Slachtoffer van wanbetaling? De wetgever grijpt opnieuw in - column

Columns & Blogs 7/09/2016 16:05:48

Wanbetaling is spijtig genoeg niet weg te denken in onze samenleving en brengt vaak bedrijfsleiders in een moeilijke financiële situatie. De wetgever is zich daar van bewust.

Lees hieronder verder   
Verwant

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - We hadden het vroeger al over middelen om wanbetalers toch tot betaling aan te zetten, maar zelfs dan blijven ze vaak nog in gebreke.

Onlangs paste onze wetgever nog eens de wet aan om op die manier slechte betalers sneller te laten betalen. Wat houdt deze vernieuwde wetsregel in?

Het is inderdaad een feit dat wanbetaling nog steeds vaak voorkomt. Vaak halen slechte betalers duizend en één redenen aan om hun factuur toch niet te moeten betalen.

Bent u slachtoffer van wanbetaling dan is het in een eerste instantie best dat u de wanbetaler aangetekend in gebreke stelt en hem/haar vraagt zo snel mogelijk uw rekening te betalen.

Daarna zijn er nog wel een aantal mogelijkheden, maar sommige wanbetalers blijven halsstarrig weigeren om de rekening te betalen.

Om deze wanbetalingen tegen te gaan, heeft de wetgever de laatste tijd al een paar nieuwe mogelijkheden tot stand gebracht (zoals bijvoorbeeld het «afboeken» van onbetaalde facturen, of door uw facturen te deponeren bij de rechtbank) en daar komt er nu nog een andere mogelijkheid bij door een recente aanpassing van de wet.

Hoe zat dat vroeger?
Vóór de wetswijziging eind 2015 was het zo dat men uiteindelijk, na meerdere aanmaningen tot betaling, genoodzaakt was om een advocaat onder de arm te nemen en naar de rechter te stappen.

Natuurlijk is dit niet altijd evident daar dit uiteraard kosten (van de advocaat) met zich meebrengt en er vaak ook redelijk wat tijd overheen gaat vooraleer de rechter een vonnis uitspreekt.

Ondertussen blijft u dus op uw centen wachten... Bovendien kan het soms over kleine bedragen gaan en dan weet de wanbetaler ook dat de verkoper of de leverancier niet zo gemakkelijk naar de rechter zal stappen om zijn factuur betaald te krijgen.

Daar kwam dan ook nog bij dat - zelfs indien een slechte betaler veroordeeld werd om de achterstallen te betalen - deze vaak hoger beroep aantekende alleen al maar om de zaak op de lange baan te schuiven.

In sommige gevallen kon de rechter wel beslissen dat de uitspraak «uitvoerbaar bij voorraad» was (dit betekent dat een vonnis onmiddellijk kan uitgevoerd worden en dat men dus niet een eventueel hoger beroep moet afwachten).

Maar meestal deed de rechter dat niet, en kon de wanbetaler op die manier de zaak nog wat op de lange baan schuiven.

Wat verandert er?
Sinds november 2015 zijn de regels hieromtrent veranderd. Zo zal het voortaan zo zijn dat wanneer een slechte betaler veroordeeld wordt door de rechter in eerste aanleg om achterstallen te betalen, hij deze effectief zal moeten betalen.

Concreet houdt dit in dat deze wanbetaler zijn betaling NIET meer kan uitstellen door hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak in eerste aanleg.

Toch is het nog opletten geblazen want de wanbetaler in kwestie kan natuurlijk - ondanks het feit dat hij de achterstallen betaald heeft - in beroep gaan tegen de beslissing van de eerste rechter.

Indien de wanbetaler in beroep zou gelijk halen, dan zal u het reeds betaalde moeten terugbetalen! We merken op dat het nooit uitgesloten is dat er in beroep een totaal andere uitspraak komt.

Dit hangt natuurlijk af van de juiste feiten en omstandigheden en over hoe de rechter deze zal interpreteren.

Ons advies
Er zijn nu ondertussen al wel enkele mogelijkheden om wanbetalers aan te sporen tot betaling, maar best is nog altijd om ze een stapje proberen voor de blijven.

Dit bijvoorbeeld door met een voorschot te werken. Gaat dit niet, laat het saldo van de wanbetaling bij de slechte betaler in kwestie dan zeker niet oplopen!

Al meermaals werden wij geconfronteerd met bedrijven die te maken krijgen met wanbetalers, maar die dan toch nog goederen blijven leveren aan deze wanbetaler. Loopt deze rekening alsmaar op en blijkt later de wanbetaler insolvabel te zijn, dan bent u een hoop geld kwijt.

Dek u dus zo goed mogelijk in tegen wanbetalers en wacht ook zeker niet te lang om ze in gebreke te stellen via een aangetekende brief.

Ook hier kregen we al te maken met slachtoffers van wanbetalers die meer dan een jaar wachtten om stappen te ondernemen tegen hun wanbetaler. Laat ook hier de zaken niet te lang aanslepen. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners