Operator onmisbaar in state-of-the-art productieproces - column

Columns & Blogs 14/01/2016 12:13:46

Overall Equipment Efficiency (OEE), Kritische Prestatie Indicatoren en de inzet van The Internet of Things zijn in mijn vorige blogs uitgebreid aan bod geweest.

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/11) Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

(14/11) Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De technische ‘tools’ voor een efficiënt productieproces in een zogenoemde slimme fabriek zijn talrijk.

Een factor die voor het slagen van dit soort systemen echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de menselijke factor. Alleen een bekwame operator kan ervoor zorgen dat de nieuwe tools het gewenste effect sorteren.

Zuiniger omgaan met energie, grondstoffen en utilities. Het duurzamer beheren van assets. In de industrie hebben dit soort zaken een steeds hogere prioriteit. Niet zo gek. Er valt immers veel winst te behalen.

Het is dan ook opmerkelijk dat een cruciale factor voor het behalen van die winst vaak over het hoofd wordt gezien. Intelligente systemen hebben geen enkele waarde zonder de menselijke factor. Met name voor de operator op de productievloer is bij de invoering van state-of-the-art systemen een centrale rol weggelegd.

Meten is weten, maar meten is alleen zinvol als de verzamelde informatie bruikbaar is. En voor het verzamelen van die bruikbare informatie is een operator onmisbaar. Alleen hij of zij kan signaleren wanneer er papier in de etiketteermachine zit.

Daarnaast kan alleen een operator de oorzaak van storingen verklaren en rapporteren, zodat eventuele verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Ook het signaleren van kansen kan een belangrijke taak van de operator zijn.

Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing. Stel dat een machine dagelijks veel later kan worden opgestart omdat hij in de praktijk sneller warm is dan in de gebruiksaanwijzing staat. Een operator kan dat soort zaken makkelijk opsporen.

Goede integratie van menselijk kapitaal
De sleutel tot het succes van slimme fabriek ligt in een goede integratie van menselijk kapitaal in het productieproces.

Bedrijven die in opleidingsprogramma’s voor operators investeren en aan de slag gaan met een betere communicatie tussen de werkvloer en het management, creëren een voorsprong. De grote uitdaging ligt in het motiveren van de medewerkers.

Operators zijn in de regel argwanend omdat in de eerste fase van automatisering werkgelegenheid vaak werd overgenomen door machines.

De nieuwe tools demonstreren
In de loop der jaren zijn er veel banen verloren gegaan. Het is dus logisch dat operators niet direct enthousiast zijn over een nieuwe ronde automatisering.

Het management moet de medewerker laten zien dat hij onmisbaar is. Een boodschap die het best overgebracht kan worden door de mogelijkheden van de nieuwe tools te demonstreren.

Tijdens zo’n demonstratie zal snel duidelijk worden dat het verzamelen van data alleen zinvol is als de informatie iets kan bijdragen aan een zuiniger productieproces. De rol van operator blijft ook op de lange termijn essentieel.

Het verzamelen en interpreteren van bruikbare data blijft in een voortdurend veranderende omgeving namelijk noodzakelijk. Voor een operator die kan anticiperen op nieuwe ontwikkelingen breken er gouden tijden aan.

Een gemotiveerde operator die zich weet te bekwamen in het omgaan met nieuwe tools kan het productieproces efficiënter, goedkoper en duurzamer worden. Operators met ambitie zullen de kans om zich te ontwikkelen tot een onmisbare schakel in het proces met beide handen aangrijpen.

Opdracht voor management
Op dit moment is de succesvolle introductie van nieuwe systemen afhankelijk van het vermogen van managers om operators te overtuigen van de nieuwe mogelijkheden die een slimme fabriek biedt.

Alleen zij die daarin slagen, zullen zij de overstap succesvol kunnen maken. <<

Over de auteur: Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

In de haven van Den Helder is een drijvend dunne-film solarsysteem te water gelaten, waarop de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden zal worden geanalyseerd.

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Tata Consultancy Services (TCS), een internationale aanbieder van IT-diensten, consultancy en IT-oplossingen voor bedrijven, gaat samenwerken met onderzoekscentrum ENGIE Laborelec.

Vlaams Actieplan Asbestafbouw pakt 2,3 miljoen ton asbest aan

De Vlaamse regering heeft 27,2 miljoen euro vrijgemaakt voor 2018 en 2019 ten behoeve van asbestverwijdering in scholen, woningen en andere gebouwen, en asbestinzameling op recyclageparken.

CEBIT 2019: d!talk bespreekt de toekomst van digitale transformatie - uitnodiging

Topconferenties concentreren zich op de sleuteltechnologieën en gebruikersindustrieën. Een initiële groep sprekers heeft al bevestigd. De universiteit Hannover ontwikkelt het d!talk-design.

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad), maar wat gebeurt er als elektronen in 1,58 dimensies leven?

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners