Fifthplay engageert zich in Vlaamse Energiecluster - interview

Energie & Milieu 17/05/2016 11:41:06

Vlaamse bedrijven uit de energie-, ICT- en bouwsector bereiden een aanvraag voor ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster. Fifthplay engageert zich en pleit voor samenwerking.

Lees hieronder verder   
Verwant

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

Blijf op de hoogte inzake WKK en warmtenetten - uitnodiging

Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

Methaan interessant voor energie-opslag uit zon en wind

Groene waterstof alleen rendabel bij hoge gasprijzen en streng beleid

Ontwikkeling zonnecellen met een rendement van 30,2%

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

(12/3) Primeur: langste composiet-bruggen komen in Brugge

(12/3) Uniek nanomateriaal heeft brede waaier aan duurzame toepassingen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen gaat - in het kader van haar ondernemers-gedreven clusterbeleid - inzetten op enkele strategische speerpunten, die haar sterktes belichamen en waarop de regio internationaal het verschil kan maken.

Het energiedomein moet zo’n strategisch speerpunt zijn, daarover zijn heel wat partijen het eens. Er staat dan ook een aanvraag ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster in de steigers.

Op het lanceringsevenement van de Vlaamse Energiecluster op 26 mei bij Living Tomorrow (link: zie onderaan) worden de ambities en plannen van de cluster gepresenteerd, alsook de verschillende engagementsniveau waarop bedrijven en organisaties kunnen instappen. Fifthplay engageert zich nu al officieel. Managing Director Kris van Daele: "Alleen door samenwerking kunnen we internationaal het verschil maken."

Smart Grids Flanderes (SGF): Waarom komt het grootschalige initiatief voor een ‘Vlaamse Energiecluster’ er juist nu?
Kris van Daele: De ICT wereld en de ‘smart’ wereld komen dichter bij elkaar dan ooit: demand response toepassingen, lokale opslag, maar ook smart grids zijn werkelijkheid aan het worden.

We zien dit vooral gebeuren in de landen rondom ons.Het is belangrijk dat we in Vlaanderen inspelen op deze macro-economische, positieve trend. Om economisch te kunnen groeien en internationaal mee te spelen aan de top, moeten alle Vlaamse actoren samenwerken.

SGF: Waarom neemt Fifthplay een engagement op in de Vlaamse Energiecluster?
KvD: Fifthplay is onderdeel van de Niko Group en investeert al ruim honderd jaar in elektrotechnische installaties om het comfort van bewoners te verbeteren. Het comfort van ons toekomstig wonen hangt in hoge mate af van de uitbouw van een intelligente automatisatie, die gebruik maakt van het internet en informatie integreert over o.a. de stabiliteit van het energienetwerk, lokale productie en opslag, en variabele tarieven.

De convergentie tussen elektriciteit en warmte maakt het nog complexer. Wij moeten dus kunnen samenwerken met partners uit de industrie, de academische wereld, maar ook met energieleveranciers en netbeheerders.

De Vlaamse Energiecluster zal fungeren als een platform waar we zowel op sociaal als projectmatig vlak nieuwe modellen en technologieën in de praktijk kunnen testen. We moeten evolueren naar een ecosysteem van samenwerking.

SGF:Vlaamse bedrijven en hun wetenschappelijke partners nemen het voortouw in de cluster, maar vragen de overheid om ondersteuning. Waarom is dat cruciaal?
KvD: De transitie van het energielandschap is een project van jaren – soms kijkt men al vooruit tot 2050. Er is nog veel onderzoek nodig: naar nieuwe technologieën o.a. rond opslagmogelijkheid, maar ook naar convergentie tussen elektriciteit en warmte, naar evenwicht op het netwerk en naar datacommunicatie.


Naast het maken van nieuwe technologieën, services en oplossingen is er onderzoek nodig en opleiding van mensen. De industrie alleen kan deze uitdaging niet aan. Zeker niet in Vlaanderen. Maar als alle actoren samenwerken en zich organiseren in een cluster, kunnen we wel degelijk in bepaalde delen internationaal het verschil maken. << (bron en foto: Smart Grids Flanders)


TIP
Meer lezen of inschrijven voor het lanceringsevent van 26 mei

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Foreign Investment Trophy 2019 bekroont buitenlandse topinvesteerders

Borealis, Daikin en AGP vielen in de prijzen op de Foreign Investment Trophy 2019. FIT onderstreept hiermee voor de zevende keer het belang van buitenlandse investeringen voor onze economie.

Jonge ingenieurs kiezen steeds vaker voor energiesector

Naar aanleiding van de Dag van de ingenieur heeft rekruteringsexpert Hays opgemerkt dat er steeds meer studenten ingenieur interesse tonen in een een job in de energiesector.

Oprichting multidisciplinair AI-onderzoekscentrum

VUB en Pieter De Leenheer, medeoprichter van de enige Belgische unicorn, Collibra, kondigen hun plannen voor de oprichting van een gezamenlijk AI-onderzoekscentrum aan.

Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

Technische medewerkers van Volvo Car Gent krijgen sinds kort een nieuwe opleiding waarbij ze een hoogtechnologische installatie in de Gentse fabriek “virtueel” kunnen testen.

Blijf op de hoogte inzake WKK en warmtenetten - uitnodiging

COGEN Vlaanderen en Warmtenetwerk Vlaanderen organiseren op 2 april in Gent een studiedag rond warmte-krachtkoppeling (WKK) en warmtenetten waar een actuele visie hier rond wordt gegeven.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners