3D Xpoint van Intel en Microsoft 1000 keer sneller dan SSD’s

Bedrijfsnieuws 6/08/2015 13:07:25

Intel en Micron hebben een volledig nieuwe opslagtechnologie aangekondigd, namelijk 3D XPoint. Deze techniek is naar verluidt 1000 keer sneller dan het bestaande NAND Flash geheugen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

Synthetische huid laat robots zweten

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe technologie is een volledig nieuwe klasse van geheugen, die gebruikt kan worden als RAM en SSD tegelijkertijd. Ook is zowel de schrijf- als leessnelheid van het geheugen tot wel 1000 keer sneller dan die van bestaande NAND Flash geheugens gebruikt in SSD’s.

Wat verder nog grote ogen doet opzetten is de dichtheid van de 3D Xpoint. Deze is namelijk 10 keer groter dan bij bestaande technologieën, waardoor er veel meer data opgeslagen kan worden in dezelfde fysieke opslagruimte. Intel en Micron slagen er zelfs in deze verbeterde technologie aan te bieden zonder dat deze meer verbruikt of kost.

In het beginstadium zal de 3D XPoint gebruik maken van PCI Express (PCIe) om te connecteren met bestaande computers, aangezien dit de snelste technologie is. Deze standaardtechniek voor insteekkaarten in computers kan echter de snelheid van de 3D XPoint nog niet volledig aan, waardoor Intel en Micron nieuwe verbindingsmanieren zullen moeten zoeken en het moederbord van PC’s mogelijk volledig veranderd zal moeten worden.

Intel en Micron zijn momenteel bezig met de productie van de 3D XPoint en zal de technologie later dit jaar met een selecte groep klanten delen. Er wordt verwacht dat de nieuwe technologie beschikbaar zal zijn in de loop van volgend jaar. Momenteel zijn al wel meerdere details van de technologie bekend, welke hieronder staan beschreven.

Cross-point array-structuur
Loodrechte geleiders connecteren met niet minder dan 128 miljard geheugencellen. Elk van deze geheugencellen bewaart één bit aan data. Deze compacte structuur resulteert zowel in de eerder vermelde hoge performantie als hoge dichtheid.

Stapelbaar
De geheugencellen kunnen ook nog eens op elkaar gestapeld worden. De initiële technologie bewaart 128 Gb per die over twee geheugenlagen. In volgende generaties van de technologie kan het aantal geheugenlagen worden vermeerderd, waardoor de geheugencapaciteit drastisch wordt verbeterd.

Keuzeschakelaar
De geheugencellen worden gelezen of geschreven door de hoeveelheid spanning naar elke keuzeschakelaar te variëren. Hierdoor zijn er niet langer transistoren nodig, waardoor de capaciteit van het geheugen wordt verhoogd en de kost verminderd.

Snel-schakelende cel
Door de kleine celgrootte, snel schakelende keuzeschakelaar, cross-point array-structuur en snel-schrijvende algoritme, kan de cel erg snel wisselen tussen verschillende toestanden. << (bron: ZDNet, Dorien Vervoort) (foto: Intel)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

Het Zwitserse farmacieconcern Lonza, dat ook een vestiging heeft in Bornem en Verviers, heeft Rockwell Automation gekozen voor de digitalisering en automatisering van de productiefabrieken.

Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Onderzoekers van VUB, University of Cambridge, ESPCI-Paris, EMPA en Suprapolix gaan samenwerken aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen.

Oriental Motor lanceert stappenmotoren voor transportsystemen - techniek

Voor o.a. in de verpakkingsindustrie of assemblage ontwikkelde Oriental Motor de CVK5xx-SC reeks stappenmotoren die in de nieuwe versie voorzien zijn van een geoptimaliseerd driverpakket.

Bouw megagrootte multimodale site in North Sea Port

Het Turkse logistieke bedrijf Ekol Logistics en het Belgische groepagebedrijf Transuniverse Forwarding gaan een multimodale site van 40 hectare in North Sea Port ontwikkelen.

Start bouw Northwester 2 voor Belgische kust

Jan De Nul Group maakt zich klaar om te starten met de installatie van de funderingen. Deze monopijlerfunderingen zullen door de rotslaag heen, direct in de zeebodem geheid worden.

Opleiding 'International Welding Inspection Personnel' (IWIP) - uitnodiging

De opleiding 'International Welding Inspection Personnel (level S of C) is zeer interessant voor mensen die in hun functie veel met kwaliteit, kwaliteitsdossiers en keuringen te maken hebben.

Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

Ingenieur Cyriel Notteboom (KU Leuven) ontwikkelde voor zijn masterproef in 2014 een pakjesdrone: de VertiKUL, samen met studiegenoot Menno Hochstenbach. Vandaag werkt hij voor Amazon.

Verhuisplannen voor SKF Benelux

Deze zomer verhuist de Nederlandse SKF vestiging van Nieuwegein naar een nieuwe locatie in Houten, waar zich ook het vernieuwde SKF Experience Center en het Global R&D center zal gevestigd worden. De Belgische vestiging verhuist dit najaar naar Diegem. Ook daar komt een SKF Experience Center en een nieuw trainingscentrum. >>

Partners