Onderhoud in ontwikkelingsland gelijkaardig als in België - column

Columns & Blogs 4/01/2016 13:22:46

Uit de regelmatige samenwerking met universiteiten in Kenia is me al snel duidelijk geworden dat de onderhoudsprobematiek in een ontwikkelingsland niet zo verschillend is van de onze.

Lees hieronder verder   
Verwant

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Sinds een aantal jaar heb ik regelmatig projecten samen met universiteiten in Kenia. Onder andere op het gebied van onderhoudsoptimalisatie voor power plants, elektriciteitscentrales dus.

Pannes zijn er ook pijnlijk en onderhoudskosten baren ook daar zorgen. Wat wel een verschil is, is de mate waarin de problematiek zich stelt. Alle problemen die we hier hebben, zijn ook daar, maar dan veel scherper aanwezig.

Waar we ons hier nog nauwelijks kunnen voorstellen een paar uur zonder elektriciteit te zitten, is dat in ontwikkelingslanden helemaal geen uitzondering.

Een belangrijke oorzaak van die problemen is onderhoud, namelijk het ontbreken of het niet goed organiseren ervan. Installaties zijn aangekocht of werden gedoneerd in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

Training werd beperkt voorzien, maar voor een voorraad wisselstukken was er vaak geen budget. De logistieke infrastructuur om snel stukken van plaats A naar B te brengen is er niet altijd.

Het vinden van goed opgeleide techniekers is daar nog net een graad moeilijker dan bij ons, en ingenieurs met bijkomende training in onderhoudsmanagement studeren pas recent af.

Wat wel opvalt is dat de professionalisering van het onderhoudsgebeuren - dat is toch mijn ervaring - er erg snel gaat. Wat ons hier decennia gekost heeft, doen zij in enkele jaren.

Wat ik bij masterstudenten in Kenia en Keniaans doctoraatsstudenten hier aan de KU Leuven gezien heb, is een vastberaden en ernstige interesse in onderhoudsoptimalisatie. Ik hoor u al denken «fijn, dat wij van hieruit een ontwikkelingsland kunnen helpen». Dat is zo. Maar wij kunnen ook van hen leren.

Als ik hier in Europa zo rondkijk, dan zie ik een grote interesse voor onderhoud. Steeds meer universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn met onderhoud bezig en dat gaat dan niet over een enkeling(e) maar over één of meerdere onderzoeksgroepen die werken rond een aspect van het onderhoudsgebeuren

Onderhoud staat ondertussen ook op de board room agenda, onderhoud (of met een meer fancy titel: asset management) is in de industrie een volwassen bedrijfsfunctie geworden.

Wat kunnen wij van hen leren?
Ik maak me zorgen over een te grote focus op deel-aspecten en een verlies aan managementoverzicht. Wat hier in Europa opvalt, is een grote specialisatie.

Zo zijn er instellingen die zich volop toeleggen op het ontwikkelen van sensoren en dergelijke, andere proberen dan weer voorspellingsmodellen voor onderhoudsbehoeftes te ontwikkelen, nog anderen werken aan gesofistikeerde voorraadmodellen voor wisselstukken.

Een absolute noodzaak voor het onderhoudsmanagement van de toekomst dat wil passen binnen concepten als Industrie 4.0 en IoT (internet of things).

Will Geraerds van TU Eindhoven waarschuwde in de jaren 80 al voor een te enge focus van onderzoek. Het onderzoek toen had vooral te maken met onderhoudsoptimalisatiemodellen, waarbij de mathematische schoonheid vaak primeerde op de praktische bruikbaarheid.

Ik zie een bepaalde analogie, in Europa zijn we zo gefocust op deel-aspecten dat we het geheel uit het oog verliezen. Het is net dat 'big picture'-denken dat ik in Kenia wel zie.

Er wordt doordacht en stap-voor-stap gewerkt. Onderhoudsoptimalisatie gebeurt met een RCM-achtige aanpak, maar in het formuleren van een optimale onderhoudsstrategie wordt ineens ook de wisselstukkenbevoorrading en de menselijke operator meegenomen, met zijn mogelijkheden en beperkingen.

Onderhoudshistoriek staat nog voor een flink stuk op papier, maar de gegevens worden zorgvuldig gedigitaliseerd en geanalyseerd. Root cause analysis gebeurt met cascaderende Pareto’s, maar er wordt even goed geëxperimenteerd met beslissingsondersteunende data mining. Kostenmodellen krijgen veel aandacht en worden geïncorporeerd in een levenscyclusbenadering.

Eerlijk gezegd, maar hopelijk ben ik fout, heb ik soms de indruk dat die big picture in onze industrie soms vergeten wordt. Iedereen is vol van technologische vooruitgang en mogelijkheden tot optimalisatie van spares management, prognostisch onderhoud enzovoort, terecht.

De globale optimalisatie van het onderhoudsgebeuren lijkt daarbij door alle haast op het achterplan te raken en dat is onterecht. Daarom dat ik denk dat we ook kunnen leren van de bedachtzame, globale aanpak die ik in bovenstaande projecten heb ervaren. Een soort back to the basics ... <<

Liliane Pintelon is professor aan de KU Leuven. Ze is auteur van o.a. het boek 'Asset management: the maintenance perspective'. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

AB InBev toont haar plannen om over de komende 2 jaar 42 miljoen euro investeren in de uitbreiding van haar bottelarij in Hoegaarden, waar er nood was aan capaciteitsuitbreiding.

Prinses Elisabethbasis in Antarctica CO2-neutraal

Group VHC breidde de energievoorziening van de basis uit met zonne- en windenergie, vernieuwde het batterijsysteem en plaatste op buitenlocaties batterijsystemen voor onderzoeksapparatuur.

Wieland Electric breidt productreeks HMI-ECO uit - techniek

Met deze nieuwe productreeks HMI-ECO heeft Wieland Electric drie belangrijke artikelen aan zijn gamma toegevoegd. De versies worden gemaakt in de afmetingen 4,3” - 7” - 10”.

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Malte Schlüter, Mitsubishi Electric, bespreekt in deze column vier belangrijke trends die momenteel van invloed zijn op de verpakkingsindustrie en die de toekomst vorm zullen geven.

Jan De Nul haalt Australische baggeropdracht binnen

De opdracht omvat het creëren van een veilige en duurzame toegang tot de Australische haven Port Hedland, als deel van een groter plan om groei van deze haven op lange termijn te ondersteunen.

Patronale Solar wordt grootste producent van zonne-energie

De Belgische Independent Power Producer (IPP) van zonne-energie, Patronale Solar, heeft de overname afgerond van de Belgische PV-parken (een 100-tal) van het Nederlandse Sunrock.

3D-geprint tumormodel toont interactie met immuuncellen

De Universiteit Twente heeft een 3D-biogeprint minimodel van het brein ontwikkeld, om de interactie tussen cellen van het immuunsysteem en die van hersentumoren te onderzoeken.

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Nieuwe Benelux vestiging voor BLM Group

Met de oprichting van BLM Group Benelux heeft BLM Group (wereldwijde partner voor de buisbewerkings-industrie) een eigen verkoop- en servicevestiging voor de Benelux in gebruik genomen. Dit zijn de adresgegevens van deze nieuwe vestiging: Doornhoek 3776, NL-5465 TA Veghel, tel: +31 (0) 413 745 040, email: mail@blmgroup.nl >>

Partners