Tax Liberation Day: vanaf 6 augustus werken Belgen voor eigen rekening

Economie 6/08/2015 12:43:14

Belgische werknemers 'vieren' vandaag voor het vijfde opeenvolgende jaar als laatste in de EU hun Tax Liberation Day of fiscale bevrijdingsdag. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van EY.

Verwant

Selor pleit voor meer vrouwen in topfuncties

Dubbel zo veel werknemers in Limburgse groeibedrijven tegen 2020

WINWIN-project helpt werkloze ingenieur aan de slag

Inschrijvingen voor technologiestudies stagneren

Belgische arbeidsmarkt blijft gunstig evolueren

Werkloosheidscijfers nog steeds in dalende lijn

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

Agoria Academy: Reageren op ransomware

BluePoint Brussels

dinsdag 26 september 2017

Flanders Make Seminar Day

De Montil - Affligem

donderdag 28 september 2017

Dag van de industrie

Sint-Denijslaan 485 - 9000 Gent

vrijdag 29 september 2017

Agoria Academy: vennootschapsrecht

BluePoint Brussels

dinsdag 3 oktober 2017

Solids Rotterdam 2017

Rotterdam Ahoy

van 4/10/2017 tot 5/10/2017

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Keuze van de redactie

(20/9) 3D-print samenwerking tussen 30 Vlaamse partners krijgt vorm

(18/9) Magnax’ Axiale Flux motor/generator (+video)

(13/9) Tekort aan infrastructuur nekt verkoop elektrische auto

(11/9) Kleine windkracht blijkt groeideal (+video)

(7/9) Studente UAntwerpen ontwikkelt alternatief voor bypassoperatie (+video)

(4/9) Zelfherstellende machines komen dichterbij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - België blijkt (nog maar eens) de hoogste lasten op arbeid te hebben, stelt het auditingbureau EY: "Een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen)".

"Bovendien bedraagt het 'reële belastingtarief' (inclusief btw) van een Belgische werknemer nu 59,5%, vergeleken met het EU-gemiddelde van 45,2%".

Die lage lasten om de inkomen van de werkende mensen reflecteert zich in de zogenaamde Tax Liberation Days. Dat is de dag dat de werknemer niet langer voor de belastingen, maar 'voor zichzelf' begin te werken. En die valt dit jaar in België dus op 6 augustus, wat betekent de we allemaal niet minder dan 7 maanden van ons loon doorstorten naar de overheid .

Ter vergelijking: in Cyprus valt dat moment op 31 maart, in buurland het Verenigd Koninkrijk op 9 mei. Ook in de ons omringende landen blijkt de belastingdruk veel minder hoog: in Nederland 18 juni, in Duitsland 10 juli en in Luxemburg 2 juni. Enkel Frankrijk belast de werkende burger bijna zo hoog als de Belgische overheid: 29 juli, gevolgd door Oostenrijk op 25 juli.

Co-auteur van het rapport James Rogers van het Institut économique Molinar in een toelichting: "De uiterst productieve werknemers van België zijn opnieuw de duurste van Europa, maar wat hun nettoloon betreft, staan ze op de achtste plaats. Als werkgevers België verlaten, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn van Europa.”

“Wat de taxshift betreft: door de sociale bijdragen van werkgevers van 33% naar 25% te verlagen, zou de Zweedse coalitie de gele trui van de fiscale druk volgend jaar wel eens aan Frankrijk kunnen overdragen – maar zelfs met een vermindering van de inkomstenbelasting, waarbij het 100 euro van de koopkracht aan werknemers teruggeeft, zal België waarschijnlijk nog altijd op het podium eindigen".

Cécile Philippe van hetzelfde instituut: “Mogelijk stoot Frankrijk België van de troon in het klassement van fiscale lasten. Na Portugal, Spanje en Italië lijkt de Belgische regering de gevolgen van de te zware fiscale last op de doorsnee werknemer te beseffen. Intussen levert het Franse debat rond de hervormingen weinig resultaat op. Denk aan de bronheffing van de inkomstenbelasting. Frankrijk moet dringend zijn concurrentiepositie boosten.” << (Bert Belmans) (foto: EY)

ACHTERGROND
De studie, uitgevoerd door James Rogers en Cécile Philippe van het Institut économique Molinari in Parijs) is gebaseerd op loongegevens van doorsnee werknemers van de OESO en op nationale statistieken. EY berekende de loonbelastingen. <<LEESTIP: !

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Wordt expert in lean- en productiemanagement - invitatie

In uw productieomgeving wil u van alles verbeteren: u wil eigenlijk meer “lean” worden. SBM Training Coaching en Advies biedt al jaren een sterke avondopleiding om dit aan te pakken.

Winnaars Leeuw van de Export 2017 bekend gemaakt

Op de 16e editie van de Leeuw van de Export reikte Vlaams minister-president Geert Bourgeois deze prestigieuze exportprijs uit aan winnaars Klingele Chocolade en Skyline Communications.

STEM-thesis is 2.500 euro waard

De Vlaamse Scriptieprijs zoekt ieder jaar de sterkste bachelor- en masterproeven van het afgelopen jaar. Schrijf je interessante STEM-thesis in en maak kans om 2.500 euro te winnen.

3D-print samenwerking tussen 30 Vlaamse partners krijgt vorm

Maar liefst 30 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen leggen momenteel samen de laatste hand aan de realisatie van ‘Family of the Future’, een demonstratieproject rond 3D-printing.

Federplast.be vraagt duurzame investeringen in rioolstelsel

Volgend op het nieuws over falende en lekkende rioleringen, roept de kunststofverwerkende sector op om duurzame oplossingen preventief toe te passen om noodherstellingen te vermijden.

3D coating technologie bij Weisser (+video)

Weisser uit Sankt-Georgen in het Duitse Zwarte Woud liet op EMO een nieuwe 3D additieve technologie zien die verwant is aan vloeiboren en wrijvingsroerlassen (FSW).

Farm Frites laat WKK-centrale installeren

Onlangs bezocht minister Philippe Muyters een site van Green Logix Cogeneration (GLCG) in Lommel, waar het bedrijf de laatste hand legt aan de bouw van een warmtekracht-koppelingscentrale.

Neem deel aan de Club productiemanagement - invitatie

De Club productiemanagers van SBM Training Coaching en Advies verenigt productiemanagers van middelgrote en grote bedrijven en bestaat ondertussen reeds meer dan 20 jaar.