Uitgaven voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie in stijgende lijn

Uit een studie van Voka blijkt dat ten opzichte van het bruto binnenlands product Vlaanderen een O&O-intensiteit van 2,54% heeft. Daarbij zit Vlaanderen vooraan in het Europese peloton.

Trefwoorden: #innovatie O&O, #investeren, #onderzoek, #ontwikkeling, #R&D, #research, #Voka

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEEERINGNET.BE - In Vlaanderen wordt voor meer dan 5,8 miljard euro in Onderzoek & Ontwikkeling (O&O).

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Vokan: “Toch moet Vlaanderen de komende jaren extra blijven investeren in innovatie: de norm is 3%. Willen we onze voorsprong behouden dan hebben we nood aan minstens 390 miljoen extra en vooral de overheid moet een tand bijsteken.”

Veel landen en regio's in Europa zetten zwaar in op innovatie voor de creatie van groei en kwaliteitsvolle jobs. Ook Vlaanderen heeft de afgelopen 25 jaar heel wat publieke middelen geïnvesteerd in het wetenschaps- en innovatiesysteem.

Voka onderzocht in een nieuwe groei-paper hoeveel Vlaanderen de afgelopen jaren heeft uitgetrokken voor innovatie. Daaruit blijkt dat de uitgaven in innovatie sterk stijgen, maar het waren vooral de bedrijven die de kar trokken.

De Vlaamse overheid en de Vlaamse bedrijven hebben de laatste jaren hun uitgaven voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie sterk opgedreven. Gezamenlijk investeren ze meer dan 5,8 miljard euro in O&O waarbij de private sector goed 70 % (circa 4 miljard euro) van het totaal financiert.

De Vlaamse bedrijven zetten steeds meer in op innovatie en O&O. De intensiteit van het Vlaamse bedrijfsleven zit weer in de lift sinds de crisis en is van 1,4% in 2009 opgelopen tot 1,78% in 2013. De bedrijven in Vlaanderen zijn duidelijk op weg om hun engagement (2/3 van de 3%-norm) na te komen.

Ook de Vlaamse overheid investeert veel middelen in innovatie. De publieke financiering bedraagt in 2013 0,75% van het Vlaams bbp. Om het gat met de 1%-norm te dichten wil de regering-Bourgeois tegen 2019 500 miljoen euro meer investeren in innovatie en de economie dan in 2014.

Uit simulaties blijkt echter dat, naast deze financiële injectie, de 1%-norm in 2020 enkel gehaald zal worden als de overheid in 2020 minstens 390 miljoen euro extra investeert.


(bron:Volk)