Internet of Things begint met leren communiceren - column

Columns & Blogs 25/02/2016 13:06:13

Uit een recente studie van het adviesbureau McKinsey blijkt dat het potentieel van het Internet of Things voor de industrie enorm is.

Lees hieronder verder   
Verwant

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Als je kijkt naar mogelijkheden om efficiënter te produceren, te distribueren en te innoveren, staan we nog maar aan het begin.

Volgens het adviesbureau zijn er wereldwijd op termijn miljarden winst te behalen. Het is dus zaak om tijdig op deze trein te springen, maar hoe doe je dat eigenlijk?

In de weerbarstige praktijk is het in een fabriek meestal niet mogelijk om alle machines met elkaar te laten praten. Laat staan dat ze elkaar begrijpen. En dat is nu net een belangrijke voorwaarde voor een succesvol gebruik van het Internet of Things.

Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat machines van verschillend allooi elkaar gaan verstaan. Dat kan met behulp van protocolconversie. De data van verschillende apparaten worden omgezet naar een gemeenschappelijke taal waarin alle data kunnen worden omgezet in bruikbare informatie.

In de industrie zijn er vaak verschillende apparaten en machines in gebruik. En al die machines verzamelen hun eigen data, met elk een eigen protocol. Het kan bijvoorbeeld gaan om machines van verschillende leveranciers en/of om verouderde apparaten die om kostentechnische redenen (nog) niet kunnen worden vervangen.

Als in een bedrijf nieuwe apparaten gereed zijn voor Ethernet, terwijl oudere apparaten nog steeds via een seriële verbinding met de leverancier verbonden zijn, is dat een garantie voor miscommunicatie.

Supertolk
Door gebruik te maken van open controllers die over honderden verschillende protocollen beschikken, is het gelukkig mogelijk om apparaten eenvoudig integreren.

Deze software is eigenlijk te vergelijken met een soort 'supertolk'. Een oude machine snapt dan plotseling wat een nieuwe machine te melden heeft. Met protocolconversie kunnen bijna alle industriële apparaten met elkaar communiceren en daarmee is de basis voor doeltreffend plannen en ondernemen gelegd.

Voor protocolconversie worden nog steeds SCADA-pakketten gebruikt, maar er zijn intussen ook nieuwe oplossingen op de markt die draaien in een Linux-kastje. En daarvoor is geen PC met dure licenties nodig.

Fors lagere onderhoudskosten
In de procesindustrie kan onder meer veel voordeel worden behaald in operatie en onderhoud. Data kunnen signaleren wanneer een machine minder presteert en op basis daarvan voorspellen wanneer reparaties nodig zijn.

Hiermee zouden de onderhoudskosten fors kunnen verminderen en kan ongeplande uitvaltijd worden gehalveerd. In de maakindustrie kan het systeem op basis van digitale bestellingen ook automatisch orders gaan plaatsen om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke grondstoffen tijdig voor productie aanwezig zijn.

Opleiden van medewerkers
Voor een succesvolle invoering van het Internet of Things is ook het opleiden van medewerkers cruciaal. Medewerkers zullen zich nog meer moeten bekwamen en verdiepen in informatietechnologie.

Alle systemen, van financiële boekhouding tot marketing tot operatie, moeten aan elkaar gelinkt worden en dat vraagt om veel kennis en expertise op de werkvloer. Medewerkers moeten in staat zijn foutieve analyses te signaleren.

Verder is het van belang dat analytische experts en datawetenschappers veel contact hebben met beslissingsbevoegde managers. Alleen dan kan een organisatie profiteren van de kennis die voortkomt uit de data-analyses en de processen tijdig bijsturen.

De trein niet missen
Anticiperen op het Internet of Things in de procesindustrie kan dus met protocolconversie, het opleiden van medewerkers en het aanpassen van de organisatiestructuur.

Met deze eenvoudige voorbereidingen kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze de trein niet missen. <<

Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners