DEME laat geavanceerd schip voor subsea kabelinstallaties te water

Gisteren heeft DEME het geavanceerde schip voor subsea kabelinstallaties / trenching ‘Living Stone’ te water gelaten op de scheepswerf LaNaval nabij het Spaanse Bilbao.

Trefwoorden: #DEME, #kabelinstallatie, #kabelinstallatieschip, #Living Stone, #Tideway

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - De ceremonie werd uitgevoerd dor mevrouw Sarah Tommelein, echtgenote van Bart Tommelein, Vlaams minister voor Energie.

Kabelinstallatieschip ‘Living Stone’ is uitgerust met de meest recente innovaties in zijn categorie. Het schip kreeg twee benedendekse carrousels met elk een capaciteit van 5.000 ton. Samen kunnen de carrousels meer dan 200 km kabel vervoeren en installeren in één enkele reis.

Het ruime dek van 3.500 m² biedt plaats voor een revolutionair kabelverwerkingssysteem met innovatieve en betrouwbare kabelwerktuigen voor kabeluiteinden, aansluitingen en kabelbeschermingssystemen.

Verder kan het schip worden uitgerust met een derde bovendekse carrousel met een bijkomende laadcapaciteit van 2.000 ton en een kraan van 600 ton. Dankzij een door Tideway zelf ontwikkeld systeem kunnen kabels sneller en efficiënter geïnstalleerd worden.

Het schip zal worden ingezet voor transport- en installatieprojecten en voor de offshore installatie van kabels, ondermeer de onderzeese transportkabels voor het geplande Europese Supergrid.

De ‘Living Stone’ is uitgerust met DP3 (Dynamic Positioning 3) en werd ontworpen als een milieuvriendelijk schip met motoren die op twee soorten brandstof kunnen draaien. LNG is daarbij de voornaamste brandstof. Het schip heeft een Green Passport en de Clean Design Notation, die worden toegekend aan eigenaars en reders die ervoor kiezen om hun schepen op een duurzame manier te ontwerpen en te gebruiken.

De oplevering van het unieke schip is gepland voor het tweede kwartaal van 2017 waarna het koers zal zetten naar zijn eerste project, het Duitse offshore windpark Merkur op 45 km ten noorden van Borkum in de Noordzee, om er infield kabels te leggen.

Het zal ook worden ingezet voor de installatie van kabels voor Hornsea Project One in het Verenigd Koninkrijk, het grootste offshore windturbinepark ter wereld .