Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

Economie 2/07/2015 16:11:58

Het doel van het HERON-project is om via wetenschappelijk onderzoek een doeltreffend energie-efficiëntiebeleid in sectoren zoals bouw en transport te ontwikkelen en uit te voeren.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Isolatie - Meer dan energiebesparing

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

woensdag 19 februari 2020

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

Keuze van de redactie

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

(6/2) Additive manufacturing tilt robotica naar een hoger niveau

(5/2) DMVH beveiligt Real Time Location System voor ziekenhuizen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Efficiënt omgaan met energie is een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering, maar socio-culturele en economische factoren zijn een belemmerende factor. Het Europese project HERON wil dat veranderen.

De Europese Unie investeert 1 miljoen euro in HERON, een project in het kader van het Horizon 2020-programma. Acht universiteiten, waaronder de UAntwerpen, en onderzoeksinstellingen uit evenveel verschillende landen participeren aan het project.

“Dat energie-efficiëntie een belangrijke rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering, daar is zowat iedereen het over eens”, vertelt Johan Couder, onderzoeker aan de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

“Het lijkt een vanzelfsprekendheid om op een efficiënte manier met energie om te gaan, maar sociale, economische, culturele en educatieve geplogenheden binnen de verschillende landen steken daar in vele gevallen een stokje voor.”

Een van de manieren om energie te besparen is bijvoorbeeld ‘compact wonen’. Dat kan in een meergezinswoning of flat, bij voorkeur in de stad.

De verhouding warmteverliesoppervlakte / te verwarmen ruimte is kleiner in een compacte woning en wonen in de nabijheid van scholen, winkels en recreatiegelegenheden maakt het gebruik van een auto minder noodzakelijk.

Maar voor het modale Vlaamse gezin is wonen in een alleenstaande woning ver van de stad nog steeds het ideaal. Hiervoor is een mentaliteitswijziging nodig.

Om de doelstellingen van het energie- en klimaatbeleid te bereiken, maken beleidsmakers gebruik van instrumenten zoals heffingen, subsidies en informatiecampagnes.

Om vooraf te weten of deze instrumenten ook het vereiste effect zullen hebben, doen ze een beroep op wiskundige, technisch-economische modellen, die zeer eenzijdig gericht zijn op het minimaliseren van de totale kosten.

Couder: “In ons voorbeeld is een compacte, energiezuinige woning de meest rationele keuze, want op termijn de meest kostenbesparende.

In het kader van het HERON-project werken we op de Universiteit Antwerpen aan een wiskundig model waarin ook andere aspecten uitdrukkelijk aan bod komen, zoals bijvoorbeeld de cultureel bepaalde voorkeur voor individuele woningen, of het bestaan van misvattingen over energiezuinig wonen, zoals de veronderstelling dat superisolatie automatisch leidt tot slechte luchtkwaliteit binnenshuis.”

De bedoeling is om tot een meer realistische inschatting te komen van de effecten van de huidige mix van beleidsinstrumenten, zodat de beleidsmakers deze tijdig kunnen bijsturen. << (Guy Leysen) (bron: UAntwerpen) (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

VDL Bus & Coach ontwikkelt nieuwe batterijpakketten

De Europese bussen van het bedrijf hebben ondertussen 50 miljoen elektrische kilometers afgelegd en met het nieuwe batterijpakket wordt het aanbod aan operatie- en systeem­oplossingen groter.

Wereldprimeur: succesvolle test met robot voor supermicrochirurgie

Onderzoekers van de Nederlandse TU/e lieten zien dat het veilig en uitvoerbaar is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten aan te sluiten op bloedvaten.

UGent produceert duurzaam drinkwater op Galapagoseilanden

Biologen, wiskundigen en bio-ingenieurs van UGent werken samen met de lokale overheid en industrie om alle eilandbewoners te voorzien van drinkwater, zonder de natuur te schaden.

Hannover Messe 2020: verandering omzetten in groei

Met het hoofdthema industriële transformatie focust Hannover Messe 2020 zich op de mogelijkheden van innovatieve techno­logieën, meer en meer beschikbare data en groeiend klimaatbewustzijn.

Nieuwe BASF-fabriek voor batterijmaterialen voor elektrische voertuigen

BASF bouwt een nieuwe productielocatie voor batterijmaterialen in het Duitse Schwarzheide. Met deze investering wil het de Europese waardeketen voor elektrische voertuigen (EV) ondersteunen.

Internationale samenwerking CO2-opslag komt in aanmerking voor EU-subsidie

De Europese Unie is in principe bereid subsidie te geven aan een project om CO2 van de industrie in Antwerpen, Gent, Zeeland en Rotterdam op te slaan onder de Noordzee.

DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

Beide bedrijven ondertekenden een overeenkomst voor de fabricage van een onderzeese boor, die zal ingezet worden op het Franse offshore windmolenpark in Saint-Nazaire.

Organisatoren combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020 tevreden

Begin februari bezochten 3.238 professionals uit de ontwerp-, maakindustrie en machinebouw en 217 studenten hoger technologisch onderwijs het combi-netwerkevent Prototyping MNE 2020.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners