Onderzoek: uitzaaiing borstkanker afremmen

Economie 6/08/2015 11:01:04

Onderzoekers van het VIB en de KU Leuven hebben aangetoond dat uitzaaiing bij borstkanker kan afgeremd worden door de expressie van zuurstofsensor PHD2 te verlagen.

Lees hieronder verder   
Verwant

DNA-bouwpakket alternatief voor dure industrieel geproduceerde antilichamen

Start-up MyCellHub haalt 1,1 miljoen euro op

CE markering voor interpretatie van longtest met Artificiële Intelligentie

Roche Diagnostics in zee met BlueHealth Innovation Center en imec.istart

Zicht op effectievere behandeling alvleesklierkanker

Siemens Healthineers introduceert eerste AI-applicatie in Europa

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

eHealth interoperabiliteits-standaarden (HL7/IHE/DICOM)

Bluepoint - Brussel

woensdag 18 september 2019

Kwaliteitsmanagement - ISO 9001:2015

NBN - Brussel

donderdag 19 september 2019

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Studiedag Energie-efficiëntie

Vlaams Parlement - Brussel

vrijdag 20 september 2019

Webinar: 7 innovatieve veiligheids­oplossingen

Pilz Webinar

vrijdag 20 september 2019

Keuze van de redactie

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

(10/9) Werkgevers plannen personeelsuitbreiding in vierde kwartaal

(9/9) 2.640 zonnepanelen voor spaarbekkencentrale in Coo

(5/9) SAFIR-consortium test simultane dronevluchten in DronePort

(4/9) VINCI Energies heeft IZEN overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Borstkanker is de op een na dodelijkste kanker bij vrouwen, hoofdzakelijk door uitzaaiing.

De resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat PHD2-inhibitie een veelbelovend therapeutisch potentieel heeft.

De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende medische vaktijdschrift Cell Reports, dat bericht over baanbrekend biologisch onderzoek.

Dit is de eerste studie waarbij het effect van geblokkeerde PHD2-expressie wordt nagegaan in een model met spontane borstkanker. Dit is een betere imitatie van menselijke kankers dan de modellen met getransplanteerde tumoren gebruikt in eerder onderzoek.

De studie leidde tevens tot de vaststelling dat stromale fibroblasten (cellen die kankerweefsel ondersteunen en de verspreiding van kankercellen in de hand werken) een onverwachte rol blijken te spelen.

Een onderzoeksteam onder leiding van Peter Carmeliet (VIB/KU Leuven) heeft ontdekt dat genetische blokkering van PHD2 leidt tot aanzienlijk minder metastase (uitzaaiing) van borstkanker, de grootste doodsoorzaak bij borstkankerpatiënten.

Uit het onderzoek is gebleken dat geblokkeerde PHD2-expressie de tumorgroei niet stimuleert, en dus een veilige therapeutische benadering is. Hiermee worden de strijdige resultaten van eerdere experimenten met suboptimale tumormodellen weerlegd.

De studie toont aan dat PHD2-inhibitie uitzaaiing tegengaat via twee geheel nieuwe mechanismen: door de tumorbloedvaten te normaliseren, en door de ‘door kanker geactiveerde fibroblasten’ te inactiveren.

In tumoren worden de ondersteunende fibroblasten sterk geactiveerd om bindweefsel aan te maken dat door kankercellen wordt gebruikt als ‘snelweg’ om te ontsnappen naar afgelegen organen.

De meeste bestaande kankerbehandelingen richten zich echter op de kwaadaardige kankercellen en niet op hun buren, de door kanker geactiveerde fibroblasten. Sterker nog, er bestaat geen enkele behandeling die deze fibroblasten inactiveert om uitzaaiing tegen te gaan.

Carmeliet: “Wij hebben vastgesteld dat de uitzaaiing van borstkanker op twee manieren wordt geremd wanneer we zuurstofsensor PHD2 blokkeren:

  • ten eerste helpt dit de bloedvaten in tumoren terug te keren naar hun normale, sterkere toestand, waardoor kankercellen minder kans hebben om door de vaatwand te ontsnappen,

  • ten tweede verhindert dit dat kankercellen aangrenzende geactiveerde fibroblasten overmeesteren en de instructie geven om snelwegen van bindweefsel aan te leggen, via dewelke kankercellen naar andere delen van het lichaam kunnen migreren.”

PHD2-inhibitoren worden momenteel getest in de kliniek voor de behandeling van bloedziekten (anemie of bloedarmoede). << (Guy Leysen) (bron en foto: VIB - Peter Carmeliet)

 Lees méér over:  VIB   KU Leuven   research  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Essent neemt Limburgse zonnepanelenexpert Aralt over

Door de overname van Aralt gaat energieleverancier Essent zich nu ook op de markt van de zonnepanelen gooien. Het bedrijf evolueert zo nog meer van energie- naar dienstenleverancier.

Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

Wetenschappers van de UAntwerpen, de TU Delft en de UHasselt hebben bacteriën ontdekt die leven op elektriciteit en stroom over lange afstanden door sterk geleidende kabels kunnen sturen.

Basisopleiding milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015 - uitnodiging

ISO 14001 is de internationale norm voor het opzetten en certificeren van milieumanagement-systemen. Ga ermee aan de slag en garandeer dat de milieu-impact gemeten en verbeterd wordt.

EU-project voor bouwmaterialen op basis van schimmels

Bakstenen op basis van schimmels maakt bouwmateriaal duurzamer en zelfreparerend. Het Fungar-project ontvangt 2,85 miljoen euro vanuit Horizon 2020 om dit materiaal verder te ontwikkelen.

Nieuwe generatie Magnet Schulz GSCX vergrendelmagneten - techniek

De serie GSCX van Magnet Schultz, bij ons vertegen­woordigd door Rotero, is een nieuwe generatie vergrendel­magneten met beschermings­klasse IP40 en zijn bestand tegen hoge dwarskrachten.

CE markering voor interpretatie van longtest met Artificiële Intelligentie

ArtiQ behaalde deze CE markering voor ArtiQ.PFT, software op basis van artificiële intelligentie (AI) voor de automatische interpretatie van longfunctietesten om longziektes op te sporen.

Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

Nederlandse partners starten een groot project voor de ontwikkeling van een nieuwe technologie om organische microverontreinigingen, zoals medicijnresten, uit afvalwater te filteren.

Borealis investeert 1 miljard euro in nieuwe fabriek in Kallo

Onlangs werd in Kallo het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe propaan­dehydrogenatie­fabriek (PDH). Dit project zal ook enkele honderden voltijdse banen opleveren

Partners