Chinezen lanceren overnamebod op Duitse robotconstructeur Kuka

Via zijn 100% dochteronderneming Mecca International lanceert Chinese Midea-groep overnamebod op een van vlaggenschepen van Duitse technologiesector: de robotbouwer Kuka.

Trefwoorden: #KUKA, #mecca, #midea, #overname, #robot

Lees verder

Techniek

( Foto: Kuka )

ENGINEERINGNET.BE - De grootste Chinese fabrikant van huishoudtoestellen Midea heeft een overnamebod van 115 euro per aandeel gelanceerd op alle uitstaande aandelen van het beursgenoteerde Kuka in Augsburg. Het bod verloop via een volle dochteronderneming van Midea, Mecca International.

Het Chinese bedrijf, gevestigd in de Chinese provincie Guangdong, liet in februari al weten een belang van 10,2% in de Duitse robotbouwer verworven te hebben, waardoor het toen meteen de tweede grootste aandeelhouder werd.

Midea laat weten niet de intentie te hebben de robotbouwer volledig over te nemen, maar tevreden te zullen zijn met een 'betekenisvol percentage' van de aandelen. Naar Duitse regelgeving vertaalt zich dat naar een belang van 30%.

Midea fabriceert onder meer aircotoestellen, diepvriezers en wasmachines. Het afgelopen jaar lijken de Chinezen hun pijlen steeds meer op buitenlandse overnames te richten. Zo kocht de groep in maart nog een aanzienlijk belang in de divisie huishoudelektronica van het Japanse Toshiba, na eerder dit jaar de biedstrijd verloren te hebben rond een gelijkaardige afdeling van General Electric (die in handen kwam van Haier).

Volgens verschillende bronnen is het er de Chinezen vooral om te doen de efficiëntie van hun eigen fabrieken met behulp van robottechnologie te verhogen door minder afhankelijk te worden van menselijke arbeid. Dat past in de plannen van China om de transitie te maken van gedoodverfde productielocatie met goedkope arbeidskrachten naar een hightech-gedreven industriële sector.

Kuka werkte voorheen al samen met Midea voor de automatisering van hun productieplants en richtte in 2013 speciaal voor de lokale markt nog een fabriek voor robots op in Shanghai.

Het management en de raad van bestuur van Kuka stellen het bod zorgvuldig te zullen bestuderen alvorens bekend te maken of ze het bod al dan niet aanbevelen bij hun aandeelhouders.