Slachtoffer van wanbetaling? De wetgever grijpt opnieuw in - column

Columns & Blogs 7/09/2016 16:05:48

Wanbetaling is spijtig genoeg niet weg te denken in onze samenleving en brengt vaak bedrijfsleiders in een moeilijke financiële situatie. De wetgever is zich daar van bewust.

Lees hieronder verder   
Verwant

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

Excelleren vergt nu meer dan Excel - column

Internationale Industrie 4.0-top in Berlijn - column

Een filmpje maken in je bedrijf? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Hydraulica

SBM Kortrijk

van 12/09/2018 tot 7/11/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Workshops IO-Link technology

BluePoint, Antwerpen

donderdag 20 september 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(18/9) Sirris lanceert proeflabo rond Artificiële Intelligentie

(17/9) Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

(13/9) Zensor instrumenteert Nederlands gerecycleerd fietspad

(12/9) Imec.xpand haalt 117 miljoen euro op

(11/9) Pfizer investeert in nieuwe productie-eenheid in Puurs

(10/9) Federale financiering voor IRE SMART-project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - We hadden het vroeger al over middelen om wanbetalers toch tot betaling aan te zetten, maar zelfs dan blijven ze vaak nog in gebreke.

Onlangs paste onze wetgever nog eens de wet aan om op die manier slechte betalers sneller te laten betalen. Wat houdt deze vernieuwde wetsregel in?

Het is inderdaad een feit dat wanbetaling nog steeds vaak voorkomt. Vaak halen slechte betalers duizend en één redenen aan om hun factuur toch niet te moeten betalen.

Bent u slachtoffer van wanbetaling dan is het in een eerste instantie best dat u de wanbetaler aangetekend in gebreke stelt en hem/haar vraagt zo snel mogelijk uw rekening te betalen.

Daarna zijn er nog wel een aantal mogelijkheden, maar sommige wanbetalers blijven halsstarrig weigeren om de rekening te betalen.

Om deze wanbetalingen tegen te gaan, heeft de wetgever de laatste tijd al een paar nieuwe mogelijkheden tot stand gebracht (zoals bijvoorbeeld het «afboeken» van onbetaalde facturen, of door uw facturen te deponeren bij de rechtbank) en daar komt er nu nog een andere mogelijkheid bij door een recente aanpassing van de wet.

Hoe zat dat vroeger?
Vóór de wetswijziging eind 2015 was het zo dat men uiteindelijk, na meerdere aanmaningen tot betaling, genoodzaakt was om een advocaat onder de arm te nemen en naar de rechter te stappen.

Natuurlijk is dit niet altijd evident daar dit uiteraard kosten (van de advocaat) met zich meebrengt en er vaak ook redelijk wat tijd overheen gaat vooraleer de rechter een vonnis uitspreekt.

Ondertussen blijft u dus op uw centen wachten... Bovendien kan het soms over kleine bedragen gaan en dan weet de wanbetaler ook dat de verkoper of de leverancier niet zo gemakkelijk naar de rechter zal stappen om zijn factuur betaald te krijgen.

Daar kwam dan ook nog bij dat - zelfs indien een slechte betaler veroordeeld werd om de achterstallen te betalen - deze vaak hoger beroep aantekende alleen al maar om de zaak op de lange baan te schuiven.

In sommige gevallen kon de rechter wel beslissen dat de uitspraak «uitvoerbaar bij voorraad» was (dit betekent dat een vonnis onmiddellijk kan uitgevoerd worden en dat men dus niet een eventueel hoger beroep moet afwachten).

Maar meestal deed de rechter dat niet, en kon de wanbetaler op die manier de zaak nog wat op de lange baan schuiven.

Wat verandert er?
Sinds november 2015 zijn de regels hieromtrent veranderd. Zo zal het voortaan zo zijn dat wanneer een slechte betaler veroordeeld wordt door de rechter in eerste aanleg om achterstallen te betalen, hij deze effectief zal moeten betalen.

Concreet houdt dit in dat deze wanbetaler zijn betaling NIET meer kan uitstellen door hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak in eerste aanleg.

Toch is het nog opletten geblazen want de wanbetaler in kwestie kan natuurlijk - ondanks het feit dat hij de achterstallen betaald heeft - in beroep gaan tegen de beslissing van de eerste rechter.

Indien de wanbetaler in beroep zou gelijk halen, dan zal u het reeds betaalde moeten terugbetalen! We merken op dat het nooit uitgesloten is dat er in beroep een totaal andere uitspraak komt.

Dit hangt natuurlijk af van de juiste feiten en omstandigheden en over hoe de rechter deze zal interpreteren.

Ons advies
Er zijn nu ondertussen al wel enkele mogelijkheden om wanbetalers aan te sporen tot betaling, maar best is nog altijd om ze een stapje proberen voor de blijven.

Dit bijvoorbeeld door met een voorschot te werken. Gaat dit niet, laat het saldo van de wanbetaling bij de slechte betaler in kwestie dan zeker niet oplopen!

Al meermaals werden wij geconfronteerd met bedrijven die te maken krijgen met wanbetalers, maar die dan toch nog goederen blijven leveren aan deze wanbetaler. Loopt deze rekening alsmaar op en blijkt later de wanbetaler insolvabel te zijn, dan bent u een hoop geld kwijt.

Dek u dus zo goed mogelijk in tegen wanbetalers en wacht ook zeker niet te lang om ze in gebreke te stellen via een aangetekende brief.

Ook hier kregen we al te maken met slachtoffers van wanbetalers die meer dan een jaar wachtten om stappen te ondernemen tegen hun wanbetaler. Laat ook hier de zaken niet te lang aanslepen. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Young Champions of the Earth 2018 bekend gemaakt

Zeven jongeren van over de hele wereld werden door het VN-Milieuprogramma uitgeroepen tot “Young Champions of the Earth” voor hun geweldige ideeën rond milieubescherming.

Uniflex lanceert nieuwe industriële pers SL 3-75 - techniek

De nieuwe pers voor de productie van industriële buizen met een DN van 4 tot 75 mm is ideaal voor buizen in gebruik n de voedings- en farma-industrie, alsook voor het maken van brandslangen.

2,5 miljoen euro investeringskapitaal voor InOpSys

De Vlaamse Milieuholding (VMH) investeert voor 1,25 miljoen euro in InOpSys. De bestaande aandeelhouders (Innovation Fund, Gemma Frisius Fund en KU Leuven) dragen 1,25 miljoen euro bij.

Kunststoffenindustrie verzamelde op eerste Belgian Plastics Day

De conclusies van deze Belgian Plastics Day, georganiseerd door sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria, was dat er geen duurzame toekomst komt zonder hoogwaardige kunststoffen.

Lageroplossing van NSK bespaart 130.000 € bij energiecentrale - techniek

Toen een elektriciteitsproducent ten gevolge van lagerschade frequente storingen ondervond in twee industriële ventilatoren, werd NSK verzocht om een passende oplossing voor te stellen.

Mercedes-Benz presenteert nieuw concept ver voorbij autonoom rijden

Het nieuwe voertuig (Vision Urbanetic) maakt on-demand en efficiënt vervoer van mensen en goederen door steden mogelijk via een zelflerend, autonoom rijdend vlootsysteem.

Asbestprobleem is groter en gevaarlijker dan gedacht

De historische blootstelling aan asbest was groter dan tot nu toe gedacht werd, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Laura Van den Borre onder leiding van Prof. Patrick Deboosere (VUB).

Techno Trailer begint aan nieuw schooljaar

Op 12 september konden een 100-tal leerkrachten in het Vormingscentrum in Malle kennismaken met de Techno Trailer werking en gingen zelf aan de slag me de Technoboxen, de Sphero’s, …

Eplan lanceert online efficiency calculator

Hoe efficiënt gaat u als ontwerper of electrical engineer te werk? Doe de test en kom te weten wat voor type gebruiker u bent. Daarbij ziet u ook hoeveel procent u efficiënter kan werken. We geven u telkens enkele handige tips & tricks op maat, zodat u stapsgewijs uw werk versnelt en uw engineering efficiënter maakt! >>

Partners