Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Economie 7/07/2016 11:19:16

Groot-Brittannië zegt het EU-lidmaatschap op. Dat is de uitkomst van het Britse referendum. Dit zorgt ook voor veel onzekerheid rond de invoering van het unitair octrooi.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Isolatie - Meer dan energiebesparing

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

woensdag 19 februari 2020

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

Keuze van de redactie

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

(6/2) Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

(5/2) DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Of er van dit uitstel ook afstel zal komen blijft ook nog de vraag, want nu de Britten, belangrijke initiatiefnemers in en grote voorstanders van het unitair octrooi, niet meer meedoen met de EU komt dit aantrekkelijk octrooisysteem op de helling te staan.

Walter Hart, patentadvocaat bij EP&C: “De uitstap van Groot-Brittannië uit de EU betekent een grote dreun voor de toekomst van het unitair octrooi en het Unified Patent Court (UPC). Het kan echter nog alle kanten uitgaan.”

Het enige dat vaststaat is dat de uittreding van Groot-Brittannië een flinke klap is voor het hele unitaire octrooi. Juist de deelname van de Britten aan dit nieuwe octrooisysteem maakte het interessant voor bedrijven die in meerdere Europese landen hun uitvinding of technologie met een octrooi willen beschermen.

Hart: “Het unitair octrooi wordt nu veel minder aantrekkelijk, aangezien men nu in een minder groot gebied beschermd is. Daarom moet er opnieuw worden nagedacht over de hoogte van de jaartaksen.”

Niet-EU-landen, zoals Noorwegen, Zwitserland, en binnenkort dus ook Groot-Brittannië, kunnen namelijk niet meedoen aan het unitair octrooi en de UPC. Het blijft ook de vraag hoe het zal gaan met het ratificatieproces.

Het is nog onzeker hoe dat verder zal verlopen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de voor 2 mei 2017 geplande invoering van het unitair octrooi door de Brexit aanzienlijk vertraagd worden.

De Britten waren grote voorstanders van, en belangrijke initiatiefnemers in het unitair octrooi. Ze stappen dan wel uit de EU, maar het is mogelijk dat ze dit initiatief toch willen laten doorgaan, ook al doen ze er zelf niet meer aan mee.

Verder moet er naar een oplossing gezocht worden voor het deel van de Central Division van het UPC dat in Groot-Brittannië zou worden gevestigd. Er moet een nieuwe locatie voor gevonden worden.

Hart: “Een nieuwe locatie in Den Haag of Milaan lijkt voor Hart voor de hand te liggen,” maar “het kan evenwel zijn dat de fall-out van de Brexit zo groot wordt dat het hele unitaire octrooi en het UPC op de helling komen te staan.”

Voor de toekomst van het unitair octrooi en de UPC blijft het voorlopig echter nog steeds koffiedik kijken. De bal ligt in het Britse kamp. << (Guy Leysen) (foto: EP&C - Walter Hart)


Dit is een update op onderstaande column
Invoering Europees Unitair Octrooi in 2017 - column

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Eerste tewaterlating van nieuw onderzoeksschip RV Belgica

Het toekomstige Belgische onderzoeksschip werd onlangs voor het eerst te water gelaten vanuit de Spaanse scheepswerf Freire Shipyard in Vigo. De oplevering vindt plaats eind 2020.

IRE en SCK CEN gaan samen lutetium-177 produceren

Elk jaar wordt er bij ruim 8.500 Belgen prostaatkanker vastgesteld. Een veelbelovende behandeling is het gebruik van een therapeutisch radio-isotoop: lutetium-177 (Lu-177).

VDL Bus & Coach ontwikkelt nieuwe batterijpakketten

De Europese bussen van het bedrijf hebben ondertussen 50 miljoen elektrische kilometers afgelegd en met het nieuwe batterijpakket wordt het aanbod aan operatie- en systeem­oplossingen groter.

Wereldprimeur: succesvolle test met robot voor supermicrochirurgie

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e lieten zien dat het veilig en uitvoerbaar is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten aan te sluiten op bloedvaten.

UGent produceert duurzaam drinkwater op Galapagoseilanden

Biologen, wiskundigen en bio-ingenieurs van UGent werken samen met de lokale overheid en industrie om alle eilandbewoners te voorzien van drinkwater, zonder de natuur te schaden.

Hannover Messe 2020: verandering omzetten in groei

Met het hoofdthema industriële transformatie focust Hannover Messe 2020 zich op de mogelijkheden van innovatieve techno­logieën, meer en meer beschikbare data en groeiend klimaatbewustzijn.

Nieuwe BASF-fabriek voor batterijmaterialen voor elektrische voertuigen

BASF bouwt een nieuwe productielocatie voor batterijmaterialen in het Duitse Schwarzheide. Met deze investering wil het de Europese waardeketen voor elektrische voertuigen (EV) ondersteunen.

Internationale samenwerking CO2-opslag komt in aanmerking voor EU-subsidie

De Europese Unie is in principe bereid subsidie te geven aan een project om CO2 van de industrie in Antwerpen, Gent, Zeeland en Rotterdam op te slaan onder de Noordzee.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners