Operator onmisbaar in state-of-the-art productieproces - column

Columns & Blogs 14/01/2016 12:13:46

Overall Equipment Efficiency (OEE), Kritische Prestatie Indicatoren en de inzet van The Internet of Things zijn in mijn vorige blogs uitgebreid aan bod geweest.

Lees hieronder verder   
Verwant

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De technische ‘tools’ voor een efficiënt productieproces in een zogenoemde slimme fabriek zijn talrijk.

Een factor die voor het slagen van dit soort systemen echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de menselijke factor. Alleen een bekwame operator kan ervoor zorgen dat de nieuwe tools het gewenste effect sorteren.

Zuiniger omgaan met energie, grondstoffen en utilities. Het duurzamer beheren van assets. In de industrie hebben dit soort zaken een steeds hogere prioriteit. Niet zo gek. Er valt immers veel winst te behalen.

Het is dan ook opmerkelijk dat een cruciale factor voor het behalen van die winst vaak over het hoofd wordt gezien. Intelligente systemen hebben geen enkele waarde zonder de menselijke factor. Met name voor de operator op de productievloer is bij de invoering van state-of-the-art systemen een centrale rol weggelegd.

Meten is weten, maar meten is alleen zinvol als de verzamelde informatie bruikbaar is. En voor het verzamelen van die bruikbare informatie is een operator onmisbaar. Alleen hij of zij kan signaleren wanneer er papier in de etiketteermachine zit.

Daarnaast kan alleen een operator de oorzaak van storingen verklaren en rapporteren, zodat eventuele verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Ook het signaleren van kansen kan een belangrijke taak van de operator zijn.

Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing. Stel dat een machine dagelijks veel later kan worden opgestart omdat hij in de praktijk sneller warm is dan in de gebruiksaanwijzing staat. Een operator kan dat soort zaken makkelijk opsporen.

Goede integratie van menselijk kapitaal
De sleutel tot het succes van slimme fabriek ligt in een goede integratie van menselijk kapitaal in het productieproces.

Bedrijven die in opleidingsprogramma’s voor operators investeren en aan de slag gaan met een betere communicatie tussen de werkvloer en het management, creëren een voorsprong. De grote uitdaging ligt in het motiveren van de medewerkers.

Operators zijn in de regel argwanend omdat in de eerste fase van automatisering werkgelegenheid vaak werd overgenomen door machines.

De nieuwe tools demonstreren
In de loop der jaren zijn er veel banen verloren gegaan. Het is dus logisch dat operators niet direct enthousiast zijn over een nieuwe ronde automatisering.

Het management moet de medewerker laten zien dat hij onmisbaar is. Een boodschap die het best overgebracht kan worden door de mogelijkheden van de nieuwe tools te demonstreren.

Tijdens zo’n demonstratie zal snel duidelijk worden dat het verzamelen van data alleen zinvol is als de informatie iets kan bijdragen aan een zuiniger productieproces. De rol van operator blijft ook op de lange termijn essentieel.

Het verzamelen en interpreteren van bruikbare data blijft in een voortdurend veranderende omgeving namelijk noodzakelijk. Voor een operator die kan anticiperen op nieuwe ontwikkelingen breken er gouden tijden aan.

Een gemotiveerde operator die zich weet te bekwamen in het omgaan met nieuwe tools kan het productieproces efficiënter, goedkoper en duurzamer worden. Operators met ambitie zullen de kans om zich te ontwikkelen tot een onmisbare schakel in het proces met beide handen aangrijpen.

Opdracht voor management
Op dit moment is de succesvolle introductie van nieuwe systemen afhankelijk van het vermogen van managers om operators te overtuigen van de nieuwe mogelijkheden die een slimme fabriek biedt.

Alleen zij die daarin slagen, zullen zij de overstap succesvol kunnen maken. <<

Over de auteur: Marcel Laes is general manager van de leverancier van open besturingssystemen Cimpro.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners