Steeds meer buitenlandse technici op tijdelijke basis ingehuurd - artikel

Careers 21/10/2015 8:50:09

Een Belgische trend in wording? Uit een enquête van Voka ­­blijkt dat in de Antwerpse regio steeds vaker beroep gedaan wordt op buitenlandse technici die ingehuurd worden op tijdelijke basis

Lees hieronder verder   
Verwant

Ataya & Partners benoemt Xavier Huysmans tot CEO

Werkgevers plannen minder aanwervingen in derde kwartaal

Filip Gydé: “Groeien in één bedrijf” - artikel

Laboratorium Soete breidt zijn activiteiten uit - artikel

Jobhoppen mee in de hand gewerkt door werkgevers

Communicatie lost technische problemen op - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Vooral Portugal en Polen zijn gegeerd. «Op de Europese arbeidsmarkt is er een overschot aan geschoolde arbeidskrachten als gevolg van de crisis», stelt zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Werkgevers wachten dus niet op Belgische politici, onderwijs en overheidsinstellingen om oplossingen voor knelpuntberoepen aan te reiken, maar gaan zelf actief op zoek. Met de komende jaren alvast heel wat minder vaste aanwervingen van Belgische werknemers tot gevolg.

Hoewel de netto personeelsbehoefte in de Antwerps-Wase industrie nauwelijks is afgenomen in vergelijking met 2013, stellen de lokale ondernemingen voor de komende twee jaar beduidend minder aanwervingen in het vooruitzicht.

Dat is een gevolg van de internationalisering van de jobmarkt en een verschuiving van vaste naar tijdelijke contracten, zo blijkt uit de recente competentiebarometer van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Deze competentiebarometer is een tweejaarlijkse bevraging die de Kamer uitvoert bij alle grote en middelgrote industriële ondernemingen uit de regio Antwerpen-Waasland. Voor de zesde maal al werd gepeild naar reële aanwervingsintenties van de industrie voor de komende jaren.«Op basis van de antwoorden van een 50-tal bedrijven moeten er voor de periode 2015-2018 1.931 vacatures worden ingevuld. Bij de vorige bevraging stond het aantal verwachte vacatures nog op 2.510».

Die afname lijkt alvast in flagrante tegenspraak met de gestage productiegroei en de aankondiging van een aantal grote investeringen in het Antwerpse havengebied? Luc Luwel: «Uit nader onderzoek en een verdere bevraging van de respondenten, zien we een aantal duidelijke oorzaken voor die terugval».

Zo werd de vorige bevraging afgenomen net na een lange periode van diepe crisis. «Dat dat cijfer nu wat bijgestuurd wordt, lag in de lijn van de verwachtingen».

Méér aan de hand
Maar er is naar verluidt meer aan de hand. «Voor een aantal zeer moeilijk in te vullen technische profielen zien we een erg scherpe daling.

Zo werden er in de vorige bevraging nog meer dan 400 lassers gezocht in onze regio. Nu schommelen de vooruitzichten rond de 100.

Daarmee zijn de lassers na meer dan tien jaar plots uit onze lijst met knelpuntberoepen verdwenen», aldus Luwel.

«Ondernemers verzekeren ons dat de netto personeelsbehoefte nauwelijks is afgenomen. De verschuivingen zijn voornamelijk het gevolg van de toenemende Europese mobiliteit van arbeid. Industriële bedrijven in onze regio werken steeds vaker met tijdelijke contracten en geschoolde buitenlandse technici».

Bedrijven gaan dus zelf op zoek naar een oplossing voor de aanhoudende tekorten.

«Ze vonden die oplossing op de Europese arbeidsmarkt waar een overschot aan geschoolde arbeidskrachten is als gevolg van de crisis in die landen», weet Luwel. Het gaat daarbij voornamelijk om arbeiders uit landen met een hoge werkloosheidsgraad en een groot contingent aan technici, zoals Portugal en Polen.

«Komt daarbij dat er voor lasopdrachten steeds hogere kwalificaties gevraagd worden. De opleidingskosten om een lasser in België te certificeren liggen bijzonder hoog». Wat het uiteraard extra interessant maakt om gecertificeerde lassers met ervaring uit zuid- of Oost-Europa aan het werk te zetten.Interim springt op boot
Er blijken inmiddels uitzendbedrijven in de Antwerpse regio actief te zijn die zich specifiek toeleggen op het aanvoeren van gekwalificeerde technici uit crisislanden.

«Dit kan er op termijn toe leiden dat sommige vacatures helemaal van de lokale arbeidsmarkt verdwijnen». Luwel: «En ten slotte zien we ook dat de procesindustrie technisch ondersteunend werk steeds vaker uitbesteed.

Ook bij die onderaannemers is er een verschuiving van voltijdse vacatures naar tijdelijke contracten die niet in de aanwervingscijfers voorkomen. De afschaffing van de proefperiode heeft die evolutie mogelijk versneld».

Leervermogen en attitude
In deze zesde editie van de competentiebarometer werd voor het eerst ook gepeild naar het belang van attitude en andere soft skills bij de aanwerving.

Een industriële vestiging is een hyper-complexe organisatie die alleen kan werken als iedereen zich strikt aan de voorschriften en veiligheidsprocedures houdt. Medewerkers die daar onvoldoende rekening mee houden of zich daar niet naar kunnen schikken krijgen het steeds moeilijker binnen de organisatie.

Het juiste diploma blijft een vereiste om werk te vinden, maar het is lang niet meer de énige voorwaarde. «De barometer bevestigt dat kandidaten afgewezen worden wegens een foute ingesteldheid.

Steeds minder wordt werknemers gevraagd repetitieve procedures uit te voeren. In team werken en resultaatgericht werken wordt de norm», besluit Luwel. << (Bert Belmans) (foto: Stork, Voka, Bilfinger)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Dit jaar wordt al voor de 18de keer de Leeuw van de Export uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Na een eerste juryronde werden onlangs zes bedrijven genomineerd.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners