Bedrog bij het afsluiten van een contract: Opgepast! - column

Columns & Blogs 27/08/2015 10:53:20

In de praktijk komt het steeds vaker voor: men verkoopt een goed, maar men verzwijgt belangrijke informatie zodat de kandidaatkoper zeker niet zou afhaken!

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Men probeert dus door het verzwijgen van deze informatie toch zijn goed te verkopen, zonder er bij stil te staan dat de verkoper zich op dat ogenblik schuldig maakt aan 'bedrog'. Wat kan er in dergelijke situaties gebeuren?

Het gebeurt zeer vaak dat bij een verkoop, de toestemming tot aankoop verkregen wordt door verkeerde of zelfs misleidende informatie te geven. Nochtans is een verkoper verplicht om alle juiste en volledige informatie mee te delen aan de koper.

Wordt er achteraf een gebrek vastgesteld in deze informatieplicht van de verkoper, dan kan deze laatste hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Zelfs indien zijn informatie correct was, maar toch een foutieve schijn doet ontstaan ten opzichte van de koper, dan nog kan hij aansprakelijk geacht worden.

Indien de koper vaststelt dat de door hem aangekochte goed niet voldoet aan de aspecten die door de verkoper werden aangehaald, dan kan de koper wel een paar verweermiddelen inroepen tegen deze verkoper.

De koper zal wel moeten aantonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de onjuiste informatie van de verkoper en de schade die hij geleden heeft.

Het komt er op neer dat de koper het goed niet zou gekocht hebben, of onder geheel andere voorwaarden, indien hij op de hoogte zou geweest zijn van de mankementen. In de praktijk betekent dit dat de koper bijvoorbeeld 'bedrog' kan inroepen tegen de verkoper.

Wat is “Bedrog”?
Bij bedrog wordt de koper opzettelijk op een dwaalspoor gebracht. De dwaling wordt hier met opzet veroorzaakt. Om van bedrog te kunnen spreken is het niet noodzakelijk dat er daden gepleegd worden, woorden kunnen volstaan.

Ook hier zal het de rechter zijn die zich zal moeten uitspreken over het feit of er al dan niet bedrog aanwezig was ten tijde van het afsluiten van de koopovereenkomst. We halen hieronder een recent geval aan waarover de rechter zich diende uit te spreken.

De feiten en omstandigheden
Verkoper Omer verkoopt een magazijn dat vlak aan het bedrijf van de firma Janssens paalt en dit voor een prijs van 120.000 euro. Een paar jaar laten wordt de firma Janssens (de koper) betrokken in een procedure met zijn buurman; die is eigenaar van een handelspand dat aan de andere kant van het bedrijf van de firma Janssens paalt!

Blijkbaar was er al enige tijd een hangende procedure tussen deze buurman en verkoper Omer. Omer had hierover nooit iets gezegd tegen koper de firma Janssens, ondanks het feit dat deze procedure was ingeleid door deze buur, het jaar vóór de verkoop van het magazijn!

Het onderwerp van deze procedure was het feit dat er een afvoerbuis stuk was van het pand dat de firma Janssens hier kocht, waardoor er waterschade was ontstaan bij de buurman.

Vermits de firma Janssens de nieuwe eigenaar was geworden, is het zij die door de rechter veroordeeld wordt om de gebrekkige afvoerbuis te herstellen zodat de buurman geen waterschade meer zou oplopen. De firma Janssens laat alle nodige werken uitvoeren.

Uiteindelijk komt firma Janssens met haar buren overeen om een totaal bedrag van 60.000 euro te betalen en dit ter afrekening van alle schade en kosten.

Feit is nu dat de firma Janssens zich tot verkoper Omer wendt, omdat zij vindt dat Omer bedrog heeft gepleegd. Dit omdat hij nooit iets verteld heeft over een geschil met de buurman.

Voordat de verkoop van het magazijn doorging, was er al een procedure hangende bij de vrederechter. De firma Janssens vindt nu dat Omer gehandeld heeft met bedrieglijk inzicht.

De firma Janssens wenst dat de rechter besluit dat er bedrog werd gepleegd bij het afsluiten van de verkoopovereenkomst en wenst dat de 60.000 euro die hij betaalde aan zijn buurman, door verkoper Omer wordt terugbetaald!

Beslissing van de rechter
De rechter beslist dat verkoper Omer de procedure omtrent de burenhinder met de buurman, opzettelijk, bewust en met bedrieglijk inzicht heeft verzwegen ten tijde van de onderhandelingen in verband met de verkoop van het magazijn.

De rechter meent dat - door het verzwijgen van deze informatie - verkoper Omer een kunstgreep heeft toegepast om de firma Janssens toch maar te doen kopen! Het gaat hier volgens de rechter duidelijk om een bedrieglijk verzwijgen van informatie: 'verkoper Omer was te kwader trouw!'.

De rechter neemt ook het argument van de firma Janssens aan, namelijk dat zij niet zou hebben gekocht aan dezelfde prijs indien zij op de hoogte zou geweest zijn van deze hangende procedure met de buurman. <<

Als zelfstandig juriste verzorgt Solange Tastenoye algemene juridische dienstverlening voor bedrijven, particulieren en zelfstandigen en verenigingen. Haar specialisatie is burgerlijk recht.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

1 miljoen dollar voor ontwikkelen chip tegen Parkinson

Het Chan Zuckerberg Initiative, het liefdadig­heids­initia­tief van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan, lanceren het Neuro­degene­ration Challenge Network.

Haventarieven North Sea Port voor 2019 stijgen

North Sea Port meldt dat het de havengelden in 2019 zal optrekken. De stijging voor Vlissingen en Terneuzen werd vastgelegd op 1,2%, terwijl dat voor Gent 1,8% is.

VLAIO krijgt nieuwe administrateur-generaal

De Vlaamse Regering heeft Mark Andries, de huidige kabinetschef van minister-president Geert Bourgeois, aangesteld als nieuwe administrateur-generaal van VLAIO. Hij start in januari 2019.

Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

De Antwerpse ziekenhuizen kiezen voor de vlucht vooruit en sturen binnenkort allerlei staalnames, en biopsies met een drone naar het lab. En binnen de regelgeving ... die er anders moet uitzien.

Nieuw acceleratieprogramma mikt op digital en engineering start-ups

Microsoft Innovation Center Brussels en ICAB Incubator lanceren samen Amplitude+, een acceleratieprogramma voor digitale en engineering start-ups uit het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest.

Flanders Make en Sirris openen industrie 4.0 labo’s (+fotoreportage)

Vandaag werden de gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur van Flanders Make en Sirris in Leuven officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters.

VeroTech benoemt Strategy & Business Development Director

Het Leuvense engineering- en consultancybedrijf VeroTech meldt dat het Jean-Christophe Van Dycke aangesteld heeft als Strategy & Business Development Director.

Rittal lanceert nieuwe VX25 Blue e+ integratieoplossing - techniek

Voormontage is het sleutelwoord. Waar koelaggregaten tot nu toe als aparte componenten werden gemonteerd (bvb. op schakelkasten) maakt een nieuwe plug & play oplossing deze stap overbodig.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners