Slachtoffer van wanbetaling? De wetgever grijpt opnieuw in - column

Columns & Blogs 7/09/2016 16:05:48

Wanbetaling is spijtig genoeg niet weg te denken in onze samenleving en brengt vaak bedrijfsleiders in een moeilijke financiële situatie. De wetgever is zich daar van bewust.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

(6/6) Jobhoppen mee in de hand gewerkt door werkgevers

(5/6) Ontex installeert zonnedak van 2,2 MWp

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - We hadden het vroeger al over middelen om wanbetalers toch tot betaling aan te zetten, maar zelfs dan blijven ze vaak nog in gebreke.

Onlangs paste onze wetgever nog eens de wet aan om op die manier slechte betalers sneller te laten betalen. Wat houdt deze vernieuwde wetsregel in?

Het is inderdaad een feit dat wanbetaling nog steeds vaak voorkomt. Vaak halen slechte betalers duizend en één redenen aan om hun factuur toch niet te moeten betalen.

Bent u slachtoffer van wanbetaling dan is het in een eerste instantie best dat u de wanbetaler aangetekend in gebreke stelt en hem/haar vraagt zo snel mogelijk uw rekening te betalen.

Daarna zijn er nog wel een aantal mogelijkheden, maar sommige wanbetalers blijven halsstarrig weigeren om de rekening te betalen.

Om deze wanbetalingen tegen te gaan, heeft de wetgever de laatste tijd al een paar nieuwe mogelijkheden tot stand gebracht (zoals bijvoorbeeld het «afboeken» van onbetaalde facturen, of door uw facturen te deponeren bij de rechtbank) en daar komt er nu nog een andere mogelijkheid bij door een recente aanpassing van de wet.

Hoe zat dat vroeger?
Vóór de wetswijziging eind 2015 was het zo dat men uiteindelijk, na meerdere aanmaningen tot betaling, genoodzaakt was om een advocaat onder de arm te nemen en naar de rechter te stappen.

Natuurlijk is dit niet altijd evident daar dit uiteraard kosten (van de advocaat) met zich meebrengt en er vaak ook redelijk wat tijd overheen gaat vooraleer de rechter een vonnis uitspreekt.

Ondertussen blijft u dus op uw centen wachten... Bovendien kan het soms over kleine bedragen gaan en dan weet de wanbetaler ook dat de verkoper of de leverancier niet zo gemakkelijk naar de rechter zal stappen om zijn factuur betaald te krijgen.

Daar kwam dan ook nog bij dat - zelfs indien een slechte betaler veroordeeld werd om de achterstallen te betalen - deze vaak hoger beroep aantekende alleen al maar om de zaak op de lange baan te schuiven.

In sommige gevallen kon de rechter wel beslissen dat de uitspraak «uitvoerbaar bij voorraad» was (dit betekent dat een vonnis onmiddellijk kan uitgevoerd worden en dat men dus niet een eventueel hoger beroep moet afwachten).

Maar meestal deed de rechter dat niet, en kon de wanbetaler op die manier de zaak nog wat op de lange baan schuiven.

Wat verandert er?
Sinds november 2015 zijn de regels hieromtrent veranderd. Zo zal het voortaan zo zijn dat wanneer een slechte betaler veroordeeld wordt door de rechter in eerste aanleg om achterstallen te betalen, hij deze effectief zal moeten betalen.

Concreet houdt dit in dat deze wanbetaler zijn betaling NIET meer kan uitstellen door hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak in eerste aanleg.

Toch is het nog opletten geblazen want de wanbetaler in kwestie kan natuurlijk - ondanks het feit dat hij de achterstallen betaald heeft - in beroep gaan tegen de beslissing van de eerste rechter.

Indien de wanbetaler in beroep zou gelijk halen, dan zal u het reeds betaalde moeten terugbetalen! We merken op dat het nooit uitgesloten is dat er in beroep een totaal andere uitspraak komt.

Dit hangt natuurlijk af van de juiste feiten en omstandigheden en over hoe de rechter deze zal interpreteren.

Ons advies
Er zijn nu ondertussen al wel enkele mogelijkheden om wanbetalers aan te sporen tot betaling, maar best is nog altijd om ze een stapje proberen voor de blijven.

Dit bijvoorbeeld door met een voorschot te werken. Gaat dit niet, laat het saldo van de wanbetaling bij de slechte betaler in kwestie dan zeker niet oplopen!

Al meermaals werden wij geconfronteerd met bedrijven die te maken krijgen met wanbetalers, maar die dan toch nog goederen blijven leveren aan deze wanbetaler. Loopt deze rekening alsmaar op en blijkt later de wanbetaler insolvabel te zijn, dan bent u een hoop geld kwijt.

Dek u dus zo goed mogelijk in tegen wanbetalers en wacht ook zeker niet te lang om ze in gebreke te stellen via een aangetekende brief.

Ook hier kregen we al te maken met slachtoffers van wanbetalers die meer dan een jaar wachtten om stappen te ondernemen tegen hun wanbetaler. Laat ook hier de zaken niet te lang aanslepen. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt vier nieuwe projecten goed

Deze projecten zijn gericht op smart farming, hernieuwbare eindproducten voor de textiel- en synthetisch rubberindustrie, en de grootschalige ontwikkeling van zeewierteelt op zee.

Rittal bouwt slimme fabriek - artikel

Rittal verstevigt zijn positie als markt- en technologieleider in de wereld van de industriële kasten. Met zijn nieuwste generatie compacte behuizingen AX en KX overstijgt deze zichzelf.

2 winnaars voor de Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek

F.-Ulrich Hartl en Arthur Horwich winnen de 2019 Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek voor hun baanbrekend inzicht in door chaperonne gemedieerde vouwing van eiwitten.

Oplossingen voor recyclage bauxietresidu

VITO start voor Emirates Global Aluminium twee nieuwe onderzoekspistes op over het duurzaam gebruik van bauxietresidu, waarvan nu nog maar 2% duurzaam wordt gerecycleerd.

Ataya & Partners benoemt Xavier Huysmans tot CEO

Xavier Huysmans is aangesteld als CEO van Ataya & Partners, de recent opgerichte joint venture van Hightech Partners en professor Georges Ataya, en gaat een team van 20 experts aansturen.

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Om België beter voor te bereiden op chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN), is een expertisecentrum opgericht in de schoot van het Nationaal Crisiscentrum.

FANC staat heropstart Tihange 2 toe

Het FANC heeft de uitgevoerde betonreparaties en aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2 goedgekeurd. Uitbater ENGIE Electrabel mag deze dus terug opstarten.

Robotsoftware maakt cobots menselijker

VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Dit was onderdeel van het Claxon-onderzoeksproject.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners