Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Economie 7/07/2016 11:19:16

Groot-Brittannië zegt het EU-lidmaatschap op. Dat is de uitkomst van het Britse referendum. Dit zorgt ook voor veel onzekerheid rond de invoering van het unitair octrooi.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

ie-net-lezing futurist Richard van Hooijdonk

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

ie-net Jobbeurs voor ingenieurs

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Gent

woensdag 20 november 2019

Keuze van de redactie

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Of er van dit uitstel ook afstel zal komen blijft ook nog de vraag, want nu de Britten, belangrijke initiatiefnemers in en grote voorstanders van het unitair octrooi, niet meer meedoen met de EU komt dit aantrekkelijk octrooisysteem op de helling te staan.

Walter Hart, patentadvocaat bij EP&C: “De uitstap van Groot-Brittannië uit de EU betekent een grote dreun voor de toekomst van het unitair octrooi en het Unified Patent Court (UPC). Het kan echter nog alle kanten uitgaan.”

Het enige dat vaststaat is dat de uittreding van Groot-Brittannië een flinke klap is voor het hele unitaire octrooi. Juist de deelname van de Britten aan dit nieuwe octrooisysteem maakte het interessant voor bedrijven die in meerdere Europese landen hun uitvinding of technologie met een octrooi willen beschermen.

Hart: “Het unitair octrooi wordt nu veel minder aantrekkelijk, aangezien men nu in een minder groot gebied beschermd is. Daarom moet er opnieuw worden nagedacht over de hoogte van de jaartaksen.”

Niet-EU-landen, zoals Noorwegen, Zwitserland, en binnenkort dus ook Groot-Brittannië, kunnen namelijk niet meedoen aan het unitair octrooi en de UPC. Het blijft ook de vraag hoe het zal gaan met het ratificatieproces.

Het is nog onzeker hoe dat verder zal verlopen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de voor 2 mei 2017 geplande invoering van het unitair octrooi door de Brexit aanzienlijk vertraagd worden.

De Britten waren grote voorstanders van, en belangrijke initiatiefnemers in het unitair octrooi. Ze stappen dan wel uit de EU, maar het is mogelijk dat ze dit initiatief toch willen laten doorgaan, ook al doen ze er zelf niet meer aan mee.

Verder moet er naar een oplossing gezocht worden voor het deel van de Central Division van het UPC dat in Groot-Brittannië zou worden gevestigd. Er moet een nieuwe locatie voor gevonden worden.

Hart: “Een nieuwe locatie in Den Haag of Milaan lijkt voor Hart voor de hand te liggen,” maar “het kan evenwel zijn dat de fall-out van de Brexit zo groot wordt dat het hele unitaire octrooi en het UPC op de helling komen te staan.”

Voor de toekomst van het unitair octrooi en de UPC blijft het voorlopig echter nog steeds koffiedik kijken. De bal ligt in het Britse kamp. << (Guy Leysen) (foto: EP&C - Walter Hart)


Dit is een update op onderstaande column
Invoering Europees Unitair Octrooi in 2017 - column

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Oostende wil referentiestad voor internationale drone innovatie worden

Haven Oostende, Economisch Huis Oostende, Rebo, Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, Hogeschool Vives en VLOC hebben een kenniscentrum voor professionele drones gelanceerd.

Opleiding Kwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001

Het kwaliteitsmanagement van een organisatie is maar zo goed als het opgezette systeem om de werking ervan continu te verbeteren. Een sleutelrol hierbinnen is weggelegd voor de hoofdauditor.

Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

Omdat het tekort aan STEM-talent een cruciale uitdaging voor bedrijven vormt, krijgen 5 universiteiten 2 miljoen extra voor een betere doorstroming van jonge onderzoekers naar de arbeidsmarkt.

Nieuwe methoden voor verbeteren behandeling aneurysma

Onderzoek UTwente maakt het mogelijk om betere endoprothesen te ontwikkelen door inzicht te krijgen in wat er met zo'n vaatprothese gebeurt als deze geïmplanteerd is in een patiënt.

Miljoenen euro’s voor internationaal onderzoek naar ‘digitale tweelingen’

Diverse universiteiten en industriële partners uit Nederland, Singapore, Frankrijk en Duitsland onderzoeken hoe ontwerp, productie en onderhoud van dit soort systemen is te verbeteren.

Imec.istart wereldtop in UBI University Business Accelerator ranking

UBI Global onthulde onlangs op de World Incubation Summit in Qatar hun tweejaarlijkse ranking van universiteitsincubatoren en -acceleratoren, waarbij Imec.istart in de top 5 staat.

Toepassing TPC in spuitgietproduct werkt - techniek

Het Nederlandse spuitgietbedrijf Alligator Plastics slaagde erin om een voorgevormde geometrie uit TPC in een matrijs te omspuiten. De toepassing van TPC’s in een spuitgietproduct werkt dus.

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

De onderzoeksgroep Applied Physics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een nieuwe generatie optische computers ontwikkeld, de zogenaamde Coherent Ising machines.

Partners