Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Economie 6/06/2016 10:22:43

Politici zijn niet blij met overnamebod van Midea op Kuka, een hightech boegbeeld in Duitsland. Maar het is waarschijnlijk slechts de voorbode van nog meer Chinese overnamedrang.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het bod van Midea op de beursgenoteerde aandelen van Kuka in Augsburg stuit op verzet in Duitse en Europese politieke middens. De bieding, die nochtans door de Chinezen zelf als 'niet-vijandig' wordt bestempeld, valt alles behalve in goede aarde.

Zo tracht Duits minister van economie Sigmar Gabriel een tegenoffensief te lanceren door andere Europese industriereuzen warm te maken voor een tegenbod. Daarbij vielen namen zoals ABB en Siemens, maar beide zouden hebben laten weten geen interesse te hebben.

Siemens bijvoorbeeld trok zich meer dan een decennium geleden strategisch al terug uit de robotmarkt, en heeft nu een samenwerkingsovereenkomst met Kuka waarbij het zich toespitst op de ontwikkeling van de software achter de robots, de stuur- en CNC-programmatuur. Dat past hoe dan ook beter in hun eigen visie op de sterk IT-gestuurde fabriek van de toekomst.

De Duitsers werken hard aan het 'Industrie 4.0 Ready' maken van hun maakindustrie, als antwoord op de IoT-inspanningen van hun Amerikaanse concurrenten. De afgelopen twee edities van de Hannover Messe stonden bijvoorbeeld sterk in het teken van deze nieuwe technologie, en kregen meer dan normale aandacht van bondskanselier Angela Merkel (waarop ook de Amerikaanse president Obama besliste dit jaar de internationale beurs met een bezoek te vereren).

Een van de pijnpunten voor het Duitse bedrijfsleven is dat de patenten en intellectuele eigendom van hun topbedrijven in oosterse handen zouden vallen. De Duitse maakbedrijven hebben elkaar gevonden en werken met universiteiten en onderzoeksinstellingen samen in een hele reeks projecten rond Industrie 4.0, hun visie op het Internet of Things. Wat ze zeker niet willen doen, is hun eigen concurrentie organiseren.

Ook Europees commissaris van digitale economie Guenther Oettinger is een Europees tegenbod genegen: "Kuka is bijzonder belangrijk voor de digitale toekomst van de Europese industrie. Eigenlijk moeten we gewoon beter zorg dragen voor strategisch belangrijke digitale sleutelbedrijven zoals Kuka. Daarom ben ik geneigd te denken dat een alternatief bod van de Kuka-aandeelhouders of van andere Europese ondernemingen het overwegen waard is."

Het bod van het Midea mag naar alle waarschijnlijkheid als een voorbode van nog meer overnamebiedingen gezien worden. In het kader van zijn 'One Belt One Road'-plan, tracht de Chinese overheid strategische assets op de as China-Europa te verwerven, zoals havens, infrastructuur en energienetten. Zo viel vorige week nog 14 procent van de Vlaamse netbeheerder Eandis in Chinese handen.

Maar tegelijkertijd willen ze ook af van hun imago als laagkwalitatieve productielocatie, en laten ze hun ondernemingen investeren in het overnemen van hightech-spelers om hun productieapparaat te moderniseren en minder afhankelijk te maken van handenarbeid. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur) (foto: Europese Commissie, Guenther Oettinger)


Leestips
Chinezen lanceren overnamebod op Duitse robotconstructeur Kuka
«In 2017 meer robots in China dan in Europa"
Hannover Messe: alles wordt Industrie 4.0 Ready gemaakt

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners