Operator onmisbaar in state-of-the-art productieproces - column

Columns & Blogs 14/01/2016 12:13:46

Overall Equipment Efficiency (OEE), Kritische Prestatie Indicatoren en de inzet van The Internet of Things zijn in mijn vorige blogs uitgebreid aan bod geweest.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

International Women in Engineering Day

Wereldwijd

zondag 23 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De technische ‘tools’ voor een efficiënt productieproces in een zogenoemde slimme fabriek zijn talrijk.

Een factor die voor het slagen van dit soort systemen echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de menselijke factor. Alleen een bekwame operator kan ervoor zorgen dat de nieuwe tools het gewenste effect sorteren.

Zuiniger omgaan met energie, grondstoffen en utilities. Het duurzamer beheren van assets. In de industrie hebben dit soort zaken een steeds hogere prioriteit. Niet zo gek. Er valt immers veel winst te behalen.

Het is dan ook opmerkelijk dat een cruciale factor voor het behalen van die winst vaak over het hoofd wordt gezien. Intelligente systemen hebben geen enkele waarde zonder de menselijke factor. Met name voor de operator op de productievloer is bij de invoering van state-of-the-art systemen een centrale rol weggelegd.

Meten is weten, maar meten is alleen zinvol als de verzamelde informatie bruikbaar is. En voor het verzamelen van die bruikbare informatie is een operator onmisbaar. Alleen hij of zij kan signaleren wanneer er papier in de etiketteermachine zit.

Daarnaast kan alleen een operator de oorzaak van storingen verklaren en rapporteren, zodat eventuele verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Ook het signaleren van kansen kan een belangrijke taak van de operator zijn.

Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing. Stel dat een machine dagelijks veel later kan worden opgestart omdat hij in de praktijk sneller warm is dan in de gebruiksaanwijzing staat. Een operator kan dat soort zaken makkelijk opsporen.

Goede integratie van menselijk kapitaal
De sleutel tot het succes van slimme fabriek ligt in een goede integratie van menselijk kapitaal in het productieproces.

Bedrijven die in opleidingsprogramma’s voor operators investeren en aan de slag gaan met een betere communicatie tussen de werkvloer en het management, creëren een voorsprong. De grote uitdaging ligt in het motiveren van de medewerkers.

Operators zijn in de regel argwanend omdat in de eerste fase van automatisering werkgelegenheid vaak werd overgenomen door machines.

De nieuwe tools demonstreren
In de loop der jaren zijn er veel banen verloren gegaan. Het is dus logisch dat operators niet direct enthousiast zijn over een nieuwe ronde automatisering.

Het management moet de medewerker laten zien dat hij onmisbaar is. Een boodschap die het best overgebracht kan worden door de mogelijkheden van de nieuwe tools te demonstreren.

Tijdens zo’n demonstratie zal snel duidelijk worden dat het verzamelen van data alleen zinvol is als de informatie iets kan bijdragen aan een zuiniger productieproces. De rol van operator blijft ook op de lange termijn essentieel.

Het verzamelen en interpreteren van bruikbare data blijft in een voortdurend veranderende omgeving namelijk noodzakelijk. Voor een operator die kan anticiperen op nieuwe ontwikkelingen breken er gouden tijden aan.

Een gemotiveerde operator die zich weet te bekwamen in het omgaan met nieuwe tools kan het productieproces efficiënter, goedkoper en duurzamer worden. Operators met ambitie zullen de kans om zich te ontwikkelen tot een onmisbare schakel in het proces met beide handen aangrijpen.

Opdracht voor management
Op dit moment is de succesvolle introductie van nieuwe systemen afhankelijk van het vermogen van managers om operators te overtuigen van de nieuwe mogelijkheden die een slimme fabriek biedt.

Alleen zij die daarin slagen, zullen zij de overstap succesvol kunnen maken. <<

Over de auteur: Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kristal Solar Park officieel ingehuldigd

Met 99,5 MW is Kristal Solar park in Lommel het grootste zonnepark van de Benelux. 303.000 zonnepanelen en 2.200 kilometer kabels werden aangelegd op een terrein van 93 hectare.

Rittal ondersteunde Europa-Park bij opbouw van nieuw datacenter - techniek

Rittal ondersteunde het Europa-Park,Duitsland, bij het opbouwen van een nieuw datacenter. De systemen waren tijdig klaar voor de seizoenstart en garanderen de beschikbaarheid van attracties.

Europees onderzoeksproject gaat strijd aan met ziektes in vezelvlas

Elf Franse en Belgische universiteiten, onderzoeksinstellingen, sectororganisaties en bedrijven gaan gedurende 4 jaar op zoek naar oplossingen om ziektes in de vlasteelt te bestrijden.

Atlas Copco omarmt IoT - artikel

Antwerpen is het wereldwijde hoofdkwartier van de persluchtdivisie van Atlas Copco. Met Wouter Ceulemans, president van Airtec, praten we over IoT, smart factory en additive manufacturing.

BP breidt samenwerking met Schneider Electric uit

Wereldwijde energieproducent BP gaat een vijfjarige wereldwijde samenwerking aan met Schneider Electric. Beiden werkten al samen, maar deze overeenkomst versterkt de samenwerking.

Meer mogelijkheden voor ’biobased’ meststoffen

Het Europese onderzoeksproject LEX4BIO heeft tot doel de import van meststoffen te verminderen, nutriëntenkringlopen te sluiten en landbouwsystemen in de EU te verduurzamen.

Langverwachte EU Verordening voor drones is er

Op 11 juni 2019 publiceerde de Europese Commissie de lang verwachte gemeenschappelijke Europese regels inzake drones.

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners