VIL wil afval naar Vlaanderen halen

Met ‘Flanders Recycling Hub’ start het Vlaams Instituut voor de Logistiek een project om Vlaamse havens als aantrekkingspool voor materialenstromen en recyclage-activiteiten te profileren.

Trefwoorden: #afval, #Flanders Recycling Hub, #logistiek, #OVAM, #recycleren, #VIL, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - De tijd dat afval een vies woord was, is voorbij. Integendeel: het is een grondstof geworden.

In dit kader lanceerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in 2012 het publiek-privaat ‘Vlaams Materialenprogramma’, waarin de uitbouw van Vlaanderen als recyclagehub voor Europa via haar zeehavens één van de strategische hefboomprojecten is.

Met het collectieve onderzoeksproject ‘Flanders Recycling Hub’ wil VIL een ‘roadmap’ uitstippelen om Vlaanderen effectief uit te bouwen tot een internationale recyclagehub waar materialen aangevoerd, gerecupereerd en weer geëxporteerd worden.

Bedoeling is na te gaan op welke manier de gunstige logistieke uitgangspositie en de aanwezige kennis kunnen ingezet worden om Vlaanderen stevig op de kaart van de circulaire economie te zetten.

Deze business groeit immers sterk en biedt interessante mogelijkheden, niet alleen voor de gespecialiseerde industrie, maar ook voor de logistieke dienstverleners, de afvalsector en de rederijen.

Het project wordt door het VIL en 21 bedrijven uitgevoerd, in samenwerking met de OVAM en VITO als partners. In een eerste fase worden verschillende zaken onderzocht.

Voor de meest beloftevolle stromen zal een concreet kosten-batenplaatje en logistiek concept worden uitgewerkt en de meest veelbelovende case zal binnen een proefproject in praktijk getest worden.

De conclusies zullen vervolgens in een ‘roadmap’ worden gegoten waarin de kansen voor Vlaanderen in een actieplan zullen beschreven en vertaald worden.


De 20 deelnemende bedrijven:
3M, Agfa Graphics, Alders Internationaal Transport, BASF, Bebat, Belgian Scrap Terminal, Bollegraaf Recycling Solutions, Cemlog, De Neef Chemical Processing, Fostplus, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Havenbedrijf Gent, Haven van Zeebrugge, Indaver, IVBO, Kunnig, Maatschappij Linkerscheldeoever, POM West-Vlaanderen, Ravago Production, Umicore en Van Gansewinkel.