Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

Onderzoek: tekort aan onderhouds- en productietechnici neemt niet af

Hogeschool PXL en Corda Campus lanceren iSpace

AP Hogeschool sluit internationaal strategisch partnerschap

Technologische industrie creëert 3.000 nieuwe banen in 2016

Bart d’Hont wordt algemeen directeur Willemen General Contractor

Aantal faillissementen in België gestegen in september

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Universiteit Gent brouwt bier met afvalwater

Agenda

Expert in Reliability en maintenance engineering

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde (Gent)

van 15/10/2016 tot 24/01/2017

Club continu verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk
Autostrade E-17 - 9810 Nazareth

van 17/10/2016 tot 19/06/2017

Expert in lean en productiemanagement: totaalopleiding

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde (Gent)

van 19/10/2016 tot 14/06/2017

Seminarie Energy Storage & Distribution

Elzenveld, Antwerpen

dinsdag 8 november 2016

Hands-on workshop brengt integratie cobots naar uw kmo (Sirris Diepenbeek)

Diepenbeek

donderdag 10 november 2016

Keuze van de redactie

(19/10) EY kroont Vyncke tot ‘Onderneming van het Jaar’ 2016

(18/10) VUB-onderzoeker Mike Mihaylov stelt Bitcoin-techniek voor zonnepanelen voor

(13/10) Instroom van technologiestudenten in hoger onderwijs piekt

(10/10) ENGIE Electrabel engageert zich in een grootschalig milieuproject

(5/10) Rentel start bouw vijfde offshore windproject in Belgische Noordzee

(3/10) VPK neemt Scandinavische verpakkingsgroep Peterson Packaging over

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Tax Liberation Day: vanaf 6 augustus werken Belgen voor eigen rekening
Economie 6/08/2015 12:43:14

Belgische werknemers 'vieren' vandaag voor het vijfde opeenvolgende jaar als laatste in de EU hun Tax Liberation Day of fiscale bevrijdingsdag. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van EY.

ENGINEERINGNET.BE - België blijkt (nog maar eens) de hoogste lasten op arbeid te hebben, stelt het auditingbureau EY: "Een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen)".

"Bovendien bedraagt het 'reële belastingtarief' (inclusief btw) van een Belgische werknemer nu 59,5%, vergeleken met het EU-gemiddelde van 45,2%".

Die lage lasten om de inkomen van de werkende mensen reflecteert zich in de zogenaamde Tax Liberation Days. Dat is de dag dat de werknemer niet langer voor de belastingen, maar 'voor zichzelf' begin te werken. En die valt dit jaar in België dus op 6 augustus, wat betekent de we allemaal niet minder dan 7 maanden van ons loon doorstorten naar de overheid .

Ter vergelijking: in Cyprus valt dat moment op 31 maart, in buurland het Verenigd Koninkrijk op 9 mei. Ook in de ons omringende landen blijkt de belastingdruk veel minder hoog: in Nederland 18 juni, in Duitsland 10 juli en in Luxemburg 2 juni. Enkel Frankrijk belast de werkende burger bijna zo hoog als de Belgische overheid: 29 juli, gevolgd door Oostenrijk op 25 juli.

Co-auteur van het rapport James Rogers van het Institut économique Molinar in een toelichting: "De uiterst productieve werknemers van België zijn opnieuw de duurste van Europa, maar wat hun nettoloon betreft, staan ze op de achtste plaats. Als werkgevers België verlaten, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn van Europa.”

“Wat de taxshift betreft: door de sociale bijdragen van werkgevers van 33% naar 25% te verlagen, zou de Zweedse coalitie de gele trui van de fiscale druk volgend jaar wel eens aan Frankrijk kunnen overdragen – maar zelfs met een vermindering van de inkomstenbelasting, waarbij het 100 euro van de koopkracht aan werknemers teruggeeft, zal België waarschijnlijk nog altijd op het podium eindigen".

Cécile Philippe van hetzelfde instituut: “Mogelijk stoot Frankrijk België van de troon in het klassement van fiscale lasten. Na Portugal, Spanje en Italië lijkt de Belgische regering de gevolgen van de te zware fiscale last op de doorsnee werknemer te beseffen. Intussen levert het Franse debat rond de hervormingen weinig resultaat op. Denk aan de bronheffing van de inkomstenbelasting. Frankrijk moet dringend zijn concurrentiepositie boosten.” << (Bert Belmans) (foto: EY)

ACHTERGROND
De studie, uitgevoerd door James Rogers en Cécile Philippe van het Institut économique Molinari in Parijs) is gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken. EY berekende de loonbelastingen. <<LEESTIP: !

