Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

Economie 2/07/2015 16:11:58

Het doel van het HERON-project is om via wetenschappelijk onderzoek een doeltreffend energie-efficiëntiebeleid in sectoren zoals bouw en transport te ontwikkelen en uit te voeren.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mangement training: Arming your company against cyber attacks

Bluepoint - Brussel

donderdag 21 november 2019

Ontwerp en berekening van houtconstructies

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 22/11/2019 tot 13/12/2019

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Efficiënt omgaan met energie is een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering, maar socio-culturele en economische factoren zijn een belemmerende factor. Het Europese project HERON wil dat veranderen.

De Europese Unie investeert 1 miljoen euro in HERON, een project in het kader van het Horizon 2020-programma. Acht universiteiten, waaronder de UAntwerpen, en onderzoeksinstellingen uit evenveel verschillende landen participeren aan het project.

“Dat energie-efficiëntie een belangrijke rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering, daar is zowat iedereen het over eens”, vertelt Johan Couder, onderzoeker aan de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

“Het lijkt een vanzelfsprekendheid om op een efficiënte manier met energie om te gaan, maar sociale, economische, culturele en educatieve geplogenheden binnen de verschillende landen steken daar in vele gevallen een stokje voor.”

Een van de manieren om energie te besparen is bijvoorbeeld ‘compact wonen’. Dat kan in een meergezinswoning of flat, bij voorkeur in de stad.

De verhouding warmteverliesoppervlakte / te verwarmen ruimte is kleiner in een compacte woning en wonen in de nabijheid van scholen, winkels en recreatiegelegenheden maakt het gebruik van een auto minder noodzakelijk.

Maar voor het modale Vlaamse gezin is wonen in een alleenstaande woning ver van de stad nog steeds het ideaal. Hiervoor is een mentaliteitswijziging nodig.

Om de doelstellingen van het energie- en klimaatbeleid te bereiken, maken beleidsmakers gebruik van instrumenten zoals heffingen, subsidies en informatiecampagnes.

Om vooraf te weten of deze instrumenten ook het vereiste effect zullen hebben, doen ze een beroep op wiskundige, technisch-economische modellen, die zeer eenzijdig gericht zijn op het minimaliseren van de totale kosten.

Couder: “In ons voorbeeld is een compacte, energiezuinige woning de meest rationele keuze, want op termijn de meest kostenbesparende.

In het kader van het HERON-project werken we op de Universiteit Antwerpen aan een wiskundig model waarin ook andere aspecten uitdrukkelijk aan bod komen, zoals bijvoorbeeld de cultureel bepaalde voorkeur voor individuele woningen, of het bestaan van misvattingen over energiezuinig wonen, zoals de veronderstelling dat superisolatie automatisch leidt tot slechte luchtkwaliteit binnenshuis.”

De bedoeling is om tot een meer realistische inschatting te komen van de effecten van de huidige mix van beleidsinstrumenten, zodat de beleidsmakers deze tijdig kunnen bijsturen. << (Guy Leysen) (bron: UAntwerpen) (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

SymBIOnt is het nieuwe centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel, waarvoor een investering van 3,4 miljoen euro beschikbaar is.

Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen

Door de overname van Atlas 3D, ontwikkelaar van software die werkt met DMLS*-printers (Direct Metal Laser Sintering), breidt Siemens zijn additive manufacturing-portfolio verder uit.

VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van block­chain­techno­logie in de logistieke ketens in kaart gebracht.

UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Auto rijdt op brandstof uit zeewier

Het Europese project MacroFuels, waar ook de van oorsprong Belgische multinational SIOEN Industries aan deelneemt, is er in geslaagd om brandstof uit zeewier te maken.

Finale inspectie van LaRa voor missie naar Mars pakt goed uit

Het Belgische instrument LaRa, ofwel Lander Radioscience, is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok-platform van de ExoMars 2020-missie.

Partners