Tax Liberation Day: vanaf 6 augustus werken Belgen voor eigen rekening

Economie 6/08/2015 12:43:14

Belgische werknemers 'vieren' vandaag voor het vijfde opeenvolgende jaar als laatste in de EU hun Tax Liberation Day of fiscale bevrijdingsdag. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van EY.

ENGINEERINGNET.BE - België blijkt (nog maar eens) de hoogste lasten op arbeid te hebben, stelt het auditingbureau EY: "Een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen)".

"Bovendien bedraagt het 'reële belastingtarief' (inclusief btw) van een Belgische werknemer nu 59,5%, vergeleken met het EU-gemiddelde van 45,2%".

Die lage lasten om de inkomen van de werkende mensen reflecteert zich in de zogenaamde Tax Liberation Days. Dat is de dag dat de werknemer niet langer voor de belastingen, maar 'voor zichzelf' begin te werken. En die valt dit jaar in België dus op 6 augustus, wat betekent de we allemaal niet minder dan 7 maanden van ons loon doorstorten naar de overheid .

Ter vergelijking: in Cyprus valt dat moment op 31 maart, in buurland het Verenigd Koninkrijk op 9 mei. Ook in de ons omringende landen blijkt de belastingdruk veel minder hoog: in Nederland 18 juni, in Duitsland 10 juli en in Luxemburg 2 juni. Enkel Frankrijk belast de werkende burger bijna zo hoog als de Belgische overheid: 29 juli, gevolgd door Oostenrijk op 25 juli.

Co-auteur van het rapport James Rogers van het Institut économique Molinar in een toelichting: "De uiterst productieve werknemers van België zijn opnieuw de duurste van Europa, maar wat hun nettoloon betreft, staan ze op de achtste plaats. Als werkgevers België verlaten, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn van Europa.”

“Wat de taxshift betreft: door de sociale bijdragen van werkgevers van 33% naar 25% te verlagen, zou de Zweedse coalitie de gele trui van de fiscale druk volgend jaar wel eens aan Frankrijk kunnen overdragen – maar zelfs met een vermindering van de inkomstenbelasting, waarbij het 100 euro van de koopkracht aan werknemers teruggeeft, zal België waarschijnlijk nog altijd op het podium eindigen".

Cécile Philippe van hetzelfde instituut: “Mogelijk stoot Frankrijk België van de troon in het klassement van fiscale lasten. Na Portugal, Spanje en Italië lijkt de Belgische regering de gevolgen van de te zware fiscale last op de doorsnee werknemer te beseffen. Intussen levert het Franse debat rond de hervormingen weinig resultaat op. Denk aan de bronheffing van de inkomstenbelasting. Frankrijk moet dringend zijn concurrentiepositie boosten.” << (Bert Belmans) (foto: EY)

ACHTERGROND
De studie, uitgevoerd door James Rogers en Cécile Philippe van het Institut économique Molinari in Parijs) is gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken. EY berekende de loonbelastingen. <<LEESTIP: !

Registreer voor e-Krant
Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Verwant

Eerste leerlingen behalen diploma duaal leren in chemiesector

Jobmobiliteit op historisch dieptepunt

Nieuwe leerplannen voor technisch onderwijs - artikel

Online rekruteringskantoor haalt 1,1 miljoen euro op

De ’stenen in de rivier’ van Ronnie Belmans - artikel

Tahir Naqvi nieuwe R&D Manager Benelux bij 3M

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

Agoria Academy: ISOBUS

Hogeschool Vives - Kortrijk

zondag 6 augustus 2017

Opleiding trillingsanalyse CAT.II
volgens ISO 18436-2

Crowne Plaza Antwerpen

van 18/09/2017 tot 22/09/2017

Opleiding trillingsanalyse CAT.I
volgens ISO 18436-2

Crowne Plaza Antwerpen

van 13/11/2017 tot 16/11/2017

Cursus uitlijnen - niveau 1 asuitlijnen

Crowne Plaza Antwerpen

dinsdag 21 november 2017

Opleiding laseroptisch uitlijnen voor gevorderden

Crowne Plaza Antwerpen

van 22/11/2017 tot 23/11/2017

Keuze van de redactie

(22/6) Solar Team heeft nieuwe zonnewagen voorgesteld

(19/6) Drone levert postpakketjes af en redt mensenlevens

(14/6) Bombardier grijpt definitief naast mega-bestelling van De Lijn

(12/6) Tesla opent eerste Belgische superchargerlocatie op zonne-energie

(7/6) EHLA alternatief voor hardverchromen (+video)

(6/6) 3D printen in bouw mogelijk met EFRO-steun

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ad Ultima Group sluit partnership met Universiteit van Aachen

Onlangs sloot het Kortrijks IT-bedrijf Ad Ultima Group een partnership met de RWTH Universiteit van Aachen. Op de enorme campus werd het European 4.0 Transformation Center opgericht.

Jobmobiliteit op historisch dieptepunt

De resultaten van de jaarlijkse Talent Pulse, de enquête die Acerta voerde bij meer dan 2000 Belgische werknemers, toont aan dat de jobmobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt gedaald is.

Octinion opent nieuw bedrijfsgebouw van 1800 m²

Het groeiverhaal van Octinion begon in 2009, toen oprichter en CEO Tom Coen het idee had een R&D-bedrijf te starten met focus op de landbouw- en voedingssector.

Nieuwe leerplannen voor technisch onderwijs - artikel

Onlangs herwerkte het Katholiek Onderwijs Vlaanderen de leerplannen van de tweede graad BSO Basismechanica en de tweede graad TSO Mechanische technieken.

Investering van 9,36 miljoen euro voor Bio Base Europe Pilot Plant

EFRO Vlaanderen en Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) ondertekenden een overeenkomst voor een investering van 9,36 miljoen EURO in het kader van het IMPACT project.

Jan Vercammen wordt Managing Director bij Dematic Central Europe

Dematic heeft Jan Vercammen benoemd als Managing Director van Dematic Central Europe. Vercammen start met onmiddellijke ingang in de positie en vervangt Barbara Wladarz.

HTC opent station voor tank cleaning in Antwerpse haven

De nieuwe site werd HTC-Container Services gedoopt en is exclusief voorbehouden voor de inwendige reiniging van intermodale tank containers, die in de depot worden afgezet.

Solar Team heeft nieuwe zonnewagen voorgesteld

Het Belgische Solar Team heeft zijn nieuwe zonnewagen voorgesteld. 21 ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben er een jaar lang aan gewerkt.

Getronics en Belgische Privacycommissie verlengen contract

Getronics heeft zijn contract met de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer verlengd met 4 jaar. De vernieuwde overeenkomst heeft een waarde van 1,1 miljoen euro.

Online rekruteringskantoor haalt 1,1 miljoen euro op

Deze kapitaalronde zal sympl, online rekruteringskantoor, toelaten om sollicitaties efficiënter en succesvoller te maken, door middel van conversational recruitment.

Chirec digitaliseert 29 operatiekamers op nieuwe ziekenhuissite Delta

De ziekenhuisgroep Chirec doet een beroep op Econocom om 29 van zijn nieuwe operatiekamers te digitaliseren in het in aanbouw zijnde ziekenhuis Delta.

België heeft zijn eerste Industrie 4.0-fabriek te pakken - artikel

We lagen er al een tijdje voor op vinkenslag: welk maakbedrijf zou als eerste uitpakken met een nieuwe Belgische fabriek die integraal zal produceren volgens de principes van Industrie 4.0?

Inzameling klein elektro door koeriers te omslachtig en te duur

Uit de resultaten van het project IKEO van het VIL blijkt dat het consumentenrecht, om een gelijkaardig oud of afgedankt toestel mee te geven aan de koerier, vaak dood gezwegen wordt.

Jaguar Land Rover kiest Educam als opleidingscentrum

Educam en Jaguar Land Rover Benelux slaan de handen in elkaar voor een nieuwe carrosserieopleiding waarin veiligheid primeert op esthetiek.

Hoogwaardig multitouch-panel
voor Ex-zone 2

Met de nieuwe control panel-serie CPX biedt Beckhoff een systeemgeïntegreerde oplossing voor bescherming tegen explosies tot in Zone 2/22. De hoogwaardige aluminium behuizing garandeert de betrouwbaarheid en lange levensduur onder omstandigheden met explosiegevaar. >>

Nieuwe stappenmotor AZ-serie
Oriental Motor

Kenmerkend voor de energiezuinige stappenmotormotor is o.a. het feit dat er géén referentiecyclus nodig is nadat de motor is gestoord door bijv. een signaalfout. De eenvoudig in te stellen motoren zijn te voorzien van een tandwielkast met een elektromagnetische rem. >>