Operator onmisbaar in state-of-the-art productieproces - column

Columns & Blogs 14/01/2016 12:13:46

Overall Equipment Efficiency (OEE), Kritische Prestatie Indicatoren en de inzet van The Internet of Things zijn in mijn vorige blogs uitgebreid aan bod geweest.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De technische ‘tools’ voor een efficiënt productieproces in een zogenoemde slimme fabriek zijn talrijk.

Een factor die voor het slagen van dit soort systemen echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de menselijke factor. Alleen een bekwame operator kan ervoor zorgen dat de nieuwe tools het gewenste effect sorteren.

Zuiniger omgaan met energie, grondstoffen en utilities. Het duurzamer beheren van assets. In de industrie hebben dit soort zaken een steeds hogere prioriteit. Niet zo gek. Er valt immers veel winst te behalen.

Het is dan ook opmerkelijk dat een cruciale factor voor het behalen van die winst vaak over het hoofd wordt gezien. Intelligente systemen hebben geen enkele waarde zonder de menselijke factor. Met name voor de operator op de productievloer is bij de invoering van state-of-the-art systemen een centrale rol weggelegd.

Meten is weten, maar meten is alleen zinvol als de verzamelde informatie bruikbaar is. En voor het verzamelen van die bruikbare informatie is een operator onmisbaar. Alleen hij of zij kan signaleren wanneer er papier in de etiketteermachine zit.

Daarnaast kan alleen een operator de oorzaak van storingen verklaren en rapporteren, zodat eventuele verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Ook het signaleren van kansen kan een belangrijke taak van de operator zijn.

Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing. Stel dat een machine dagelijks veel later kan worden opgestart omdat hij in de praktijk sneller warm is dan in de gebruiksaanwijzing staat. Een operator kan dat soort zaken makkelijk opsporen.

Goede integratie van menselijk kapitaal
De sleutel tot het succes van slimme fabriek ligt in een goede integratie van menselijk kapitaal in het productieproces.

Bedrijven die in opleidingsprogramma’s voor operators investeren en aan de slag gaan met een betere communicatie tussen de werkvloer en het management, creëren een voorsprong. De grote uitdaging ligt in het motiveren van de medewerkers.

Operators zijn in de regel argwanend omdat in de eerste fase van automatisering werkgelegenheid vaak werd overgenomen door machines.

De nieuwe tools demonstreren
In de loop der jaren zijn er veel banen verloren gegaan. Het is dus logisch dat operators niet direct enthousiast zijn over een nieuwe ronde automatisering.

Het management moet de medewerker laten zien dat hij onmisbaar is. Een boodschap die het best overgebracht kan worden door de mogelijkheden van de nieuwe tools te demonstreren.

Tijdens zo’n demonstratie zal snel duidelijk worden dat het verzamelen van data alleen zinvol is als de informatie iets kan bijdragen aan een zuiniger productieproces. De rol van operator blijft ook op de lange termijn essentieel.

Het verzamelen en interpreteren van bruikbare data blijft in een voortdurend veranderende omgeving namelijk noodzakelijk. Voor een operator die kan anticiperen op nieuwe ontwikkelingen breken er gouden tijden aan.

Een gemotiveerde operator die zich weet te bekwamen in het omgaan met nieuwe tools kan het productieproces efficiënter, goedkoper en duurzamer worden. Operators met ambitie zullen de kans om zich te ontwikkelen tot een onmisbare schakel in het proces met beide handen aangrijpen.

Opdracht voor management
Op dit moment is de succesvolle introductie van nieuwe systemen afhankelijk van het vermogen van managers om operators te overtuigen van de nieuwe mogelijkheden die een slimme fabriek biedt.

Alleen zij die daarin slagen, zullen zij de overstap succesvol kunnen maken. <<

Over de auteur: Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Schneider Electric heeft nieuw webadres

Om de toegang tot de website te vereenvoudigen en de gebruikerservaring op de digitale kanalen te verbeteren, heeft Schneider Electric, wereldleider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, zijn webdomein bijgewerkt van www.schneider-electric.be naar www.se.com/be en nieuwe functies werden toegevoegd.

Partners