Elia: windparken inschakelen voor secundaire reserve is technisch mogelijk

Onderzoek & Wetenschap 10/11/2015 9:27:12

Pilootproject van Elia in windpark van WindVision te Estinnes toont aan dat windmolenparken technisch gezien in staat zijn om geavanceerde balancingdiensten te leveren aan elektriciteitsnet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Xant en het Canadese Eocycle fuseren

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

Siemens koploper in beheer van gedistribueerde energiebronnen

Geo-engineering: leven met CO2-uitstoot

Elektrische voertuigen veiliger met nieuwe BYD bladbatterij

Encon Energieprijs virtueel uitgereikt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Vragenuurtje EPLAN Pro Panel

EPLAN Webinar

woensdag 15 april 2020

Warehouse Management Systemen (WMS)

digital learning

donderdag 16 april 2020

Business Process Management - schriftelijk

digital learning

donderdag 16 april 2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Keuze van de redactie

(2/4) Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

(30/3) VUB ontwikkelt noodmasker voor verplegend personeel

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een van de kernopdrachten van transmissienetbeheerder Elia bestaat er in het evenwicht tussen de productie en afname in het Belgische elektriciteitssysteem te verzekeren.

Dat zal in de toekomst - dankzij het grotere aandeel van de hernieuwbare energiebronnen zoals wind-en zonne-energie - steeds minder evident (en complexer) worden.

In de toekomst verwacht men namelijk dat er gedurende periodes met veel hernieuwbare productie minder conventionele eenheden - zoals (dure) gasgestookte centrales - zullen draaien in het systeem.

De hamvraag is dan uiteraard: hoe kan een transmissienetbeheerder de hernieuwbare energiebronnen inschakelen om het net te balanceren? Een mogelijke piste: windparken in realtime een bijdrage laten leveren aan de secundaire reserve, op basis van zo exact mogelijke outputprognoses die één of twee dagen vooruitkijken in de tijd.

WindVision, Enercon, Eneco en Elia zetten er een pilootproject voor op in het windpark van WindVision in op het grondgebied van het Waalse Estinnes: "Neerwaartse R2 wind". Dit park heeft een nominaal vermogen van 81MW en bestaat uit 10 turbines van 7,5 MW en eentje van 6MW.

Gedurende een periode van ongeveer twee maanden droegen de turbines bij aan de levering van het secundaire regelvermogen aan het Belgische net. De productie van de verschillende windmolens werd daarbij voortdurend aangepast op basis van een controlesignaal dat Elia uitstuurde.

Eneco,de evenwichtsverantwoordelijke van het windpark, bezorgde de nominaties van het beschikbare secundaire regelvermogen. Het pilootproject werd zo opgezet dat er geen impact was op de balancingmarkt.

"De resultaten zijn veelbelovend voor een toekomstige deelname van windmolenparken in de markt voor secundaire reserves (automatic Frequency Restoration Reserves, redactie) ", aldus Elia. "Het project toont alvast aan dat windmolenparken vanuit technische oogpunt hun productie snel kunnen aanpassen, en dit met een relatief hoge precisie en betrouwbaarheid".

Maar uit het technische rapport blijkt ook dat de Belgische aFRR-markt in zijn huidige vorm niet meteen geschikt is voor het inpassen van stand alone windparken in de reserve: "Welke aanpassingen nodig zijn, moet de volgende jaren verder bestudeerd worden. Net zoals trouwens implementatie van de vereisten voor het toekomstige 'Network Code on Electricity balancing' (die de integratie en harmonisatie van alle balancingmarkten in Europa als doelstelling heeft, redactie)".

Nog een pijnpunt: de methode leidt onvermijdelijk tot minder groene stroomcertificaten voor de producenten. Deze worden momenteel namelijk toegekend op basis van de door de turbines geproduceerde energie, wat met deze techniek precies beperkt wordt.

Maar hoe dan ook is de materie actueel: de volgende jaren neemt het aantal offshore windparken voor de Belgische kust drastisch toe. Als alles goed gaat én de investeringsparameters min of meer stabiel blijven... << (Bert Belmans) (foto: Elia)

 Lees méér over:  Elia   windmolen  


Leestips
Samenvatting van project Neerwaartse R2 wind (Engels)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Corona: recycleer geen binnenlucht

De Federation of European Heating, Ventilation and Airconditioning Associations, REHVA, bracht een richtlijn uit over hoe met ventilatie in gebouwen om te gaan in Coronatijden.

Oprichting logistieke taskforce in strijd tegen Corona

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op, die door VIL gecoördineerd zal worden. Er zal overleg gepleegd worden over logistieke ketens, die nu onder druk staan.

Golfslagenergie heeft wind niet in de wieken

De Noordzee wordt niet aanzien als gebied voor de ontwikkeling van golfenergie, vanwege de relatief lage intensiteit van de golven in vergelijking met Ierland, Portugal, Spanje en het VK.

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Het Poolse regionale spoorwegbedrijf Koleje Slaskie (‘Silesian Railways’) vernevelde bij wijze van test TiO2-nanochemie in zijn passagierswagon en ... lijkt tevreden met het resultaat.

Digital Transformation met Dell Technologies

Er beweegt ontzettend veel in onze IT-branche. De digitale transformatie zet hele industrieën op hun kop. Denk aan retail, banking, mobiliteit, ... Overal zijn de uitdagingen enorm.

Miljoenen contactloze autosleutels eenvoudig te hacken

Wetenschappers van de COSIC-onderzoeksgroep (KUL) en van de universiteit van Birmingham hebben ontdekt dat auto's van Toyota, Kia en Hyundai gebruikmaken van zwakke cryptografische codes.

Nieuwe urinetest voor vroege opsporing prostaatkanker

UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden.

Kris Sterkens is nieuwe CEO van Janssen Pharmaceutica

Johnson & Johnson meldt dat Kris Sterkens vanaf vandaag de leiding over Janssen Pharmaceutica overneemt van Stef Heylen, die met pensioen gaat.

Kontron pITX-APL V2.0 levert hoge prestaties

Kontron breidt zijn productlijn in de Pico-ITX-vormfactor uit met het pITX-APL V2.0 embedded moederbord, dat is uitgerust met Intel AtomR E39xx en IntelR CeleronR N3350 / J3455 twee- en quad-core CPU's en biedt verbeterde prestaties met een uitgebreid scala aan functies. Het is ideaal voor industriële clienttoepassingen. >>

Partners