Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Economie 6/06/2016 10:22:43

Politici zijn niet blij met overnamebod van Midea op Kuka, een hightech boegbeeld in Duitsland. Maar het is waarschijnlijk slechts de voorbode van nog meer Chinese overnamedrang.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Isolatie - Meer dan energiebesparing

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

woensdag 19 februari 2020

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

Keuze van de redactie

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

(6/2) Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

(5/2) DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het bod van Midea op de beursgenoteerde aandelen van Kuka in Augsburg stuit op verzet in Duitse en Europese politieke middens. De bieding, die nochtans door de Chinezen zelf als 'niet-vijandig' wordt bestempeld, valt alles behalve in goede aarde.

Zo tracht Duits minister van economie Sigmar Gabriel een tegenoffensief te lanceren door andere Europese industriereuzen warm te maken voor een tegenbod. Daarbij vielen namen zoals ABB en Siemens, maar beide zouden hebben laten weten geen interesse te hebben.

Siemens bijvoorbeeld trok zich meer dan een decennium geleden strategisch al terug uit de robotmarkt, en heeft nu een samenwerkingsovereenkomst met Kuka waarbij het zich toespitst op de ontwikkeling van de software achter de robots, de stuur- en CNC-programmatuur. Dat past hoe dan ook beter in hun eigen visie op de sterk IT-gestuurde fabriek van de toekomst.

De Duitsers werken hard aan het 'Industrie 4.0 Ready' maken van hun maakindustrie, als antwoord op de IoT-inspanningen van hun Amerikaanse concurrenten. De afgelopen twee edities van de Hannover Messe stonden bijvoorbeeld sterk in het teken van deze nieuwe technologie, en kregen meer dan normale aandacht van bondskanselier Angela Merkel (waarop ook de Amerikaanse president Obama besliste dit jaar de internationale beurs met een bezoek te vereren).

Een van de pijnpunten voor het Duitse bedrijfsleven is dat de patenten en intellectuele eigendom van hun topbedrijven in oosterse handen zouden vallen. De Duitse maakbedrijven hebben elkaar gevonden en werken met universiteiten en onderzoeksinstellingen samen in een hele reeks projecten rond Industrie 4.0, hun visie op het Internet of Things. Wat ze zeker niet willen doen, is hun eigen concurrentie organiseren.

Ook Europees commissaris van digitale economie Guenther Oettinger is een Europees tegenbod genegen: "Kuka is bijzonder belangrijk voor de digitale toekomst van de Europese industrie. Eigenlijk moeten we gewoon beter zorg dragen voor strategisch belangrijke digitale sleutelbedrijven zoals Kuka. Daarom ben ik geneigd te denken dat een alternatief bod van de Kuka-aandeelhouders of van andere Europese ondernemingen het overwegen waard is."

Het bod van het Midea mag naar alle waarschijnlijkheid als een voorbode van nog meer overnamebiedingen gezien worden. In het kader van zijn 'One Belt One Road'-plan, tracht de Chinese overheid strategische assets op de as China-Europa te verwerven, zoals havens, infrastructuur en energienetten. Zo viel vorige week nog 14 procent van de Vlaamse netbeheerder Eandis in Chinese handen.

Maar tegelijkertijd willen ze ook af van hun imago als laagkwalitatieve productielocatie, en laten ze hun ondernemingen investeren in het overnemen van hightech-spelers om hun productieapparaat te moderniseren en minder afhankelijk te maken van handenarbeid. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur) (foto: Europese Commissie, Guenther Oettinger)


Leestips
Chinezen lanceren overnamebod op Duitse robotconstructeur Kuka
«In 2017 meer robots in China dan in Europa"
Hannover Messe: alles wordt Industrie 4.0 Ready gemaakt

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

IRE en SCK CEN gaan samen lutetium-177 produceren

Elk jaar wordt er bij ruim 8.500 Belgen prostaatkanker vastgesteld. Een veelbelovende behandeling is het gebruik van een therapeutisch radio-isotoop: lutetium-177 (Lu-177).

VDL Bus & Coach ontwikkelt nieuwe batterijpakketten

De Europese bussen van het bedrijf hebben ondertussen 50 miljoen elektrische kilometers afgelegd en met het nieuwe batterijpakket wordt het aanbod aan operatie- en systeem­oplossingen groter.

Wereldprimeur: succesvolle test met robot voor supermicrochirurgie

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e lieten zien dat het veilig en uitvoerbaar is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten aan te sluiten op bloedvaten.

UGent produceert duurzaam drinkwater op Galapagoseilanden

Biologen, wiskundigen en bio-ingenieurs van UGent werken samen met de lokale overheid en industrie om alle eilandbewoners te voorzien van drinkwater, zonder de natuur te schaden.

Hannover Messe 2020: verandering omzetten in groei

Met het hoofdthema industriële transformatie focust Hannover Messe 2020 zich op de mogelijkheden van innovatieve techno­logieën, meer en meer beschikbare data en groeiend klimaatbewustzijn.

Nieuwe BASF-fabriek voor batterijmaterialen voor elektrische voertuigen

BASF bouwt een nieuwe productielocatie voor batterijmaterialen in het Duitse Schwarzheide. Met deze investering wil het de Europese waardeketen voor elektrische voertuigen (EV) ondersteunen.

Internationale samenwerking CO2-opslag komt in aanmerking voor EU-subsidie

De Europese Unie is in principe bereid subsidie te geven aan een project om CO2 van de industrie in Antwerpen, Gent, Zeeland en Rotterdam op te slaan onder de Noordzee.

DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

Beide bedrijven ondertekenden een overeenkomst voor de fabricage van een onderzeese boor, die zal ingezet worden op het Franse offshore windmolenpark in Saint-Nazaire.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners