Internet of Things begint met leren communiceren - column

Columns & Blogs 25/02/2016 13:06:13

Uit een recente studie van het adviesbureau McKinsey blijkt dat het potentieel van het Internet of Things voor de industrie enorm is.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Als je kijkt naar mogelijkheden om efficiënter te produceren, te distribueren en te innoveren, staan we nog maar aan het begin.

Volgens het adviesbureau zijn er wereldwijd op termijn miljarden winst te behalen. Het is dus zaak om tijdig op deze trein te springen, maar hoe doe je dat eigenlijk?

In de weerbarstige praktijk is het in een fabriek meestal niet mogelijk om alle machines met elkaar te laten praten. Laat staan dat ze elkaar begrijpen. En dat is nu net een belangrijke voorwaarde voor een succesvol gebruik van het Internet of Things.

Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat machines van verschillend allooi elkaar gaan verstaan. Dat kan met behulp van protocolconversie. De data van verschillende apparaten worden omgezet naar een gemeenschappelijke taal waarin alle data kunnen worden omgezet in bruikbare informatie.

In de industrie zijn er vaak verschillende apparaten en machines in gebruik. En al die machines verzamelen hun eigen data, met elk een eigen protocol. Het kan bijvoorbeeld gaan om machines van verschillende leveranciers en/of om verouderde apparaten die om kostentechnische redenen (nog) niet kunnen worden vervangen.

Als in een bedrijf nieuwe apparaten gereed zijn voor Ethernet, terwijl oudere apparaten nog steeds via een seriële verbinding met de leverancier verbonden zijn, is dat een garantie voor miscommunicatie.

Supertolk
Door gebruik te maken van open controllers die over honderden verschillende protocollen beschikken, is het gelukkig mogelijk om apparaten eenvoudig integreren.

Deze software is eigenlijk te vergelijken met een soort 'supertolk'. Een oude machine snapt dan plotseling wat een nieuwe machine te melden heeft. Met protocolconversie kunnen bijna alle industriële apparaten met elkaar communiceren en daarmee is de basis voor doeltreffend plannen en ondernemen gelegd.

Voor protocolconversie worden nog steeds SCADA-pakketten gebruikt, maar er zijn intussen ook nieuwe oplossingen op de markt die draaien in een Linux-kastje. En daarvoor is geen PC met dure licenties nodig.

Fors lagere onderhoudskosten
In de procesindustrie kan onder meer veel voordeel worden behaald in operatie en onderhoud. Data kunnen signaleren wanneer een machine minder presteert en op basis daarvan voorspellen wanneer reparaties nodig zijn.

Hiermee zouden de onderhoudskosten fors kunnen verminderen en kan ongeplande uitvaltijd worden gehalveerd. In de maakindustrie kan het systeem op basis van digitale bestellingen ook automatisch orders gaan plaatsen om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke grondstoffen tijdig voor productie aanwezig zijn.

Opleiden van medewerkers
Voor een succesvolle invoering van het Internet of Things is ook het opleiden van medewerkers cruciaal. Medewerkers zullen zich nog meer moeten bekwamen en verdiepen in informatietechnologie.

Alle systemen, van financiële boekhouding tot marketing tot operatie, moeten aan elkaar gelinkt worden en dat vraagt om veel kennis en expertise op de werkvloer. Medewerkers moeten in staat zijn foutieve analyses te signaleren.

Verder is het van belang dat analytische experts en datawetenschappers veel contact hebben met beslissingsbevoegde managers. Alleen dan kan een organisatie profiteren van de kennis die voortkomt uit de data-analyses en de processen tijdig bijsturen.

De trein niet missen
Anticiperen op het Internet of Things in de procesindustrie kan dus met protocolconversie, het opleiden van medewerkers en het aanpassen van de organisatiestructuur.

Met deze eenvoudige voorbereidingen kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze de trein niet missen. <<

Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners