FANC vindt onregelmatigheden in kwaliteitsdossiers Tihange 2

FANC en Electrabel controleren smeedstukken van Franse Creusot Forge in Belgische kerncentrales. Voor vijf componenten van de reactorkuip van Tihange 2 bleek het kwaliteitsdossier onjuist.

Trefwoorden: #Areva, #creusot, #creusot forge, #electrabel, #energie, #fanc, #kerncentrale, #kernenergie, #nucleair, #tihange

Lees verder

Techniek

( Foto: Electrabel, centrale Tihange )

ENGINEERINGNET.BE - Op 3 mei 2016 stelde de Franse nucleaire veiligheidsautoriteit ASN onregelmatigheden vast in de rapporten over de kwaliteitscontroles in de fabriek van de Franse constructeur Creusot Forge. Deze dochteronderneming van het eveneens Franse Areva-concern maakt grote stalen smeed- en gietstukken voor onder meer de nucleaire industrie.

Bij een intern onderzoek was aan het licht gekomen dat sinds 1965 binnen het bedrijf de praktijk bestond om de officiële kwaliteitsdossiers van sommige componenten te bewerken. Zo werden bepaalde gegevens over de productieparameters en kwaliteitstestresultaten aangepast of zelfs geheel weggelaten.

Volgens AREVA zou dit gebeurd zijn bij zo'n 400 componenten in totaal. Een deel daarvan is geleverd aan klanten buiten Frankrijk, onder meer aan Electrabel in België.

"Volgens de informatie die Electrabel en het FANC van Areva ontvingen, voldoen de componenten van Creusot Forge die zich in de Belgische kerncentrales bevinden allemaal aan de kwaliteitsnormen. Alle smeedstukken die afkomstig zijn van de fabriek van Creusot Forge werden gecontroleerd", stelt het FANC op zijn website.

Wel bleek één kwaliteitsdossier uit de jaren '80 onjuist. Het gaat om 5 componenten van de inwendige delen van de reactorkuip van Tihange 2. "Tijdens het productieproces hebben deze componenten tweemaal een thermische behandeling ondergaan, omdat de eerste thermische behandeling niet was uitgevoerd op de voorgeschreven temperatuur. Het kwaliteitsdossier maakt echter slechts melding van één enkele thermische behandeling", stelt FANC.

"Het feit dat de componenten een dubbele thermische behandeling ondergaan hebben, heeft geen impact op hun gedrag of de structurele integriteit, maar diende wel te worden vermeld in het kwaliteitsdossier. Het gaat dus louter om een onregelmatigheid in de documentatie, die geen impact heeft op de veiligheid".