Tax Liberation Day: vanaf 6 augustus werken Belgen voor eigen rekening

Economie 6/08/2015 12:43:14

Belgische werknemers 'vieren' vandaag voor het vijfde opeenvolgende jaar als laatste in de EU hun Tax Liberation Day of fiscale bevrijdingsdag. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van EY.

ENGINEERINGNET.BE - België blijkt (nog maar eens) de hoogste lasten op arbeid te hebben, stelt het auditingbureau EY: "Een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen)".

"Bovendien bedraagt het 'reële belastingtarief' (inclusief btw) van een Belgische werknemer nu 59,5%, vergeleken met het EU-gemiddelde van 45,2%".

Die lage lasten om de inkomen van de werkende mensen reflecteert zich in de zogenaamde Tax Liberation Days. Dat is de dag dat de werknemer niet langer voor de belastingen, maar 'voor zichzelf' begin te werken. En die valt dit jaar in België dus op 6 augustus, wat betekent de we allemaal niet minder dan 7 maanden van ons loon doorstorten naar de overheid .

Ter vergelijking: in Cyprus valt dat moment op 31 maart, in buurland het Verenigd Koninkrijk op 9 mei. Ook in de ons omringende landen blijkt de belastingdruk veel minder hoog: in Nederland 18 juni, in Duitsland 10 juli en in Luxemburg 2 juni. Enkel Frankrijk belast de werkende burger bijna zo hoog als de Belgische overheid: 29 juli, gevolgd door Oostenrijk op 25 juli.

Co-auteur van het rapport James Rogers van het Institut économique Molinar in een toelichting: "De uiterst productieve werknemers van België zijn opnieuw de duurste van Europa, maar wat hun nettoloon betreft, staan ze op de achtste plaats. Als werkgevers België verlaten, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn van Europa.”

“Wat de taxshift betreft: door de sociale bijdragen van werkgevers van 33% naar 25% te verlagen, zou de Zweedse coalitie de gele trui van de fiscale druk volgend jaar wel eens aan Frankrijk kunnen overdragen – maar zelfs met een vermindering van de inkomstenbelasting, waarbij het 100 euro van de koopkracht aan werknemers teruggeeft, zal België waarschijnlijk nog altijd op het podium eindigen".

Cécile Philippe van hetzelfde instituut: “Mogelijk stoot Frankrijk België van de troon in het klassement van fiscale lasten. Na Portugal, Spanje en Italië lijkt de Belgische regering de gevolgen van de te zware fiscale last op de doorsnee werknemer te beseffen. Intussen levert het Franse debat rond de hervormingen weinig resultaat op. Denk aan de bronheffing van de inkomstenbelasting. Frankrijk moet dringend zijn concurrentiepositie boosten.” << (Bert Belmans) (foto: EY)

ACHTERGROND
De studie, uitgevoerd door James Rogers en Cécile Philippe van het Institut économique Molinari in Parijs) is gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken. EY berekende de loonbelastingen. <<LEESTIP: !

Registreer voor e-Krant
Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Verwant

John Hernandez nieuwe CEO Selligent

Dirk Van De Put wordt CEO bij Mondelez International

Atlas Copco zoekt meer dan 150 nieuwe medewerkers

’Ready for Work’-award gewonnen door studententeam uit Malta

Driehonderd maintenance technici over jobtevredenheid - artikel

Mark Frost wordt nieuwe CEO van Sitecore

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

Opleiding trillingsanalyse CAT.II
volgens ISO 18436-2

Crowne Plaza Antwerpen

van 18/09/2017 tot 22/09/2017

Dag van de industrie

Sint-Denijslaan 485 - 9000 Gent

vrijdag 29 september 2017

Solids Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4/10/2017 tot 5/10/2017

Pumps & Valves Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4/10/2017 tot 5/10/2017