 
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Winnaars eerste ‘Flanders Cleantech Internationalisation Awards’ bekend

Op de i-SUP2016– conferentie hebben FCA en FIT de eerste ‘Flanders Cleantech Internationalisation Awards’ uitgereikt aan iLumen, FRX Polymers en Harsonic.

KU Leuven installeert grootse supercomputer in Vlaanderen

De KUL zal deze supercomputer de volgende 4 jaar hosten. Die behoort tot de 200 snelste computers ter wereld en biedt tal van mogelijkheden voor onderzoek dat complex rekenwerk vereist.

UGent-studenten bestrijden waterschaarste met zelfgemaakte dop

Voor een ontwerpwedstrijd hebben UGent-studenten een structuur (combinatie van 3D-printing en biotechnologie) ontwikkeld die water uit de lucht kan halen om waterschaarste te bestrijden.

Valves: the bar for measurement technology is being raised - invitation

The trend will make itself felt during the Valve World Expo 2016 in Dusseldorf, especially in the day and age of Industry 4.0: sophisticated measurement technology is in demand as a basis for valve automation.

VUB-onderzoeker Mike Mihaylov stelt Bitcoin-techniek voor zonnepanelen voor

Het Scanergy-project van de VUB stelt voor om een munteenheid in te voeren, de NRGcoin, die gebruikers in staat stelt onderling groene energie te verhandelen zonder tussenkomst van derden.

GSK wint essenscia Innovation Award 2016 met kandidaat-vaccin tegen zona

GlaxoSmithKline wint de essenscia Innovation Award 2016 (prijs voor industriële innovatie in België) met een kandidaat-vaccin tegen zona met opmerkelijke testresultaten bij oudere patiënten.

5 nachten onderhoudswerken op Woluwelaan (R22) in Zaventem - verkeer

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert van vannacht tot en met 24 oktober 2016 onderhoudswerken uit op de Woluwelaan (R22) in Zaventem. Er wordt gewerkt op verschillende locaties.

Bouwonderneming Peri verhuist Belgische vestiging naar Boom

Peri, dienstverlener aan de bouw, heeft zijn Belgische vestiging overgebracht naar een industrieterrein langs de A12 in Boom. Het gebouw in Londerzeel was te klein om de verdere expansie.

Willemen Groep brengt faciliteitenbeheer onder in W-Care

Willemen Groep brengt de expertise die het heeft op het vlak van nazorg en faciliteitenbeheer samen in het nieuwe bedrijf W-Care en richt zich op het technisch en bouwkundig onderhoud.

Autobouwer Hyundai plaatst publieke laadpalen bij elke concessiehouder

Hyundai gaat intensief samenwerken met energiepartner Eneco om elektrisch rijden in België toegankelijker te maken. Bij alle concessiehouders zullen laadpalen geïnstalleerd worden.

Onderzoeksteam UGent ontwikkelt proces voor CO2-vermindering atmosfeer

Een team aan de Universiteit Gent heeft een proces ontdekt dat kan bijdragen tot het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Het gaat om het proces 'super dry reforming'.

Nanopixel ontwikkelt virtual reality beleving voor Uplace

Tijdens de eerste editie van het Uplace Innovation Lab werd de virtual reality (VR) Uplace experience voorgesteld, een complete VR-beleving die door Nanopixel werd ontwikkeld.

Bezoek vakbeurs Solids op 19-20 oktober in Antwerpen - invitatie

Met ruim 150 exposanten is vakbeurs Solids de enige vakbeurs specifiek voor de bulk- en stortgoedsector. Lees hier de top 3 redenen voor een bezoek aan Antwerp Expo op 19 & 20 oktober.

Bio-gebaseerde industrie in Vlaanderen zit in de lift

Zowat 10% van de productie van de Vlaamse industrie is vandaag bio-gebaseerd. Het komt er nu op aan de hoge specialisatiegraad van de industriële biotechnologie verder te ontwikkelen.

DOSSIERS

Productietechniek

Eco & Energy

Onderhoud

Procestechniek

HR & Werk