ondernemer

Ondernemende studenten van de UAntwerpen kunnen kunnen voortaan een apart statuut aanvragen. Ze kunnen rekenen op uitstekende professionele begeleiding en eventueel faciliteiten aanvragen.

Trefwoorden: #Bryo-project, #stad Antwerpen, #Startit@kbc, #student-ondernemer, #TAKEOFFANTWERP, #Universiteit Antwerpen, #Voka

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Topsporters en kunstenaars kunnen aan de Universiteit Antwerpen al vele jaren een speciaal statuut aanvragen. Vanaf dit academiejaar gaat de universiteit die ook voor ondernemende studenten doen. Prof. Johan Braet hoopt op termijn 50 entrepreneurs per jaar te kunnen begeleiden.

De Universiteit Antwerpen promoot ondernemerschap al een hele tijd bij haar studenten. In de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen worden studenten met een idee reeds jaren begeleid, maar ook in bijvoorbeeld de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen, de Faculteit Wetenschappen en de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen zijn er reeds geruime tijd modules rond ondernemerschap.

Braet: “Het belang van entrepreneurship kan niet overschat worden. Er is zeker geen gebrek aan innovatieve ideeën, maar er is wel een tekort aan mensen die een bedrijf kunnen leiden. Een idee naar de markt brengen, commercialiseren, dat is niet vanzelfsprekend.”

Om studenten met ondernemerszin optimaal te stimuleren, roept UAntwerpen nu het statuut student-ondernemer in het leven. Net zoals hun sportieve en kunstzinnige collega’s, zullen de ondernemende studenten bepaalde faciliteiten kunnen krijgen. Zo zullen ze bijvoorbeeld een examen kunnen verschuiven, als dat samenvalt met een belangrijke beurs in hun vakgebied.

Braet: “Wij focussen vooral op coaching. Student-ondernemers kunnen rekenen op professionele begeleiding van de universiteit maar ook van onze partners. Dat zijn onder meer het TAKEOFFANTWERP-initiatief van onze Associatie in samenwerking met de stad Antwerpen, Startit@kbc en het Bryo-project van Voka.”

De studenten kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van gratis ruimte in de Boerentoren (Startit) en kunnen deelnemen aan workshops op topniveau (Startit en Bryo). Bij de specialisten van de universiteit en haar partners kunnen ze terecht met alle vragen o.a. rond intellectuele eigendom, zoals het patenteren van hun idee.

Vrijblijvend wordt het statuut geenszins. Wie wil instappen, moet minstens 60 studiepunten hebben behaald, het equivalent van één voltijds studiejaar. Daarnaast moet de student in het vorige academiejaar minstens 60% van de opgevraagde studiepunten verzilverd hebben.

Het statuut moet ook jaarlijks verlengd worden. Wie op het einde van het jaar geen vorderingen kan aantonen, verliest zijn of haar statuut. Kandideren kan nog tot 7 oktober.