Is uw bedrijf al ISO 55001 gecertificeerd? - column

Columns & Blogs 4/07/2016 9:12:34

In een vroegere column verwees ik naar onderzoek dat aantoonde dat tegen het jaar 2024 meer dan 40% van de industriële assets het einde van de verwachte levensduur zal bereiken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit vertegenwoordigt miljarden euro’s aan vervangingsinvesteringen. Zoals u weet staat de industriële activiteit in Europa onder grote druk vanuit landen met lagere kosten voor arbeid, energie, …

Dit betekent dat we de komende tijd voor een spannende periode komen te staan. Wordt (het betrokken stuk van) de installatie gesloten? Wordt er geherinvesteerd in een nieuwe installatie? Of opteren we voor een life-time extension?

In veel gevallen vormt het verlengen van de levensduur door een gerichte maar beperkte vernieuwing, gecombineerd met een grondige onderhoudsbeurt, een interessante business case.

De risico’s zijn kleiner. Investeringen zijn een pak lager. De installatie wordt daardoor snel terug rendabel. In elk geval zet deze situatie eigenaars van industriële en infrastructurele assets ertoe aan om op een hoger niveau te gaan nadenken en plannen. Daarom speelt Asset Management de komende tijd een steeds belangrijker rol.

Asset Management
In de financiële dienstensector komt de term ‘Asset Management’ al jaren voor. Het gaat om een vermogensbeheer met een maximalisatie van het rendement als doel. Vandaag de dag wordt het begrip ook gebruikt voor het professionele beheer van de materiële en immateriële vaste activa.

Meestal gaat het om fysieke bedrijfsmiddelen, zoals bijvoorbeeld infrastructuur, rollend mate-rieel en productie-installaties. Asset Management focust op het in balans houden van prestaties, kosten en risico’s tijdens de volledige levensduur.

Er worden betere beslissingen genomen door het samenwerken over de verschillende silo’s in een onderneming heen. Hierdoor kan men assets maximaal laten bijdragen tot de bedrijfsdoelstellingen. Begin 2014 werd de ISO 55000-reeks gelanceerd, waardoor asset management aan belang en populariteit wint.

Hoewel onderhoud een cruciale rol speelt in het beheer van assets komt de term ‘maintenance’ slechts enkele keren voor in de ISO 55000-reeks.

Onderhoudsverantwoordelijken die willen weten hoe ze hun onderhoudsprocessen kunnen inrichten in het kader van een globale asset management aanpak, kunnen daarvoor beter terecht bij de EN 16646 ‘guideline’ over Onderhoud in een kader van asset management. Deze Europese norm is geen ‘concurrent’ van de ISO 55000, maar eerder een aanvulling.

Voordelen van ISO55001
Met een ISO 55001-certificaat kunnen organisaties naar regelgevers, investeerders en klanten toe aantonen dat assets presteren naar verwachting, bijvoorbeeld op gebied van prestaties, capaciteit, beschikbaarheid en veiligheid.

Het certificaat garandeert ook dat de betrokken organisatie werkt aan het minimaliseren van de levenscycluskosten, en dat alle bedrijfsrisico’s die samenhangen met de exploitatie van de assets correct worden beheerd.

Aquafin, in Vlaanderen verantwoordelijk voor het beheer van de infrastructuur voor waterzuivering, behaalde als eerste in ons land het ISO 55001-certificaat voor asset management. Het beschouwt het (terecht) als een belangrijk kwaliteitslabel voor het hele bedrijf.

Aquafin gebruikt het certificaat daarbij ook als een belangrijk argument om gemeentes te overtuigen om met hen samen te werken voor het onderhoud en beheer van rioleringsstelsels.

Ook in uw bedrijf?
In veel organisaties is er echter nog heel wat ruimte voor verbetering door suboptimalisering binnen de aparte afdelingen te vermijden. Het invoeren van Asset Management moet er dus voor zorgen dat alle afdelingen binnen de onderneming zich inzetten voor het optimaal benutten van de bedrijfsmiddelen.

Daarnaast garandeert het transparantie en correcte rapportage over de staat en de waarde van de belangrijke (fysieke) activa die worden beheerd door de onderneming. Asset Management en het ISO 55001 certificaat hebben dus een grote toegevoegde waarde.

Wat houdt u tegen om dit ook in uw bedrijf in te voeren? <<

door Maintenance Evangelist Wim Vancauwenberghe directeur van BEMAS.

«Aquafin gebruikt het certificaat ook als een belangrijk argument om gemeentes te overtuigen om met hen samen te werken voor onderhoud»

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Het project GREENER is gericht op de ontwikkeling van een biogebaseerde vervanger voor polyacrylzuur en RESANAT experimenteert met natuurlijke saneringstechnieken op verontreinigde gronden.

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Volvo Car Gent is gestart met de bouw van een gloednieuw fabrieksgedeelte, waar batterijen voor elektrische wagens zullen worden samengesteld. Een belangrijke investering voor deze fabriek.

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

Twee Antwerpse duurzaamheidsprojecten zijn bekroond met een prijs op de Guangzhou 2019 World Ports Conference in China, tijdens de eerste IAPH World Ports Sustainability Awards.

Kennametal introduceert nieuwe generatie tangentieel schouderfrezen - techniek

Kennametal kondigt haar nieuwe Mill 4-12KT aan, de volgende generatie tangentiële schouderfrezen, die hoogwaardige oppervlakken produceert voor bijna alle toepassingen in staal en gietijzer.

Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

Het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, ViTalent, komt op het Wetenschapspark in Niel en zou zijn deuren moeten openen in 2021.

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Onderzoekers van TU Eindhoven, DIFFER, Universiteit Twente en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend fluoride-laagje zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt.

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners