Elia: windparken inschakelen voor secundaire reserve is technisch mogelijk

Onderzoek & Wetenschap 10/11/2015 9:27:12

Pilootproject van Elia in windpark van WindVision te Estinnes toont aan dat windmolenparken technisch gezien in staat zijn om geavanceerde balancingdiensten te leveren aan elektriciteitsnet.

Lees hieronder verder   
Verwant

VITO ondersteunt leerstoel ’Management Education for Sustainability’

Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

Eerste 2 GW offshore netaansluiting wereldwijd

Fluvius realiseert technisch hoogstandje bij Katoen Natie

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

VDL Bus & Coach ontwikkelt nieuwe batterijpakketten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Haal het meeste uit uw ketelhuis

Spirax Sarco Gent en Westerlo

donderdag 5 maart 2020

INE (Indumation Network Event)

Brabanthal Leuven

donderdag 5 maart 2020

Wordt vakbekwaam persoon stoominstallatie

Spirax Sarco Westerlo

dinsdag 10 maart 2020

Keuze van de redactie

(25/2) 8,4 miljoen euro voor nieuwe immuno-therapeutische kankerbehandeling

(24/2) Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

(19/2) Start-ups scoren beter op gebied van jobcreatie en investeringen

(19/2) Vier nieuwe Vlaamse Fabrieken van de Toekomst bekroond

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een van de kernopdrachten van transmissienetbeheerder Elia bestaat er in het evenwicht tussen de productie en afname in het Belgische elektriciteitssysteem te verzekeren.

Dat zal in de toekomst - dankzij het grotere aandeel van de hernieuwbare energiebronnen zoals wind-en zonne-energie - steeds minder evident (en complexer) worden.

In de toekomst verwacht men namelijk dat er gedurende periodes met veel hernieuwbare productie minder conventionele eenheden - zoals (dure) gasgestookte centrales - zullen draaien in het systeem.

De hamvraag is dan uiteraard: hoe kan een transmissienetbeheerder de hernieuwbare energiebronnen inschakelen om het net te balanceren? Een mogelijke piste: windparken in realtime een bijdrage laten leveren aan de secundaire reserve, op basis van zo exact mogelijke outputprognoses die één of twee dagen vooruitkijken in de tijd.

WindVision, Enercon, Eneco en Elia zetten er een pilootproject voor op in het windpark van WindVision in op het grondgebied van het Waalse Estinnes: "Neerwaartse R2 wind". Dit park heeft een nominaal vermogen van 81MW en bestaat uit 10 turbines van 7,5 MW en eentje van 6MW.

Gedurende een periode van ongeveer twee maanden droegen de turbines bij aan de levering van het secundaire regelvermogen aan het Belgische net. De productie van de verschillende windmolens werd daarbij voortdurend aangepast op basis van een controlesignaal dat Elia uitstuurde.

Eneco,de evenwichtsverantwoordelijke van het windpark, bezorgde de nominaties van het beschikbare secundaire regelvermogen. Het pilootproject werd zo opgezet dat er geen impact was op de balancingmarkt.

"De resultaten zijn veelbelovend voor een toekomstige deelname van windmolenparken in de markt voor secundaire reserves (automatic Frequency Restoration Reserves, redactie) ", aldus Elia. "Het project toont alvast aan dat windmolenparken vanuit technische oogpunt hun productie snel kunnen aanpassen, en dit met een relatief hoge precisie en betrouwbaarheid".

Maar uit het technische rapport blijkt ook dat de Belgische aFRR-markt in zijn huidige vorm niet meteen geschikt is voor het inpassen van stand alone windparken in de reserve: "Welke aanpassingen nodig zijn, moet de volgende jaren verder bestudeerd worden. Net zoals trouwens implementatie van de vereisten voor het toekomstige 'Network Code on Electricity balancing' (die de integratie en harmonisatie van alle balancingmarkten in Europa als doelstelling heeft, redactie)".

Nog een pijnpunt: de methode leidt onvermijdelijk tot minder groene stroomcertificaten voor de producenten. Deze worden momenteel namelijk toegekend op basis van de door de turbines geproduceerde energie, wat met deze techniek precies beperkt wordt.

Maar hoe dan ook is de materie actueel: de volgende jaren neemt het aantal offshore windparken voor de Belgische kust drastisch toe. Als alles goed gaat én de investeringsparameters min of meer stabiel blijven... << (Bert Belmans) (foto: Elia)

 Lees méér over:  Elia   windmolen  


Leestips
Samenvatting van project Neerwaartse R2 wind (Engels)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Betere beeldschermkwaliteit met milieuvriendelijke kwantumdots

UGent spin-off QustomDot is pionier in de ontwikkeling van milieuvriendelijke kwantumdots, innovatieve materialen die het kleurengamma en de energie-efficiëntie van beeldschermen verbeteren.

Motoren Francoys heeft Pump Fleet Services overgenomen

Zowel Motoren Francoys uit Melle als Pump Fleet Services uit Geraardsbergen zijn gespecialiseerd in elektrische aandrijvingen en pompen. ‘The Rotating Company’ wordt de naam van de holding.

Techni-Mat legt focus op infra & ruwbouw

De eerste editie van Techni-Mat wordt op 25 en 26 maart in Kortrijk Xpo georganiseerd en belooft een kennisevenement voor professionals uit de branches infra en ruwbouw te worden.

Toekomstvisie over artificiële intelligentie volgens Europese Commissie

De Europese Commissie presenteerde onlangs een toekomstvisie over artificiële intelligentie. Er is actie nodig zich op de Al wereldkaart te zetten, maar te veel aan regelgeving is niet goed.

Wim Sarens: “Een lift van 40.000 ton is perfect mogelijk” - topingenieur

“Ik heb nooit gewerkt als échte ingenieur maar mijn karakter en persoon zijn daarin wel gekneed. Die basis blijft heel relevant”, zegt Wim Sarens (40), CEO bij het gelijknamige kraanbedrijf.

Gimv verwerft meerderheidsbelang in Duitse Köberl Group

Samen met de 2 bedrijfsleiders, die een minderheidsbelang behouden, zal Gimv de specialist in facility management en bouwtechnische installatiediensten, ondersteunen in hun duurzame groei.

Scale-up Turbulent ontwikkelde revolutionaire micro-waterkrachtcentrale

De micro-water­kracht­centrale kan stroom opwekken uit rivieren en waterlopen met een hoogteverschil tussen 1,5 meter en 5 meter. Een oplossing voor afgelegen gebieden met nauwelijks energie.

Reeds 150 exposanten bevestigden deelname aan StocExpo 2020

StocExpo 2020, van 10-12 maart in Ahoy Rotterdam, biedt een platform aan exposanten om hun nieuwste innovaties en ontwikkelingen te presenteren aan hun collega-professionals en besluitnemers

Master Builders Solutions lanceert innovatieve Ucrete CS

Sinds begin 2020 wordt het Ucrete-vloersysteem van Master Builders Solutions geïntroduceerd. Dit systeem bestaat uit vloersystemen met een uitgebreid kleurenpalet, onder meer met pasteltinten, voor esthetische industriële vloeren. Het heeft een verbeterde weerstand tegen chemische verkleuring en UV-licht. >>

Partners