GE sleept contract voor bouw van BEE’s Gentse biomassacentrale in de wacht

Het Mechelse bedrijf BEE - Belgian Eco Energy heeft het contract voor de engineering van 's werelds grootste commerciële biomassacentrale toegewezen aan GE.

Trefwoorden: #bee, #bee power gent, #Belgian Eco Energy, #biomassa, #Elia, #GE, #general electric

Lees verder

Techniek

( Foto: BEE )

ENGINEERINGNET.BE - Als alles goed gaat, start in 2019 de commerciële exploitatie van de grootste met uitsluitend biomassa gestookte elektriciteitscentrale ter wereld: BEE Power Gent, met een capaciteit van 215MW.

Het project staat sinds 2014 in de steigers, maar kwam vorig jaar in de problemen doordat de hoofdcontractor - de Spaanse engineeringgroep Abengoa - bescherming tegen zijn schuldeisers had aangevraagd.

Abengoa had toen al zijn voorkeur laten blijken voor de turbinetechnologie van het Franse Alstom, dat intussen zelf was overgenomen door het Amerikaanse General Electric.

Slechts enkele maanden later is Belgian Eco Energy er dus in geslaagd een klein huzarenstukje te verrichten: het vond een nieuwe aannemer en wist een contract af te sluiten met de fabrikant van zijn geplande turbine (Alstom) via de nieuwe eigenaar General Elecric, dat optreedt als contractor en als leverancier van de instrumentatiesystemen: "De divisie GE Steam Power Systems zal instaan voor de engineering en de bouw van de centrale, en voor de integratie van de hoofdcomponenten met inbegrip van de wervelbedoven, de stoomturbine, de generator en de controlesystemen voor de ontstoffingsinstallatie."

Er komt ook een stadsverwarmingssysteem van zo’n 110MW aan thermische energie. Daarnaast zal de centrale zal ook ingeschakeld worden in de reservecapaciteit van het Elia-hoogspanningsnet, die het aanbod aan elektriciteit uit wind- en zonne-energie balanceert.

De commerciële exploitatie is naar verluidt gepland voor 2019. Eerder maakte BEE al bekend dat contract toegewezen te hebben aan Veolia (zie leestip onderaan).