Slachtoffer van wanbetaling? De wetgever grijpt opnieuw in - column

Columns & Blogs 7/09/2016 16:05:48

Wanbetaling is spijtig genoeg niet weg te denken in onze samenleving en brengt vaak bedrijfsleiders in een moeilijke financiële situatie. De wetgever is zich daar van bewust.

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - We hadden het vroeger al over middelen om wanbetalers toch tot betaling aan te zetten, maar zelfs dan blijven ze vaak nog in gebreke.

Onlangs paste onze wetgever nog eens de wet aan om op die manier slechte betalers sneller te laten betalen. Wat houdt deze vernieuwde wetsregel in?

Het is inderdaad een feit dat wanbetaling nog steeds vaak voorkomt. Vaak halen slechte betalers duizend en één redenen aan om hun factuur toch niet te moeten betalen.

Bent u slachtoffer van wanbetaling dan is het in een eerste instantie best dat u de wanbetaler aangetekend in gebreke stelt en hem/haar vraagt zo snel mogelijk uw rekening te betalen.

Daarna zijn er nog wel een aantal mogelijkheden, maar sommige wanbetalers blijven halsstarrig weigeren om de rekening te betalen.

Om deze wanbetalingen tegen te gaan, heeft de wetgever de laatste tijd al een paar nieuwe mogelijkheden tot stand gebracht (zoals bijvoorbeeld het «afboeken» van onbetaalde facturen, of door uw facturen te deponeren bij de rechtbank) en daar komt er nu nog een andere mogelijkheid bij door een recente aanpassing van de wet.

Hoe zat dat vroeger?
Vóór de wetswijziging eind 2015 was het zo dat men uiteindelijk, na meerdere aanmaningen tot betaling, genoodzaakt was om een advocaat onder de arm te nemen en naar de rechter te stappen.

Natuurlijk is dit niet altijd evident daar dit uiteraard kosten (van de advocaat) met zich meebrengt en er vaak ook redelijk wat tijd overheen gaat vooraleer de rechter een vonnis uitspreekt.

Ondertussen blijft u dus op uw centen wachten... Bovendien kan het soms over kleine bedragen gaan en dan weet de wanbetaler ook dat de verkoper of de leverancier niet zo gemakkelijk naar de rechter zal stappen om zijn factuur betaald te krijgen.

Daar kwam dan ook nog bij dat - zelfs indien een slechte betaler veroordeeld werd om de achterstallen te betalen - deze vaak hoger beroep aantekende alleen al maar om de zaak op de lange baan te schuiven.

In sommige gevallen kon de rechter wel beslissen dat de uitspraak «uitvoerbaar bij voorraad» was (dit betekent dat een vonnis onmiddellijk kan uitgevoerd worden en dat men dus niet een eventueel hoger beroep moet afwachten).

Maar meestal deed de rechter dat niet, en kon de wanbetaler op die manier de zaak nog wat op de lange baan schuiven.

Wat verandert er?
Sinds november 2015 zijn de regels hieromtrent veranderd. Zo zal het voortaan zo zijn dat wanneer een slechte betaler veroordeeld wordt door de rechter in eerste aanleg om achterstallen te betalen, hij deze effectief zal moeten betalen.

Concreet houdt dit in dat deze wanbetaler zijn betaling NIET meer kan uitstellen door hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak in eerste aanleg.

Toch is het nog opletten geblazen want de wanbetaler in kwestie kan natuurlijk - ondanks het feit dat hij de achterstallen betaald heeft - in beroep gaan tegen de beslissing van de eerste rechter.

Indien de wanbetaler in beroep zou gelijk halen, dan zal u het reeds betaalde moeten terugbetalen! We merken op dat het nooit uitgesloten is dat er in beroep een totaal andere uitspraak komt.

Dit hangt natuurlijk af van de juiste feiten en omstandigheden en over hoe de rechter deze zal interpreteren.

Ons advies
Er zijn nu ondertussen al wel enkele mogelijkheden om wanbetalers aan te sporen tot betaling, maar best is nog altijd om ze een stapje proberen voor de blijven.

Dit bijvoorbeeld door met een voorschot te werken. Gaat dit niet, laat het saldo van de wanbetaling bij de slechte betaler in kwestie dan zeker niet oplopen!

Al meermaals werden wij geconfronteerd met bedrijven die te maken krijgen met wanbetalers, maar die dan toch nog goederen blijven leveren aan deze wanbetaler. Loopt deze rekening alsmaar op en blijkt later de wanbetaler insolvabel te zijn, dan bent u een hoop geld kwijt.

Dek u dus zo goed mogelijk in tegen wanbetalers en wacht ook zeker niet te lang om ze in gebreke te stellen via een aangetekende brief.

Ook hier kregen we al te maken met slachtoffers van wanbetalers die meer dan een jaar wachtten om stappen te ondernemen tegen hun wanbetaler. Laat ook hier de zaken niet te lang aanslepen. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Vlaamse werkgevers willen investeren in STEM-opleidingen

Een reeks Vlaamse werkgeversorganisaties komt met engagementen om STEM-onderwijs te stimuleren. Ze willen onder meer opleidingsinfrastructuur en materiaal ter beschikking stellen van leraren

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners