Tax Liberation Day: vanaf 6 augustus werken Belgen voor eigen rekening
Economie 6/08/2015 12:43:14
Belgische werknemers 'vieren' vandaag voor het vijfde opeenvolgende jaar als laatste in de EU hun Tax Liberation Day of fiscale bevrijdingsdag. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van EY.
Digitalisering heeft positieve impact op werkgelegenheid
Oprichting Growth Academy ter ondersteuning van snelgroeiende bedrijven
Fevia wil vacatures invullen met Food At Work Days
Harco Enting wordt General Manager Benelux van Kaspersky Lab
Peter Baeten nieuwe adjunct-directeur-generaal van SCK•CEN
Meer faillissementen in Brussel dan in Wallonië
>> Meer verwant nieuwsExpert in lean en productiemanagement: productieplanning
SBM Gent
van 28/02/2018 tot 5/09/2018
Club onderhoudsmanagers
Mercure Hotel - Roeselare
van 19/03/2018 tot 26/11/2018
Reduceren van doorlooptijden en omsteltijden
Cepa Antwerpen
van 17/04/2018 tot 8/05/2018
Expert in onderhoudsmanagement - modulair programma
Bluepoint Antwerpen
van 19/04/2018 tot 22/11/2018
INTERMAT
Parijs
van 23/04/2018 tot 28/04/2018
Lean in de zorgsector
Kortrijk
van 23/04/2018 tot 30/04/2018
Scan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.
Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port
Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed
LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf
Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd
40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten
Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)
(24/4) Digitalisering heeft positieve impact op werkgelegenheid
(23/4) 735.400 euro voor onderzoek naar wind-, golf- en getijdenenergie
(18/4) Nieuw systeem om elektrische auto’s snel op te laden via zonnepanelen
(18/4) Klassieke microscoop gaat met verrijkte realiteit op zoek naar kanker
(16/4) TU/e-onderzoeker ontwikkelt robot voor schedelbasischirurgie
(16/4) Bio-gebaseerde verpakkingen oplossing tegen zwerfvuil?
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - België blijkt (nog maar eens) de hoogste lasten op arbeid te hebben, stelt het auditingbureau EY: "Een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen)".
"Bovendien bedraagt het 'reële belastingtarief' (inclusief btw) van een Belgische werknemer nu 59,5%, vergeleken met het EU-gemiddelde van 45,2%".
Die lage lasten om de inkomen van de werkende mensen reflecteert zich in de zogenaamde Tax Liberation Days. Dat is de dag dat de werknemer niet langer voor de belastingen, maar 'voor zichzelf' begin te werken. En die valt dit jaar in België dus op 6 augustus, wat betekent de we allemaal niet minder dan 7 maanden van ons loon doorstorten naar de overheid .
Ter vergelijking: in Cyprus valt dat moment op 31 maart, in buurland het Verenigd Koninkrijk op 9 mei. Ook in de ons omringende landen blijkt de belastingdruk veel minder hoog: in Nederland 18 juni, in Duitsland 10 juli en in Luxemburg 2 juni. Enkel Frankrijk belast de werkende burger bijna zo hoog als de Belgische overheid: 29 juli, gevolgd door Oostenrijk op 25 juli.
Co-auteur van het rapport James Rogers van het Institut économique Molinar in een toelichting: "De uiterst productieve werknemers van België zijn opnieuw de duurste van Europa, maar wat hun nettoloon betreft, staan ze op de achtste plaats. Als werkgevers België verlaten, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn van Europa.”
“Wat de taxshift betreft: door de sociale bijdragen van werkgevers van 33% naar 25% te verlagen, zou de Zweedse coalitie de gele trui van de fiscale druk volgend jaar wel eens aan Frankrijk kunnen overdragen – maar zelfs met een vermindering van de inkomstenbelasting, waarbij het 100 euro van de koopkracht aan werknemers teruggeeft, zal België waarschijnlijk nog altijd op het podium eindigen".
Cécile Philippe van hetzelfde instituut: “Mogelijk stoot Frankrijk België van de troon in het klassement van fiscale lasten. Na Portugal, Spanje en Italië lijkt de Belgische regering de gevolgen van de te zware fiscale last op de doorsnee werknemer te beseffen. Intussen levert het Franse debat rond de hervormingen weinig resultaat op. Denk aan de bronheffing van de inkomstenbelasting. Frankrijk moet dringend zijn concurrentiepositie boosten.” << (Bert Belmans) (foto: EY)
ACHTERGROND
De studie, uitgevoerd door James Rogers en Cécile Philippe van het Institut économique Molinari in Parijs) is gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken. EY berekende de loonbelastingen. <<