Bodemsanering redder van groene zones

Bodemsanering biedt niet alleen ecologische maar ook economische voordelen. Hoe meer verontreinigde terreinen gesaneerd worden, hoe minder groene ruimtes opgeofferd moeten worden.

Trefwoorden: #bodemsanering, #FEBEM, #groene zone, #industrie, #saneren, #UMIO, #verontreinigde grond, #verontreiniging

Lees verder

Nieuws

( Foto: UMIO )

ENGINEERINGNET.BE - Recente discussies over het aansnijden van groene gebieden leren ons nog maar eens wat het grote nut is van het saneren van terreinen.

Werner Annaert, woordvoerder van UMIO: “In Vlaanderen is er bij uitbreiding van industriegebieden of andere ruimtelijke inplanning nog te weinig de reflex om na te gaan of er geen alternatieven bestaan voor het aansnijden van greenfields.”

In 2014 werd 442.952 ton grond gereinigd, een daling van 32 % ten opzichte van de 649.792 ton in 2013, en zelfs een halvering tegenover 2010 toen er nog 844.040 ton grond werd gereinigd.

Bodembeheer is een complexe aangelegenheid. De drie gewesten zijn er autonoom bevoegd voor en hebben elk hun procedures en normenkader ontwikkeld. Maar de drie gewesten kunnen van elkaar leren in de aanpak van deze complexe problematiek.

Wat zeker moet vermeden worden is een soort opbod waarbij bodemsaneringen zo goedkoop mogelijk zouden gebeuren om zo saneringsplichtige bedrijven te ontzien. Bodemsaneringen dienen goed te gebeuren, zodat er ook later geen problemen meer ontstaan voor de gebruikers van de gesaneerde terreinen.

Het komt nog te vaak voor dat in binnenstedelijke ruimtes de grond 30 tot 50 cm afgegraven wordt en de diepere restverontreiniging afgedekt wordt met een leeflaag.