RCA - Root Cause Analysis: the proof of the pudding ... - column

Columns & Blogs 16/11/2015 9:00:53

De eerste grootscheepse aandacht voor RCA kwam midden vorige eeuw toen het Toyota Production System (Lean Thinking) geen enkel productieprobleem snel-snel oploste of te camoufleren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Atlas Copco omarmt IoT - artikel

Motrac heeft Lauwers Heftruck Service overgenomen

Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

DEME mag funderingen en turbines voor Engels windpark installeren

DEME en Equinor bestuderen drijvende betonnen substructuren

DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

(6/6) Jobhoppen mee in de hand gewerkt door werkgevers

(5/6) Ontex installeert zonnedak van 2,2 MWp

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Neen, de bedoeling was om elk probleem definitief van de baan te helpen door steeds verder te blijven zoeken naar de onderliggende oorzaak en deze te elimineren.

Geen weldenkend mens natuurlijk die iets tegen deze werkwijze kan hebben. De vraag is alleen een beetje, hoe doe je dat nu?

RCFA, root cause failure analysis, is wel al vaker aan bod gekomen in deze column, maar omdat we (enfin, ik toch in elk geval) momenteel weer overspoeld worden met artikels over RCA-tools, rapporten met tips & tricks en aankondigingen over opleidingen inzake RC(F)A, leek me toch dat ook hier RCA weer eens mocht genoemd worden.

Even de puntjes op de i zetten: niettegenstaande er duizend-en-één definities over RCA te vinden zijn die allemaal de nadruk net iets anders leggen, zijn er toch wel een aantal gemeenschappelijke factoren, de spreekwoordelijke uitzonderingen even buiten beschouwing gelaten.

Een eerste belangrijk punt heeft te maken met het startpunt: RCA werkt retrospectief en niet proactief, je vertrekt vanuit een incident of probleem waarvoor een oplossing gezocht wordt.

Wat betreft de uitvoering, wordt gehamerd op een liefst multidisciplinair team, geleid door een ervaren facilitator en gesteund door management.

Het proces moet gestructureerd zijn: er moet een goede voorbereiding zijn, de analyse zelf moet zorgvuldig gebeuren, de rapportering moet helder zijn en de implementatie van de aanbevelingen moet formeel opgevolgd worden.

Deze implementatie is belangrijk. Een degelijke RCA kost tijd en moeite, als de betrokkenen dan zien dat er niets gebeurt met de resultaten zal dat de toekomstige RCAs ondermijnen.

Er blijft natuurlijk het data-probleem, waar we het hier ook al dikwijls over hadden. Ongeveer elk artikel of rapport over RCA drukt op het belang van 'evidence-based' te werken, met feiten gehaald uit logs en uit databases van het maintenance-systeem.

Dat betekent niet dat luisteren naar de betrokkenen niet belangrijk is, integendeel. Maar het betekent wel dat 'hear say' en indianenverhalen (zouden) moeten ondersteund worden door cijfers.

Dat leidt vaak tot frustratie wegens het teveel tijd moeten spenderen aan het graven in een onoverzichtelijke filestructuur of aan het combineren van verschillende databases.

En ja, we moeten toegeven, soms zijn die data gewoonweg niet beschikbaar, door slordige rapportering of omdat dat stukje data nu eenmaal niet bijgehouden wordt.

Het gaat dus vaak niet over geavanceerde data mining, maar over simpelweg het capteren van de juiste data. Dat dit laatste planning en inzicht vraagt, moet niet herhaald worden.

Voor de analyse zelf zijn er heel wat tools ter beschikking gaande van eenvoudige 5WHYs, Ishikawa-diagramma’s, Pareto-watervallen tot meer geavanceerde technieken als barrier analysis, CRT (current reality trees) of FMEA (failure mode effect analysis).

Wat je best kiest, hangt af van de situatie. Hoe gebruiksvriendelijk is de tool in kwestie? Is er extra training nodig? Is het sop de kolen waard, m.a.w. is het probleem belangrijk genoeg om er een RCA-analyse voor op te zetten?

Hoe goed is de tool, kan de tool om met bv. afhankelijkheden tussen potentiële oorzaken? Wat verwacht je: enkel de oorzaak vinden (cfr 5WHYs) of ook ineens al een stap kunnen zetten naar een remedie (cfr FMEA)? Stimuleert de tool discussie?

Draagt de RCA bij tot kennisopbouw binnen de onderhoudsdienst? Is de tool voldoende flexibel? Is er voldoende ervaring om de tool verstandig toe te passen?

’t Is zo’n beetje het verhaal van de GPS. Een GPS is een fantastisch hulpmiddel, maar als je die altijd slaafs volgt, kun je wel eens proberen een niet-bestaande brug op te rijden.

Hier en daar biedt de literatuur wel wat schema’s om je te helpen in de keuze. Het is ook belangrijk voldoende open te staan voor nieuwe tools, je kent het gezegde toch: voor wie enkel een hamer kent, ziet alles er uit als een nagel.

Maar genoeg gereflecteer en gefilosofeer, waar het uiteindelijk op aankomt, is dat RCA werkt in de praktijk, in die specifieke situaties waar het voor aangewend wordt. Uiteindelijk geldt 'the proof of the pudding is in eating it' (William Camden, 1605). Je kunt pas zien of je aanpak werkt, als je er echt voor gaat. Succes! <<

Liliane Pintelon is professor aan de KU Leuven. Ze is auteur van o.a. het boek 'Asset management: the maintenance perspective'.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt vier nieuwe projecten goed

Deze projecten zijn gericht op smart farming, hernieuwbare eindproducten voor de textiel- en synthetisch rubberindustrie, en de grootschalige ontwikkeling van zeewierteelt op zee.

Rittal bouwt slimme fabriek - artikel

Rittal verstevigt zijn positie als markt- en technologieleider in de wereld van de industriële kasten. Met zijn nieuwste generatie compacte behuizingen AX en KX overstijgt deze zichzelf.

2 winnaars voor de Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek

F.-Ulrich Hartl en Arthur Horwich winnen de 2019 Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek voor hun baanbrekend inzicht in door chaperonne gemedieerde vouwing van eiwitten.

Oplossingen voor recyclage bauxietresidu

VITO start voor Emirates Global Aluminium twee nieuwe onderzoekspistes op over het duurzaam gebruik van bauxietresidu, waarvan nu nog maar 2% duurzaam wordt gerecycleerd.

Ataya & Partners benoemt Xavier Huysmans tot CEO

Xavier Huysmans is aangesteld als CEO van Ataya & Partners, de recent opgerichte joint venture van Hightech Partners en professor Georges Ataya, en gaat een team van 20 experts aansturen.

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Om België beter voor te bereiden op chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN), is een expertisecentrum opgericht in de schoot van het Nationaal Crisiscentrum.

FANC staat heropstart Tihange 2 toe

Het FANC heeft de uitgevoerde betonreparaties en aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2 goedgekeurd. Uitbater ENGIE Electrabel mag deze dus terug opstarten.

Robotsoftware maakt cobots menselijker

VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Dit was onderdeel van het Claxon-onderzoeksproject.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners