Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Economie 10/05/2016 15:45:24

Onderzoek van VUB-professor Peter Claeys toont dat een EU-minister voor financiën, die over het Europees budgettair beleid beslist, de druk op het monetair beleid van de ECB kan wegnemen.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mangement training: Arming your company against cyber attacks

Bluepoint - Brussel

donderdag 21 november 2019

Ontwerp en berekening van houtconstructies

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 22/11/2019 tot 13/12/2019

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Professor economie Peter Claeys van de VUB onderzocht hoe centrale banken omgaan met de druk van nationale overheden om de staatsschulden te financieren.

Na acht jaar financiële crisis zijn de overheidsschulden in EU-landen sterk opgelopen, en de Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar heil gezocht in negatieve rentes om de economie weer aan te trekken.

Gebrek aan coördinatie tussen overheden en de ECB kan op termijn een bedreiging zijn voor de politieke onafhankelijkheid van de ECB. Een ‘Eurominister’ die beslist over Europees budgettair beleid kan die druk wegnemen.

In het onderzoek gepubliceerd in Fiscal Studies kijkt Peter Claeys naar het gedrag van de Duitse Länder, de federale regering in Berlijn, en de Bundesbank. Uit de analyse blijkt dat Berlijn extra inspanningen doet om overmatige uitgaven van enkele regio’s te compenseren. Met het verdelen van de politieke verantwoordelijkheden slaagt Berlijn erin om de eventuele politieke druk van regio’s op de Bundesbank weg te nemen.

Nationale regeringen zetten hun centrale banken onder druk wanneer schulden oplopen: de snelste weg is lage interestvoeten te eisen of extra geld te laten drukken en schuldpapier direct op te kopen.

Het gevolg is hoge schulden en hoge inflatie. Net daarom is in 1997 in de Economische Monetaire Unie (EMU) besloten om het Stabiliteits- en Groei Pact in te voeren. Met het Pact verplichten we de Eurolanden om budgettair de zaken op orde te houden, zodat de ECB niet opdraait voor de kosten.

De vraag is of dat Pact in de context van Economische Monetaire Unie nog voldoende is om regeringen in de pas te laten lopen. De overheidsschuld is als gevolg van de financiële crisis enorm opgelopen, tot nu gemiddeld 93% van het Bruto Binnenlands Product.

Het Pact verplicht tot consolidatie, maar steeds meer landen zien verdere besparingen als contraproductief. Tegelijkertijd is de economie in het slop en probeert de ECB het maximum te doen door zeer onconventionele maatregelen te nemen.

Dat beleid wordt dan weer gezien door Duitse beleidsmakers als een gevaar voor inflatie. Die patstelling legt alle druk op de ECB.

De analyse in het wetenschappelijke artikel toont aan dat een ‘Eurominister’ zelf maatregelen kan nemen om schulden terug te dringen. Deze kan ook een budget beheren dat de Europese economie stabiliseert.

Dat neemt de druk weg van de lidstaten, en maakt het makkelijker om hun tekort te controleren en de schuld terug te dringen.

Een budgettaire discussie blijft op de voorgestelde manier politiek; en monetair beleid blijft een beslissing van de centrale bank. << (Guy Leysen) (foto: Engineeringnet)


Leestip
Abstract van de paper van Peter Claeys: " Interaction of Government Tiers and Central Banks in a Federation: An Empirical Test"

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

SymBIOnt is het nieuwe centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel, waarvoor een investering van 3,4 miljoen euro beschikbaar is.

Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen

Door de overname van Atlas 3D, ontwikkelaar van software die werkt met DMLS*-printers (Direct Metal Laser Sintering), breidt Siemens zijn additive manufacturing-portfolio verder uit.

VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van block­chain­techno­logie in de logistieke ketens in kaart gebracht.

UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Auto rijdt op brandstof uit zeewier

Het Europese project MacroFuels, waar ook de van oorsprong Belgische multinational SIOEN Industries aan deelneemt, is er in geslaagd om brandstof uit zeewier te maken.

Finale inspectie van LaRa voor missie naar Mars pakt goed uit

Het Belgische instrument LaRa, ofwel Lander Radioscience, is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok-platform van de ExoMars 2020-missie.

Partners