Vlaamse start-up Molecubes haalt 1,9 miljoen euro op

Molecubes, een spin-off van UGent-iMinds, haalde 1,9 miljoen euro op voor de lancering van ‘s werelds kleinste PET-, SPECT- en CT-scannerfamilie voor 3D beeldvorming van kleine proefdieren.

Trefwoorden: #CT, #iMinds, #medische beeldvorming, #Molecubes, #MRI, #PET, #scanner, #UGent

Lees verder

Techniek

( Foto: Molecubes )

ENGINEERINGNET.BE - Het vers kapitaal werd opgehaald via het Qbic Arkiv Fonds en een syndicaat van vier privé-investeerders rond Patrick Keereman, voormalig CEO van de Nuscience groep.

Dankzij deze investering kan Molecubes ‘s werelds kleinste PET-, SPECT- en CT-scannerfamilie lanceren voor de 3D-beeldvorming van kleine proefdieren. Op die manier wil het bedrijf een wereldspeler worden in de preklinische beeldvorming.

Beeldvormingstechnieken zoals computertomografie (CT), positronemissietomografie (PET) en enkelvoudige foton emissietomografie (SPECT) worden vaak gebruikt in het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en zeldzame ziekten.

Ze kunnen immers zowel de anatomische als functionele 3D informatie van biologische processen blootleggen.

De huidige generatie van scanners voert die taak wel degelijk goed uit, maar in de praktijk zijn ze zeer groot (qua oppervlak), duur in aankoop en onderhoud, en meestal alleen beschikbaar voor experten binnen ervaren en grote onderzoekscentra.

Daarom brengt de start-up een gemakkelijker te bedienen, maar vooral een kleiner en kost-efficiënter, alternatief op de markt. Het bedrijf is vastberaden om binnen de vijf jaar een wereldspeler te worden in de preklinische beeldvormingsmarkt.

De scanners zullen verkocht worden aan academische, overheids- en private biomedische onderzoekslabo’s, pharmaceutische en biotechbedrijven en CRO’s.


Molecubes kon reeds rekenen op onderzoeks- en valorisatiesteun van iMinds, het IWT en het IOF. Het maakte ook deel uit van iMinds iStart-incubatieprogramma.