Vlaamse jaarlijkse WKK-inventaris pakt uit met positieve resultaten

Deze WKK-inventaris, opgesteld door VITO, bekijkt elk jaar hoe warmte-krachtkoppeling (WKK) er in Vlaanderen voor staat, en welke besparing WKK het voorgaande jaar gerealiseerd heeft.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #energie, #VITO, #Vlaanderen, #warmtekrachtkoppeling, #WKK

Lees verder

Nieuws

( Foto: Metso Automation, WKK bij Stora Enso in Langerbrugge )

ENGINEERINGNET.BE - In 2014 werd maar liefst 18,4% van alle elektriciteit die in Vlaanderen verbruikt werd opgewekt door een hoogrenderende WKK-installatie. In totaal werd 2,22 GW (of meer dan Doel 3 en 4 samen) aan vermogen opgesteld
.
Naast dat feit hebben al deze installaties een primaire-energiebesparing gerealiseerd van 11.065 GWh. Deze hoeveelheid energie is voldoende om meer dan 1.500.000 Vlaamse gezinnen van stroom te voorzien.

Anders gesteld komt ze ook overeen met de besparing die gerealiseerd zou worden indien 1.300.000 gezinnen een PV-installatie van 5 kW op hun dak zouden plaatsen, of indien 2.700 MW aan bijkomende windturbines geplaatst zouden worden (t.o.v. ongeveer 600 MW in heel Vlaanderen op vandaag).

WKK zorgt er ook voor dat minder brandstof verstookt wordt, en bijgevolg dat heel wat minder CO2 wordt uitgestoten. De gerealiseerde besparing, maar liefst 2.000.000 ton, komt overeen met die van 1.200.000 auto’s minder op onze wegen(20% van het Belgische wagenpark).

En hoewel aardgas algemeen de belangrijkste brandstof bleef, is het aandeel hernieuwbare WKK-elektriciteit gestegen van 8,1 naar 9,4%, een toename met maar liefst 16%.

Relatief lage groothandelsprijzen voor elektriciteit in combinatie met een gasprijs die niet evenredig daalt, hebben echter een negatieve impact op WKK-installaties.

Zo zagen we een belangrijke daling in de draaiuren van de grote WKK-installaties op basis van STEG-technologie.

In het licht van de nieuwe inspanningen die in het kader van het klimaatakkoord geleverd zullen moeten worden is het des te belangrijker het bestaande WKK-park kan behouden blijven, en dat bijkomend potentieel maximaal wordt benut.