Technologiestudies winnen steeds meer aan belang

Technologiefederatie Agoria meldt dat er op dit ogenblik al 18% meer inschrijvingen voor technologiestudies zijn ten opzichte van vorig jaar. Er werden al 4.082 inschrijvingen genoteerd.

Trefwoorden: #Agoria, #bachelor, #hogeschool, #ICT, #master, #opleiding, #STEM, #technologiebarometer, #technologiestudie, #universiteit

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - Uit de eerste inschrijvingscijfers voor het hoger onderwijs, blijkt dat technologiestudies steeds meer jongeren verleiden.

Momenteel hebben al 4082 studenten zich ingeschreven voor de richtingen master en professionele bachelor ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Vooral de bacheloropleidingen scoren erg goed en ook het aandeel vrouwen stijgt. Als deze trend zich doorzet, zullen er zich dit academiejaar zeker 9.000 studenten inschrijven, het minimum dat elk jaar nodig is om alle technologische knelpuntvacatures op de arbeidsmarkt in te vullen.”

Vorig academiejaar steeg het aantal generatiestudenten met 12,5% tot 8.151. Dit was een record dat, zo lijkt het, dit jaar al verbeterd zal worden. De inspanningen om technologiestudies te promoten, lijken dus vruchten af te werpen.

Een overzicht per opleiding:

  • Vooral de bacheloropleidingen scoren erg goed. Zo ligt het aantal inschrijvingen bij de bachelors ICT (+39%) en de bachelors technologie (+37%) fors hoger.
  • Het aantal inschrijvingen voor de master industriële wetenschappen blijft quasi stabiel.
  • Het aantal studenten ‘burgerlijk ingenieur’ ligt voorlopig lager dan één jaar geleden.
  • De master ICT hinkt wel wat achterop (-22%). Maar door de grote stijging bij de bachelors ICT, ligt het aantal ICT-studenten wel fors hoger dan één jaar geleden. Het gaat om een toename van 430 studenten op een totaal van 1.347 ICT-inschrijvingen (masters en bachelors).

De Pril: “De praktijkgerichte studies doen het goed, ICT-bachelorrichtingen als elektronica-ICT, grafische en digitale technologie en professionele bachelorrichtingen rond autotechnologie, luchtvaart, ontwerp- en producttechnologie en elektromechanica doen het erg goed. Wie technologie populair wil maken, moet erin slagen te tonen wat je ermee kunt doen. De hogescholen die dit doen, trekken veel meer technologiestudenten aan."

Om een voorbeeld te geven: op de arbeidsmarkt evolueren we van een automecanicien naar een autotechnoloog. Wie toont hoe de auto in sneltempo evolueert naar een hoogtechnologisch product en hoe je deze technologie kunt ontwikkelen, overtuigt ook jongeren een professionele toekomst in de autotechnologie te overwegen.

Vrouwen zijn nog in de minderheid in technologiestudies, maar ook hier lijkt de kentering ingezet. Vorig academiejaar al vonden meer vrouwen de weg naar technologiestudies. Dit jaar versnelt die tendens nog verder.

De Pril: “Historisch schommelt het aandeel vrouwen in technologiestudies rond 10%. Het aandeel vrouwen stijgt dit jaar voorlopig tot 13%. Zo stijgt bijvoorbeeld het aandeel vrouwen dat voor industrieel ingenieur kiest tot 14%.”

En toekomst bieden technologiestudies zeker. Liefst 94% van de STEM- en ICT-gediplomeerden hoger onderwijs vindt binnen het jaar een job.


(bron en foto: Agoria)

De betrokken onderwijsinstellingen die de inschrijvingsgegevens leveren zijn:
KULeuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB, Artesis-Plantijn, Arteveldehogeschool, Erasmushogeschool Brussel, Hogeschool Gent, HoWest, Karel de Grote-Hogeschool, Odisee, PXL, Thomas More, UCLL en VIVES.