Lancering LifeTechValley innovatieplatform voor gezondheidssector

Vandaag hebben gouverneur Herman Reynders en Vlaams minister Jo Vandeurzen LifeTechValley gelanceerd, een innovatieplatform om de groei van bedrijven in de healthcaresector te stimuleren.

Trefwoorden: #gezondheidssector, #healthy aging, #LifeTechValley, #Limburg, #medisch, #zorg

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - LifeTechValley gaat vooral focussen op initiatieven rond ‘healthy aging’: innovaties die een steeds verouderende bevolking langer gezond/actief houden.

Healthy aging zet, onder meer via de ontwikkeling van kwalitatieve en geïntegreerde zorg (die medische zorg en welzijn samenbrengt), in op het langer actief en gezond houden van de ouder wordende bevolking.

Dit initiatief wil Limburgse bedrijven actief rond healthy aging, vooral in de domeinen van IT en communicatie, zorgtoerisme en medische innovatie, extra ondersteunen en begeleiden.

Zo zal het innovatieplatform, in tandem met een waaier van regionale partners, initiatieven op touw zetten om bestaande bedrijven te helpen groeien én nieuwe startups te ondersteunen.

Ondernemers krijgen ook toegang tot het internationale netwerk (dat zich uitstrekt van Noord-Amerika tot Scandinavië) en tot de ‘proeftuin’ CareVille, waar bedrijven hun innovaties, samen met de eindgebruiker, kunnen uittesten en optimaliseren.

Die kruisbestuivingen moeten leiden tot een snellere en betere valorisatie (vermarkting) van zorgproducten en -diensten.


Tien healthy aging-innovaties, made in Limburg

  • Aristoco ontwikkelde het onlineplatform Cubigo om mensen zo lang mogelijk op een comfortabele manier in eigen huis te laten wonen.
  • Therasolve is een jong healthcarebedrijf in BioVille dat slimme pleisters ontwikkelt. Deze pleisters kunnen ingezet worden om de therapietrouw bij oudere zorggebruikers te ondersteunen.
  • Het Jessa Ziekenhuis en UHasselt/IMOB ontwikkelen een rijvaardigheidscentrum (met rijsimulator) voor ouderen. Het programma wordt mede ondersteund door de proeftuin CareVille.
  • QBMT, een bedrijf opgestart in Oostende met vestiging in BioVille, ontwikkelt een zorgrobot (‘Zora’) die wordt ingezet in de ouderenzorgsector.
  • Monacel is een jong bedrijf gevestigd in BioVille dat voedingssupplementen met medische activiteit ontwikkelt, onder andere ter preventie van osteoporose.
  • IndigoCare ontwikkelt zorgcommunicatieplatformen voor de zorgsector, die onder meer worden ingezet in de ouderenzorg.
  • UHasselt/EDM en het Jessa Ziekenhuis ontwikkelen ‘Back On Bike’: een app voor oudere personen met hartproblemen om te revalideren op de fiets.
  • H. Essers ontwikkelt samen met het Wit-Gele Kruis, het Koninklijke Apothekersverbond (KLAV) en het jonge IT-bedrijf Mobitrace een systeem om therapietrouw en correcte medicatie-inname bij thuiswonende ouderen te bevorderen. Het programma wordt mede ondersteund door de proeftuin CareVille.
  • Qompium is een jonge spin-off van het Ziekenhuis Oost-Limburg en de UHasselt Mobile Health Unit, gevestigd op Corda Campus, bekend van een app om hartritmestoornissen bij ouderen eenvoudig op te sporen en op te volgen.
  • Care-Support is een jonge organisatie in Houthalen met als doel zorgverleners en zorgvragers te ondersteunen en te begeleiden. Zij bieden onder meer zorgvakanties aan.