Fifthplay engageert zich in Vlaamse Energiecluster - interview

Energie & Milieu 17/05/2016 11:41:06

Vlaamse bedrijven uit de energie-, ICT- en bouwsector bereiden een aanvraag voor ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster. Fifthplay engageert zich en pleit voor samenwerking.

Lees hieronder verder   
Verwant

Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

Windturbines van Norther in recordtempo geïnstalleerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen gaat - in het kader van haar ondernemers-gedreven clusterbeleid - inzetten op enkele strategische speerpunten, die haar sterktes belichamen en waarop de regio internationaal het verschil kan maken.

Het energiedomein moet zo’n strategisch speerpunt zijn, daarover zijn heel wat partijen het eens. Er staat dan ook een aanvraag ter oprichting van een Vlaamse Energiecluster in de steigers.

Op het lanceringsevenement van de Vlaamse Energiecluster op 26 mei bij Living Tomorrow (link: zie onderaan) worden de ambities en plannen van de cluster gepresenteerd, alsook de verschillende engagementsniveau waarop bedrijven en organisaties kunnen instappen. Fifthplay engageert zich nu al officieel. Managing Director Kris van Daele: "Alleen door samenwerking kunnen we internationaal het verschil maken."

Smart Grids Flanderes (SGF): Waarom komt het grootschalige initiatief voor een ‘Vlaamse Energiecluster’ er juist nu?
Kris van Daele: De ICT wereld en de ‘smart’ wereld komen dichter bij elkaar dan ooit: demand response toepassingen, lokale opslag, maar ook smart grids zijn werkelijkheid aan het worden.

We zien dit vooral gebeuren in de landen rondom ons.Het is belangrijk dat we in Vlaanderen inspelen op deze macro-economische, positieve trend. Om economisch te kunnen groeien en internationaal mee te spelen aan de top, moeten alle Vlaamse actoren samenwerken.

SGF: Waarom neemt Fifthplay een engagement op in de Vlaamse Energiecluster?
KvD: Fifthplay is onderdeel van de Niko Group en investeert al ruim honderd jaar in elektrotechnische installaties om het comfort van bewoners te verbeteren. Het comfort van ons toekomstig wonen hangt in hoge mate af van de uitbouw van een intelligente automatisatie, die gebruik maakt van het internet en informatie integreert over o.a. de stabiliteit van het energienetwerk, lokale productie en opslag, en variabele tarieven.

De convergentie tussen elektriciteit en warmte maakt het nog complexer. Wij moeten dus kunnen samenwerken met partners uit de industrie, de academische wereld, maar ook met energieleveranciers en netbeheerders.

De Vlaamse Energiecluster zal fungeren als een platform waar we zowel op sociaal als projectmatig vlak nieuwe modellen en technologieën in de praktijk kunnen testen. We moeten evolueren naar een ecosysteem van samenwerking.

SGF:Vlaamse bedrijven en hun wetenschappelijke partners nemen het voortouw in de cluster, maar vragen de overheid om ondersteuning. Waarom is dat cruciaal?
KvD: De transitie van het energielandschap is een project van jaren – soms kijkt men al vooruit tot 2050. Er is nog veel onderzoek nodig: naar nieuwe technologieën o.a. rond opslagmogelijkheid, maar ook naar convergentie tussen elektriciteit en warmte, naar evenwicht op het netwerk en naar datacommunicatie.


Naast het maken van nieuwe technologieën, services en oplossingen is er onderzoek nodig en opleiding van mensen. De industrie alleen kan deze uitdaging niet aan. Zeker niet in Vlaanderen. Maar als alle actoren samenwerken en zich organiseren in een cluster, kunnen we wel degelijk in bepaalde delen internationaal het verschil maken. << (bron en foto: Smart Grids Flanders)


TIP
Meer lezen of inschrijven voor het lanceringsevent van 26 mei

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Het project GREENER is gericht op de ontwikkeling van een biogebaseerde vervanger voor polyacrylzuur en RESANAT experimenteert met natuurlijke saneringstechnieken op verontreinigde gronden.

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Volvo Car Gent is gestart met de bouw van een gloednieuw fabrieksgedeelte, waar batterijen voor elektrische wagens zullen worden samengesteld. Een belangrijke investering voor deze fabriek.

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

Twee Antwerpse duurzaamheidsprojecten zijn bekroond met een prijs op de Guangzhou 2019 World Ports Conference in China, tijdens de eerste IAPH World Ports Sustainability Awards.

Kennametal introduceert nieuwe generatie tangentieel schouderfrezen - techniek

Kennametal kondigt haar nieuwe Mill 4-12KT aan, de volgende generatie tangentiële schouderfrezen, die hoogwaardige oppervlakken produceert voor bijna alle toepassingen in staal en gietijzer.

Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

Het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, ViTalent, komt op het Wetenschapspark in Niel en zou zijn deuren moeten openen in 2021.

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Onderzoekers van TU Eindhoven, DIFFER, Universiteit Twente en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend fluoride-laagje zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt.

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners