Oplossing voor tegengaan van rendementsverlies zonnepanelen gelanceerd

Het ingenieursbedrijf Pidbull lanceert een gecertifieerde oplossing, die de degradatie van zonnepanelen terugdringt en werd ontwikkeld met de hulp imec en Universiteit Hasselt.

Trefwoorden: #Edison Energy Group, #imec, #PID, #Pidbull, #Potential Induced Degradation, #rendement, #universiteit Hasselt, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.BE - De Pidbull-oplossing speelt in op het groeiend probleem van zogenaamde Potential Induced Degradation (PID), wat zorgt voor een verlaagd rendement van de systemen.

Het is pas sinds enkele jaren duidelijk dat PID een onderschatte bedreiging vormt voor de performantie van fotovoltaïsche zonnecelsystemen. PID wordt veroorzaakt door hoge negatieve spanningen in de zonnepanelen, die een gevolg zijn van de serieschakeling.

De belangrijkste factoren die bepalen in welke mate een fotovoltaïsche installatie geïnfecteerd is door PID zijn weersomstandigheden, de gebruikte materialen en topologie van de installatie.

Dit is moeilijk vast te stellen omdat het ene paneel er gevoeliger voor is dan het andere. Toch is het erg belangrijk om het op te sporen, omdat door degradatie de prestaties reeds enkele jaren na ingebruikname tot wel 30% kunnen teruglopen.

Dat is met name van groot belang voor beheerders van grootschalige zonnecelparken voor wie een hoog rendement cruciaal is.

Dit systeem onderscheidt zich door installatiegemak, een snelle terugverdientijd en duurzaamheid. Het systeem is in enkele minuten aan te sluiten op een serie panelen en vereist geen enkele aanpassing aan de bestaande omgeving.

Bij een rendementsverlies van 30% is de oplossing binnen drie maanden terug te verdienen. Verder voldoet het systeem aan de IP 65-norm, waardoor het veilig buiten inzetbaar is.


ACHTERGROND

  • Pidbull is een deel van de Edison Energy Group
  • imec is een Leuvens nanoelektronica onderzoekscentrum
  • Voor de Universiteit Hasselt werkte het instituut voor materiaalonderzoek (imo) mee.