Abiss 2017

Kortrijk Xpo

donderdag 5 oktober 2017

Keuze van de redactie

(10/8) Zeehaven van Brugge beter bereikbaar via nieuwe A11-autosnelweg

(8/8) BESIX neemt Enrobage Stockem en Witraloc over

(2/8) UZ Gent boekt doorbraak in onderzoek naar ziekte van Crohn

(31/7) Fluxys plant tweede laadstation op Zeebrugse LNG-terminal

(5/7) Groene stroom voor 650 publieke laadpalen

(3/7) Vlaamse Regering akkoord voor gunning opdracht Nieuwe Sluis Terneuzen

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vinçotte erkend controleorgaan milieu-impact bouwmaterialen

In juli 2017 werd Vinçotte officieel erkend door de FOD Volksgezondheid als onafhankelijke derde partij voor het uitvoeren van de verificatie van de milieu-impact van bouwmaterialen.

Metaaldamp beschermt wand kernfusiereactoren (+video)

Een dunne dampwolk boven een laag vloeibaar metaal is misschien de oplossing om reactorwanden van toekomstige kernfusie-centrales te beschermen tegen extreme hitte.

AbInBev neemt CNG vrachtwagen in gebruik

AbInBev neemt een milieuvriendelijke vrachtwagen op gecomprimeerd aardgas (CNG) in gebruik. Bedoeling is om met deze groenere vrachtwagen bier te leveren in Lage Emissie Zones.

Vlaams-Brabant vervoert huishoudelijk afval via binnenvaart

Waterwegen & Zeekanaal, de intercommunales Haviland en EcoWerf in Vlaams-Brabant en afvalverwerker Indaver sloten een overeenkomst voor transport van huishoudelijk afval via de waterweg.

Aquafin volgt technische pompenopleiding bij KSB

Een tiental medewerkers van het studiebureau van Aquafin volgden bij KSB een technische opleiding over de werking en onderhoud van pompen.

bpost neemt logistiek dienstverlener Bubble Post over

bpost heeft gisteren een akkoord gesloten voor de overname van Bubble Post. Hiermee bevestigen beide bedrijven hun groeiambitie in slimme en duurzame stadsdistributie.

AMPFoot zoekt investeerders voor spin-off - artikel

«De huidige voetprothesen zijn heel slecht», zegt researcher Pierre Cherelle aan de VUB. Hij werkt aan bionische voeten van de nieuwste generatie en wil een spin-off opzetten.

BESIX neemt Enrobage Stockem en Witraloc over

De BESIX Group heeft, via haar Belgische dochteronderneming Socogetra, de bedrijven Enrobage Stockem en Witraloc overgenomen van de familie Wickler.

Acht transmissienetbeheerders werken samen in PICASSO‐Project

Het doel van deze Europese samenwerking van deze netbeheerders is de implementatie van een platform voor automatische Frequency Restoration Reserves (aFRR).

H.Essers investeert 7 miljoen euro in Roemeense vestiging

Het magazijn van logistiek dienstverlener H.Essers, in de buurt van de Roemeense hoofdstad Boekarest, wordt uitgebreid met 10.000 m² extra voor pharma en gevarengoed.

NBB-barometer technologische industrie blijft op hoog peil

Na de terugval in juni is de NBB-barometer van de technologische industrie in juli opnieuw gestegen. Het peil blijft bovendien tussen 0 en -6 punten (interval sind begin dit jaar).

Innovatieve schoonmaakmethode succesvol getest

BioOrg, met vestiging op het Wetenschapspark UAntwerpen, verving tijdens een proefperiode op één verdieping van het PaS de klassieke schoomaakmethode door een biologisch alternatief.

Offshore maintenance: training op locatie aan de wal - artikel

Vlak voor een substation de werf van ENGIE Fabricom in Hoboken verlaat, landen onderhoudstechnici uit Den Helder, Newcastle en Stavanger in Hoboken om er de puntjes op de ‘i’ te zetten.

CMAST investeert in Gentse startup AcademicLabs

CMAST is ingestapt als investeerder in AcademicLabs, een online matchmaking platform voor onderzoekteams en -groepen, die op zoek zijn naar onderzoek partners en/of faciliteiten.