Internet of Things begint met leren communiceren - column

Columns & Blogs 25/02/2016 13:06:13

Uit een recente studie van het adviesbureau McKinsey blijkt dat het potentieel van het Internet of Things voor de industrie enorm is.

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/11) Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

(14/11) Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Als je kijkt naar mogelijkheden om efficiënter te produceren, te distribueren en te innoveren, staan we nog maar aan het begin.

Volgens het adviesbureau zijn er wereldwijd op termijn miljarden winst te behalen. Het is dus zaak om tijdig op deze trein te springen, maar hoe doe je dat eigenlijk?

In de weerbarstige praktijk is het in een fabriek meestal niet mogelijk om alle machines met elkaar te laten praten. Laat staan dat ze elkaar begrijpen. En dat is nu net een belangrijke voorwaarde voor een succesvol gebruik van het Internet of Things.

Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat machines van verschillend allooi elkaar gaan verstaan. Dat kan met behulp van protocolconversie. De data van verschillende apparaten worden omgezet naar een gemeenschappelijke taal waarin alle data kunnen worden omgezet in bruikbare informatie.

In de industrie zijn er vaak verschillende apparaten en machines in gebruik. En al die machines verzamelen hun eigen data, met elk een eigen protocol. Het kan bijvoorbeeld gaan om machines van verschillende leveranciers en/of om verouderde apparaten die om kostentechnische redenen (nog) niet kunnen worden vervangen.

Als in een bedrijf nieuwe apparaten gereed zijn voor Ethernet, terwijl oudere apparaten nog steeds via een seriële verbinding met de leverancier verbonden zijn, is dat een garantie voor miscommunicatie.

Supertolk
Door gebruik te maken van open controllers die over honderden verschillende protocollen beschikken, is het gelukkig mogelijk om apparaten eenvoudig integreren.

Deze software is eigenlijk te vergelijken met een soort 'supertolk'. Een oude machine snapt dan plotseling wat een nieuwe machine te melden heeft. Met protocolconversie kunnen bijna alle industriële apparaten met elkaar communiceren en daarmee is de basis voor doeltreffend plannen en ondernemen gelegd.

Voor protocolconversie worden nog steeds SCADA-pakketten gebruikt, maar er zijn intussen ook nieuwe oplossingen op de markt die draaien in een Linux-kastje. En daarvoor is geen PC met dure licenties nodig.

Fors lagere onderhoudskosten
In de procesindustrie kan onder meer veel voordeel worden behaald in operatie en onderhoud. Data kunnen signaleren wanneer een machine minder presteert en op basis daarvan voorspellen wanneer reparaties nodig zijn.

Hiermee zouden de onderhoudskosten fors kunnen verminderen en kan ongeplande uitvaltijd worden gehalveerd. In de maakindustrie kan het systeem op basis van digitale bestellingen ook automatisch orders gaan plaatsen om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke grondstoffen tijdig voor productie aanwezig zijn.

Opleiden van medewerkers
Voor een succesvolle invoering van het Internet of Things is ook het opleiden van medewerkers cruciaal. Medewerkers zullen zich nog meer moeten bekwamen en verdiepen in informatietechnologie.

Alle systemen, van financiële boekhouding tot marketing tot operatie, moeten aan elkaar gelinkt worden en dat vraagt om veel kennis en expertise op de werkvloer. Medewerkers moeten in staat zijn foutieve analyses te signaleren.

Verder is het van belang dat analytische experts en datawetenschappers veel contact hebben met beslissingsbevoegde managers. Alleen dan kan een organisatie profiteren van de kennis die voortkomt uit de data-analyses en de processen tijdig bijsturen.

De trein niet missen
Anticiperen op het Internet of Things in de procesindustrie kan dus met protocolconversie, het opleiden van medewerkers en het aanpassen van de organisatiestructuur.

Met deze eenvoudige voorbereidingen kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze de trein niet missen. <<

Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

In de haven van Den Helder is een drijvend dunne-film solarsysteem te water gelaten, waarop de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden zal worden geanalyseerd.

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Tata Consultancy Services (TCS), een internationale aanbieder van IT-diensten, consultancy en IT-oplossingen voor bedrijven, gaat samenwerken met onderzoekscentrum ENGIE Laborelec.

Vlaams Actieplan Asbestafbouw pakt 2,3 miljoen ton asbest aan

De Vlaamse regering heeft 27,2 miljoen euro vrijgemaakt voor 2018 en 2019 ten behoeve van asbestverwijdering in scholen, woningen en andere gebouwen, en asbestinzameling op recyclageparken.

CEBIT 2019: d!talk bespreekt de toekomst van digitale transformatie - uitnodiging

Topconferenties concentreren zich op de sleuteltechnologieën en gebruikersindustrieën. Een initiële groep sprekers heeft al bevestigd. De universiteit Hannover ontwikkelt het d!talk-design.

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad), maar wat gebeurt er als elektronen in 1,58 dimensies leven?

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners