Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Economie 6/06/2016 10:22:43

Politici zijn niet blij met overnamebod van Midea op Kuka, een hightech boegbeeld in Duitsland. Maar het is waarschijnlijk slechts de voorbode van nog meer Chinese overnamedrang.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mangement training: Arming your company against cyber attacks

Bluepoint - Brussel

donderdag 21 november 2019

Ontwerp en berekening van houtconstructies

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 22/11/2019 tot 13/12/2019

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het bod van Midea op de beursgenoteerde aandelen van Kuka in Augsburg stuit op verzet in Duitse en Europese politieke middens. De bieding, die nochtans door de Chinezen zelf als 'niet-vijandig' wordt bestempeld, valt alles behalve in goede aarde.

Zo tracht Duits minister van economie Sigmar Gabriel een tegenoffensief te lanceren door andere Europese industriereuzen warm te maken voor een tegenbod. Daarbij vielen namen zoals ABB en Siemens, maar beide zouden hebben laten weten geen interesse te hebben.

Siemens bijvoorbeeld trok zich meer dan een decennium geleden strategisch al terug uit de robotmarkt, en heeft nu een samenwerkingsovereenkomst met Kuka waarbij het zich toespitst op de ontwikkeling van de software achter de robots, de stuur- en CNC-programmatuur. Dat past hoe dan ook beter in hun eigen visie op de sterk IT-gestuurde fabriek van de toekomst.

De Duitsers werken hard aan het 'Industrie 4.0 Ready' maken van hun maakindustrie, als antwoord op de IoT-inspanningen van hun Amerikaanse concurrenten. De afgelopen twee edities van de Hannover Messe stonden bijvoorbeeld sterk in het teken van deze nieuwe technologie, en kregen meer dan normale aandacht van bondskanselier Angela Merkel (waarop ook de Amerikaanse president Obama besliste dit jaar de internationale beurs met een bezoek te vereren).

Een van de pijnpunten voor het Duitse bedrijfsleven is dat de patenten en intellectuele eigendom van hun topbedrijven in oosterse handen zouden vallen. De Duitse maakbedrijven hebben elkaar gevonden en werken met universiteiten en onderzoeksinstellingen samen in een hele reeks projecten rond Industrie 4.0, hun visie op het Internet of Things. Wat ze zeker niet willen doen, is hun eigen concurrentie organiseren.

Ook Europees commissaris van digitale economie Guenther Oettinger is een Europees tegenbod genegen: "Kuka is bijzonder belangrijk voor de digitale toekomst van de Europese industrie. Eigenlijk moeten we gewoon beter zorg dragen voor strategisch belangrijke digitale sleutelbedrijven zoals Kuka. Daarom ben ik geneigd te denken dat een alternatief bod van de Kuka-aandeelhouders of van andere Europese ondernemingen het overwegen waard is."

Het bod van het Midea mag naar alle waarschijnlijkheid als een voorbode van nog meer overnamebiedingen gezien worden. In het kader van zijn 'One Belt One Road'-plan, tracht de Chinese overheid strategische assets op de as China-Europa te verwerven, zoals havens, infrastructuur en energienetten. Zo viel vorige week nog 14 procent van de Vlaamse netbeheerder Eandis in Chinese handen.

Maar tegelijkertijd willen ze ook af van hun imago als laagkwalitatieve productielocatie, en laten ze hun ondernemingen investeren in het overnemen van hightech-spelers om hun productieapparaat te moderniseren en minder afhankelijk te maken van handenarbeid. << (door Bert Belmans, hoofdredacteur) (foto: Europese Commissie, Guenther Oettinger)


Leestips
Chinezen lanceren overnamebod op Duitse robotconstructeur Kuka
«In 2017 meer robots in China dan in Europa"
Hannover Messe: alles wordt Industrie 4.0 Ready gemaakt

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

SymBIOnt is het nieuwe centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel, waarvoor een investering van 3,4 miljoen euro beschikbaar is.

Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen

Door de overname van Atlas 3D, ontwikkelaar van software die werkt met DMLS*-printers (Direct Metal Laser Sintering), breidt Siemens zijn additive manufacturing-portfolio verder uit.

VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van block­chain­techno­logie in de logistieke ketens in kaart gebracht.

UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Auto rijdt op brandstof uit zeewier

Het Europese project MacroFuels, waar ook de van oorsprong Belgische multinational SIOEN Industries aan deelneemt, is er in geslaagd om brandstof uit zeewier te maken.

Finale inspectie van LaRa voor missie naar Mars pakt goed uit

Het Belgische instrument LaRa, ofwel Lander Radioscience, is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok-platform van de ExoMars 2020-missie.

Partners