Is uw bedrijf al ISO 55001 gecertificeerd? - column

Columns & Blogs 4/07/2016 9:12:34

In een vroegere column verwees ik naar onderzoek dat aantoonde dat tegen het jaar 2024 meer dan 40% van de industriële assets het einde van de verwachte levensduur zal bereiken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit vertegenwoordigt miljarden euro’s aan vervangingsinvesteringen. Zoals u weet staat de industriële activiteit in Europa onder grote druk vanuit landen met lagere kosten voor arbeid, energie, …

Dit betekent dat we de komende tijd voor een spannende periode komen te staan. Wordt (het betrokken stuk van) de installatie gesloten? Wordt er geherinvesteerd in een nieuwe installatie? Of opteren we voor een life-time extension?

In veel gevallen vormt het verlengen van de levensduur door een gerichte maar beperkte vernieuwing, gecombineerd met een grondige onderhoudsbeurt, een interessante business case.

De risico’s zijn kleiner. Investeringen zijn een pak lager. De installatie wordt daardoor snel terug rendabel. In elk geval zet deze situatie eigenaars van industriële en infrastructurele assets ertoe aan om op een hoger niveau te gaan nadenken en plannen. Daarom speelt Asset Management de komende tijd een steeds belangrijker rol.

Asset Management
In de financiële dienstensector komt de term ‘Asset Management’ al jaren voor. Het gaat om een vermogensbeheer met een maximalisatie van het rendement als doel. Vandaag de dag wordt het begrip ook gebruikt voor het professionele beheer van de materiële en immateriële vaste activa.

Meestal gaat het om fysieke bedrijfsmiddelen, zoals bijvoorbeeld infrastructuur, rollend mate-rieel en productie-installaties. Asset Management focust op het in balans houden van prestaties, kosten en risico’s tijdens de volledige levensduur.

Er worden betere beslissingen genomen door het samenwerken over de verschillende silo’s in een onderneming heen. Hierdoor kan men assets maximaal laten bijdragen tot de bedrijfsdoelstellingen. Begin 2014 werd de ISO 55000-reeks gelanceerd, waardoor asset management aan belang en populariteit wint.

Hoewel onderhoud een cruciale rol speelt in het beheer van assets komt de term ‘maintenance’ slechts enkele keren voor in de ISO 55000-reeks.

Onderhoudsverantwoordelijken die willen weten hoe ze hun onderhoudsprocessen kunnen inrichten in het kader van een globale asset management aanpak, kunnen daarvoor beter terecht bij de EN 16646 ‘guideline’ over Onderhoud in een kader van asset management. Deze Europese norm is geen ‘concurrent’ van de ISO 55000, maar eerder een aanvulling.

Voordelen van ISO55001
Met een ISO 55001-certificaat kunnen organisaties naar regelgevers, investeerders en klanten toe aantonen dat assets presteren naar verwachting, bijvoorbeeld op gebied van prestaties, capaciteit, beschikbaarheid en veiligheid.

Het certificaat garandeert ook dat de betrokken organisatie werkt aan het minimaliseren van de levenscycluskosten, en dat alle bedrijfsrisico’s die samenhangen met de exploitatie van de assets correct worden beheerd.

Aquafin, in Vlaanderen verantwoordelijk voor het beheer van de infrastructuur voor waterzuivering, behaalde als eerste in ons land het ISO 55001-certificaat voor asset management. Het beschouwt het (terecht) als een belangrijk kwaliteitslabel voor het hele bedrijf.

Aquafin gebruikt het certificaat daarbij ook als een belangrijk argument om gemeentes te overtuigen om met hen samen te werken voor het onderhoud en beheer van rioleringsstelsels.

Ook in uw bedrijf?
In veel organisaties is er echter nog heel wat ruimte voor verbetering door suboptimalisering binnen de aparte afdelingen te vermijden. Het invoeren van Asset Management moet er dus voor zorgen dat alle afdelingen binnen de onderneming zich inzetten voor het optimaal benutten van de bedrijfsmiddelen.

Daarnaast garandeert het transparantie en correcte rapportage over de staat en de waarde van de belangrijke (fysieke) activa die worden beheerd door de onderneming. Asset Management en het ISO 55001 certificaat hebben dus een grote toegevoegde waarde.

Wat houdt u tegen om dit ook in uw bedrijf in te voeren? <<

door Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe directeur van BEMAS.

«Aquafin gebruikt het certificaat ook als een belangrijk argument om gemeentes te overtuigen om met hen samen te werken voor onderhoud»

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners