Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Economie 7/07/2016 11:19:16

Groot-Brittannië zegt het EU-lidmaatschap op. Dat is de uitkomst van het Britse referendum. Dit zorgt ook voor veel onzekerheid rond de invoering van het unitair octrooi.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Webinar Lock out Tag out

Pilz Webinar

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Of er van dit uitstel ook afstel zal komen blijft ook nog de vraag, want nu de Britten, belangrijke initiatiefnemers in en grote voorstanders van het unitair octrooi, niet meer meedoen met de EU komt dit aantrekkelijk octrooisysteem op de helling te staan.

Walter Hart, patentadvocaat bij EP&C: “De uitstap van Groot-Brittannië uit de EU betekent een grote dreun voor de toekomst van het unitair octrooi en het Unified Patent Court (UPC). Het kan echter nog alle kanten uitgaan.”

Het enige dat vaststaat is dat de uittreding van Groot-Brittannië een flinke klap is voor het hele unitaire octrooi. Juist de deelname van de Britten aan dit nieuwe octrooisysteem maakte het interessant voor bedrijven die in meerdere Europese landen hun uitvinding of technologie met een octrooi willen beschermen.

Hart: “Het unitair octrooi wordt nu veel minder aantrekkelijk, aangezien men nu in een minder groot gebied beschermd is. Daarom moet er opnieuw worden nagedacht over de hoogte van de jaartaksen.”

Niet-EU-landen, zoals Noorwegen, Zwitserland, en binnenkort dus ook Groot-Brittannië, kunnen namelijk niet meedoen aan het unitair octrooi en de UPC. Het blijft ook de vraag hoe het zal gaan met het ratificatieproces.

Het is nog onzeker hoe dat verder zal verlopen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de voor 2 mei 2017 geplande invoering van het unitair octrooi door de Brexit aanzienlijk vertraagd worden.

De Britten waren grote voorstanders van, en belangrijke initiatiefnemers in het unitair octrooi. Ze stappen dan wel uit de EU, maar het is mogelijk dat ze dit initiatief toch willen laten doorgaan, ook al doen ze er zelf niet meer aan mee.

Verder moet er naar een oplossing gezocht worden voor het deel van de Central Division van het UPC dat in Groot-Brittannië zou worden gevestigd. Er moet een nieuwe locatie voor gevonden worden.

Hart: “Een nieuwe locatie in Den Haag of Milaan lijkt voor Hart voor de hand te liggen,” maar “het kan evenwel zijn dat de fall-out van de Brexit zo groot wordt dat het hele unitaire octrooi en het UPC op de helling komen te staan.”

Voor de toekomst van het unitair octrooi en de UPC blijft het voorlopig echter nog steeds koffiedik kijken. De bal ligt in het Britse kamp. << (Guy Leysen) (foto: EP&C - Walter Hart)


Dit is een update op onderstaande column
Invoering Europees Unitair Octrooi in 2017 - column

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners