Bionerga en Borealis heractiveren project Biostoom Beringen

Intercommunicale Bionerga plaatstplannen om in Ravenshout biostoomcentrale te bouwen opnieuw op agenda. "Ook bij Borealis is de wil nog steeds aanwezig om mee te stappen in het project"

Trefwoorden: #Beringen, #Bionerga, #Biostoom, #biostoomcentrale, #Borealis

Lees verder

Techniek

( Foto: Bionerga )

ENGINEERINGNET.BE - In 2014 besliste de Vlaamse regering om de berekeningswijze voor het toekennen van groene stroomcertificaten aan te passen en bepaalde types van installaties zelfs geen certificaten meer toe te kennen.

Daardoor kwam de financiering van het project van Bionerga in Ravenshout nabij Beringen zwaar onder druk te staan, "ook al waren alle voorafgaande inhoudelijke adviezen van diverse instanties positief." Oorspronkelijke was het de bedoeling dat de nieuwe centrale - goed voor 200.000 ton afval per jaar - de oude installatie in Houthalen-Helchteren tegen 2020 zou vervangen.

In de nieuwe Limburgse biostoomcentrale kan naast huishoudelijk afval ook niet-gevaarlijk bedrijfsafval en niet-risicohoudend ziekenhuisafval verbrand worden. De opgewekte energie wordt dan geleverd aan bedrijven in de omgeving in de vorm van elektriciteit.

Ook bij het chemiebedrijf Borealis, dat ook op hetzelfde industrieterrein Ravenshout ligt, is naar verluidt de wil nog steeds aanwezig om mee te stappen in het project. "Doordat we minder fossiele brandstoffen nodig hebben, kunnen we de concurrentiepositie van onze fabrieken in Beringen verbeteren en dat is zeer belangrijk voor onze toekomst”, benadrukt bedrijfsleider Stefan Caluwe van Borealis.

“Nu de Vlaamse regering wetgevende initiatieven heeft genomen om de warmte afkomstig van afvalverbrandingsinstallaties expliciet te erkennen als groene warmte, hebben we besloten het dossier Biostoom Beringen opnieuw te activeren", stelt Algemeen Directeur Philip Peeters van Bionerga. "Zo kunnen wij een grotere bijdrage leveren aan de Vlaamse energiedoelstellingen."

Bionerga wil daarom op korte termijn duidelijkheid van de bevoegde Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in verband met het toekennen van de milieuvergunning.

De Limburgse biostoomcentrale wordt sinds 2014 door Bionerga geëxploiteerd.


(Bert Belmans)