Elia: windparken inschakelen voor secundaire reserve is technisch mogelijk

Onderzoek & Wetenschap 10/11/2015 9:27:12

Pilootproject van Elia in windpark van WindVision te Estinnes toont aan dat windmolenparken technisch gezien in staat zijn om geavanceerde balancingdiensten te leveren aan elektriciteitsnet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Havens Antwerpen en Rotterdam voortrekkers van energietransitie

ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

Bouw Frans offshore windpark toegewezen aan Jan De Nul

7 miljoen euro EU-subsidie voor innovatieve warmtebatterij (+video)

Essent neemt Limburgse zonnepanelenexpert Aralt over

Kia treedt toe tot snellaadnetwerk IONITY

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Studiedag Energie-efficiëntie

Vlaams Parlement - Brussel

vrijdag 20 september 2019

Webinar: 7 innovatieve veiligheids­oplossingen

Pilz Webinar

vrijdag 20 september 2019

Overdrukbeveiliging in de procesindustrie en veiligheidskleppen

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 26/09/2019

46ste Hogere Cursus Akoestiek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 17/02/2020

Plat dak specialist editie 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/09/2019 tot 24/09/2020

Keuze van de redactie

(17/9) ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

(17/9) umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

(10/9) Werkgevers plannen personeelsuitbreiding in vierde kwartaal

(9/9) 2.640 zonnepanelen voor spaarbekkencentrale in Coo

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een van de kernopdrachten van transmissienetbeheerder Elia bestaat er in het evenwicht tussen de productie en afname in het Belgische elektriciteitssysteem te verzekeren.

Dat zal in de toekomst - dankzij het grotere aandeel van de hernieuwbare energiebronnen zoals wind-en zonne-energie - steeds minder evident (en complexer) worden.

In de toekomst verwacht men namelijk dat er gedurende periodes met veel hernieuwbare productie minder conventionele eenheden - zoals (dure) gasgestookte centrales - zullen draaien in het systeem.

De hamvraag is dan uiteraard: hoe kan een transmissienetbeheerder de hernieuwbare energiebronnen inschakelen om het net te balanceren? Een mogelijke piste: windparken in realtime een bijdrage laten leveren aan de secundaire reserve, op basis van zo exact mogelijke outputprognoses die één of twee dagen vooruitkijken in de tijd.

WindVision, Enercon, Eneco en Elia zetten er een pilootproject voor op in het windpark van WindVision in op het grondgebied van het Waalse Estinnes: "Neerwaartse R2 wind". Dit park heeft een nominaal vermogen van 81MW en bestaat uit 10 turbines van 7,5 MW en eentje van 6MW.

Gedurende een periode van ongeveer twee maanden droegen de turbines bij aan de levering van het secundaire regelvermogen aan het Belgische net. De productie van de verschillende windmolens werd daarbij voortdurend aangepast op basis van een controlesignaal dat Elia uitstuurde.

Eneco,de evenwichtsverantwoordelijke van het windpark, bezorgde de nominaties van het beschikbare secundaire regelvermogen. Het pilootproject werd zo opgezet dat er geen impact was op de balancingmarkt.

"De resultaten zijn veelbelovend voor een toekomstige deelname van windmolenparken in de markt voor secundaire reserves (automatic Frequency Restoration Reserves, redactie) ", aldus Elia. "Het project toont alvast aan dat windmolenparken vanuit technische oogpunt hun productie snel kunnen aanpassen, en dit met een relatief hoge precisie en betrouwbaarheid".

Maar uit het technische rapport blijkt ook dat de Belgische aFRR-markt in zijn huidige vorm niet meteen geschikt is voor het inpassen van stand alone windparken in de reserve: "Welke aanpassingen nodig zijn, moet de volgende jaren verder bestudeerd worden. Net zoals trouwens implementatie van de vereisten voor het toekomstige 'Network Code on Electricity balancing' (die de integratie en harmonisatie van alle balancingmarkten in Europa als doelstelling heeft, redactie)".

Nog een pijnpunt: de methode leidt onvermijdelijk tot minder groene stroomcertificaten voor de producenten. Deze worden momenteel namelijk toegekend op basis van de door de turbines geproduceerde energie, wat met deze techniek precies beperkt wordt.

Maar hoe dan ook is de materie actueel: de volgende jaren neemt het aantal offshore windparken voor de Belgische kust drastisch toe. Als alles goed gaat én de investeringsparameters min of meer stabiel blijven... << (Bert Belmans) (foto: Elia)

 Lees méér over:  Elia   windmolen  


Leestips
Samenvatting van project Neerwaartse R2 wind (Engels)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

“Waterstof, de brandstof van de toekomst ?!” - uitnodiging

Nog twee weken tot het waterstof seminarie van het najaar: Fueling the Future Summit. Wij geven alvast een aantal redenen om deelname aan het seminarie zeker zullen rechtvaardigen.

Hogeschool PXL test ‘smart’ ventileren met machine learning

Hogeschool PXL is van start gegaan met een experimenteel proefproject met machine learning om de ventilatie van zijn aula’s in Diepenbeek automatisch aan te sturen.

EMO 2019 van start gegaan in Hannover

Uitdagingen en opportuniteiten, daarover had Carl Martin Welcker, generaal commissaris-generaal van EMO Hannover 2019, het bij de start van de grootste machine­gereed­schappen­beurs ter wereld.

Nieuwe Uniflex prikgeleider voor slangen tot 100 mm - techniek

Na de PR 12, heeft Uniflex nu de staande PR 14 prikgeleider ontwikkeld voor de noodzakelijke prikgeleiding op de buitenlaag van gasleidingen voor perslucht, stikstof, …

DNA-bouwpakket alternatief voor dure industrieel geproduceerde antilichamen

Onderzoekers van KU Leuven zijn erin geslaagd om schapen zelf antilichamen te laten produceren, door enkel de DNA-bouwstenen van dit type geneesmiddelen te injecteren.

Bouw Frans offshore windpark toegewezen aan Jan De Nul

Jan De Nul Group heeft, via zijn Franse dochteronderneming Sodraco International, een eerste contract voor de bouw van een windmolenpark op zee in Frankrijk ondertekend.

Resultaten testproject autonoom varen voorgesteld

Na verschillende maanden van testvaarten met een schaalmodel van een autonoom (onbemand en zelfsturend) binnenschip op de IJzer werden onlangs de testresultaten voorgesteld.

7 miljoen euro EU-subsidie voor innovatieve warmtebatterij (+video)

De Nederlandse TU Eindhoven en TNO hebben een batterij ontwikkeld die het mogelijk maakt om duurzaam opgewekte energie op een goedkope en efficiënte manier op te slaan.

Partners