RCA - Root Cause Analysis: the proof of the pudding ... - column

Columns & Blogs 16/11/2015 9:00:53

De eerste grootscheepse aandacht voor RCA kwam midden vorige eeuw toen het Toyota Production System (Lean Thinking) geen enkel productieprobleem snel-snel oploste of te camoufleren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Revolutionaire hijsmethode voor berging Noors fregat

Robotarm kabelbescherming van Universal Robots & Murrplastik - techniek

NSK lagers besparen bakkerij 9.400 euro per jaar - techniek

Dynamische architectuur smeert zonder olie - artikel

Staalconstructies: voordelig voor economie en milieu

P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

(12/3) Primeur: langste composiet-bruggen komen in Brugge

(12/3) Uniek nanomateriaal heeft brede waaier aan duurzame toepassingen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Neen, de bedoeling was om elk probleem definitief van de baan te helpen door steeds verder te blijven zoeken naar de onderliggende oorzaak en deze te elimineren.

Geen weldenkend mens natuurlijk die iets tegen deze werkwijze kan hebben. De vraag is alleen een beetje, hoe doe je dat nu?

RCFA, root cause failure analysis, is wel al vaker aan bod gekomen in deze column, maar omdat we (enfin, ik toch in elk geval) momenteel weer overspoeld worden met artikels over RCA-tools, rapporten met tips & tricks en aankondigingen over opleidingen inzake RC(F)A, leek me toch dat ook hier RCA weer eens mocht genoemd worden.

Even de puntjes op de i zetten: niettegenstaande er duizend-en-één definities over RCA te vinden zijn die allemaal de nadruk net iets anders leggen, zijn er toch wel een aantal gemeenschappelijke factoren, de spreekwoordelijke uitzonderingen even buiten beschouwing gelaten.

Een eerste belangrijk punt heeft te maken met het startpunt: RCA werkt retrospectief en niet proactief, je vertrekt vanuit een incident of probleem waarvoor een oplossing gezocht wordt.

Wat betreft de uitvoering, wordt gehamerd op een liefst multidisciplinair team, geleid door een ervaren facilitator en gesteund door management.

Het proces moet gestructureerd zijn: er moet een goede voorbereiding zijn, de analyse zelf moet zorgvuldig gebeuren, de rapportering moet helder zijn en de implementatie van de aanbevelingen moet formeel opgevolgd worden.

Deze implementatie is belangrijk. Een degelijke RCA kost tijd en moeite, als de betrokkenen dan zien dat er niets gebeurt met de resultaten zal dat de toekomstige RCAs ondermijnen.

Er blijft natuurlijk het data-probleem, waar we het hier ook al dikwijls over hadden. Ongeveer elk artikel of rapport over RCA drukt op het belang van 'evidence-based' te werken, met feiten gehaald uit logs en uit databases van het maintenance-systeem.

Dat betekent niet dat luisteren naar de betrokkenen niet belangrijk is, integendeel. Maar het betekent wel dat 'hear say' en indianenverhalen (zouden) moeten ondersteund worden door cijfers.

Dat leidt vaak tot frustratie wegens het teveel tijd moeten spenderen aan het graven in een onoverzichtelijke filestructuur of aan het combineren van verschillende databases.

En ja, we moeten toegeven, soms zijn die data gewoonweg niet beschikbaar, door slordige rapportering of omdat dat stukje data nu eenmaal niet bijgehouden wordt.

Het gaat dus vaak niet over geavanceerde data mining, maar over simpelweg het capteren van de juiste data. Dat dit laatste planning en inzicht vraagt, moet niet herhaald worden.

Voor de analyse zelf zijn er heel wat tools ter beschikking gaande van eenvoudige 5WHYs, Ishikawa-diagramma’s, Pareto-watervallen tot meer geavanceerde technieken als barrier analysis, CRT (current reality trees) of FMEA (failure mode effect analysis).

Wat je best kiest, hangt af van de situatie. Hoe gebruiksvriendelijk is de tool in kwestie? Is er extra training nodig? Is het sop de kolen waard, m.a.w. is het probleem belangrijk genoeg om er een RCA-analyse voor op te zetten?

Hoe goed is de tool, kan de tool om met bv. afhankelijkheden tussen potentiële oorzaken? Wat verwacht je: enkel de oorzaak vinden (cfr 5WHYs) of ook ineens al een stap kunnen zetten naar een remedie (cfr FMEA)? Stimuleert de tool discussie?

Draagt de RCA bij tot kennisopbouw binnen de onderhoudsdienst? Is de tool voldoende flexibel? Is er voldoende ervaring om de tool verstandig toe te passen?

’t Is zo’n beetje het verhaal van de GPS. Een GPS is een fantastisch hulpmiddel, maar als je die altijd slaafs volgt, kun je wel eens proberen een niet-bestaande brug op te rijden.

Hier en daar biedt de literatuur wel wat schema’s om je te helpen in de keuze. Het is ook belangrijk voldoende open te staan voor nieuwe tools, je kent het gezegde toch: voor wie enkel een hamer kent, ziet alles er uit als een nagel.

Maar genoeg gereflecteer en gefilosofeer, waar het uiteindelijk op aankomt, is dat RCA werkt in de praktijk, in die specifieke situaties waar het voor aangewend wordt. Uiteindelijk geldt 'the proof of the pudding is in eating it' (William Camden, 1605). Je kunt pas zien of je aanpak werkt, als je er echt voor gaat. Succes! <<

Liliane Pintelon is professor aan de KU Leuven. Ze is auteur van o.a. het boek 'Asset management: the maintenance perspective'.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Foreign Investment Trophy 2019 bekroont buitenlandse topinvesteerders

Borealis, Daikin en AGP vielen in de prijzen op de Foreign Investment Trophy 2019. FIT onderstreept hiermee voor de zevende keer het belang van buitenlandse investeringen voor onze economie.

Jonge ingenieurs kiezen steeds vaker voor energiesector

Naar aanleiding van de Dag van de ingenieur heeft rekruteringsexpert Hays opgemerkt dat er steeds meer studenten ingenieur interesse tonen in een een job in de energiesector.

Oprichting multidisciplinair AI-onderzoekscentrum

VUB en Pieter De Leenheer, medeoprichter van de enige Belgische unicorn, Collibra, kondigen hun plannen voor de oprichting van een gezamenlijk AI-onderzoekscentrum aan.

Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

Technische medewerkers van Volvo Car Gent krijgen sinds kort een nieuwe opleiding waarbij ze een hoogtechnologische installatie in de Gentse fabriek “virtueel” kunnen testen.

Blijf op de hoogte inzake WKK en warmtenetten - uitnodiging

COGEN Vlaanderen en Warmtenetwerk Vlaanderen organiseren op 2 april in Gent een studiedag rond warmte-krachtkoppeling (WKK) en warmtenetten waar een actuele visie hier rond wordt gegeven.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners