Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

Economie 2/07/2015 16:11:58

Het doel van het HERON-project is om via wetenschappelijk onderzoek een doeltreffend energie-efficiëntiebeleid in sectoren zoals bouw en transport te ontwikkelen en uit te voeren.

Lees hieronder verder   
Verwant

EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

Oproep Europese grensregio’s voor grensoverschrijdende samenwerking

Toekomst unitair octrooi en Unified Patent Court (UPC) onzeker na Brexit

Chinees overnamebod op Kuka stuit op Duits en Europees verzet - opinie

Nationale belangen bedreigen onafhankelijkheid Europese Centrale Bank

Europees project HERON moet leiden tot energie-efficiëntie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Cursus Spoortechnieken - bijzondere projecten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/04/2020 tot 11/06/2020

Migratie van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8

EPLAN Webinar

vrijdag 17 april 2020

Global Manufacturing and Industrialisation Summit

Messegelände - Hannover

van 20/04/2020 tot 21/04/2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Herentals

dinsdag 21 april 2020

PNOZmulti programming

Pilz Academy - Gent

woensdag 22 april 2020

Cursus: stoom in theorie en praktijk

Armstrong - Herstal

vrijdag 24 april 2020

Keuze van de redactie

(25/3) Nieuw Antwerps-Duits pijpleidingtraject ecologisch en economisch goede zaak

(24/3) DEME tekent MoU voor bouw Japanse offshore windprojecten

(17/3) Vorig jaar werd recordaantal octrooien aangevraagd

(16/3) VIB boekt vooruitgang in onderzoek naar geneesmiddel tegen coronavirus

(12/3) UAntwerpen leidt Europees onderzoek naar Corona

(11/3) Microgenerator van nanodraden vervangt batterij

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Efficiënt omgaan met energie is een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering, maar socio-culturele en economische factoren zijn een belemmerende factor. Het Europese project HERON wil dat veranderen.

De Europese Unie investeert 1 miljoen euro in HERON, een project in het kader van het Horizon 2020-programma. Acht universiteiten, waaronder de UAntwerpen, en onderzoeksinstellingen uit evenveel verschillende landen participeren aan het project.

“Dat energie-efficiëntie een belangrijke rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering, daar is zowat iedereen het over eens”, vertelt Johan Couder, onderzoeker aan de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

“Het lijkt een vanzelfsprekendheid om op een efficiënte manier met energie om te gaan, maar sociale, economische, culturele en educatieve geplogenheden binnen de verschillende landen steken daar in vele gevallen een stokje voor.”

Een van de manieren om energie te besparen is bijvoorbeeld ‘compact wonen’. Dat kan in een meergezinswoning of flat, bij voorkeur in de stad.

De verhouding warmteverliesoppervlakte / te verwarmen ruimte is kleiner in een compacte woning en wonen in de nabijheid van scholen, winkels en recreatiegelegenheden maakt het gebruik van een auto minder noodzakelijk.

Maar voor het modale Vlaamse gezin is wonen in een alleenstaande woning ver van de stad nog steeds het ideaal. Hiervoor is een mentaliteitswijziging nodig.

Om de doelstellingen van het energie- en klimaatbeleid te bereiken, maken beleidsmakers gebruik van instrumenten zoals heffingen, subsidies en informatiecampagnes.

Om vooraf te weten of deze instrumenten ook het vereiste effect zullen hebben, doen ze een beroep op wiskundige, technisch-economische modellen, die zeer eenzijdig gericht zijn op het minimaliseren van de totale kosten.

Couder: “In ons voorbeeld is een compacte, energiezuinige woning de meest rationele keuze, want op termijn de meest kostenbesparende.

In het kader van het HERON-project werken we op de Universiteit Antwerpen aan een wiskundig model waarin ook andere aspecten uitdrukkelijk aan bod komen, zoals bijvoorbeeld de cultureel bepaalde voorkeur voor individuele woningen, of het bestaan van misvattingen over energiezuinig wonen, zoals de veronderstelling dat superisolatie automatisch leidt tot slechte luchtkwaliteit binnenshuis.”

De bedoeling is om tot een meer realistische inschatting te komen van de effecten van de huidige mix van beleidsinstrumenten, zodat de beleidsmakers deze tijdig kunnen bijsturen. << (Guy Leysen) (bron: UAntwerpen) (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Met waterstof de lucht in voor zero-emission - column

De ‘Green Deal’ heeft ook bij technologen in de lucht- en ruimtevaart al heel wat stof doen opwaaien. Is luchtvaart zonder emissie mogelijk? Europa legt de lat erg hoog.

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Bruno Borremans, die deze functie twee jaar lang uitoefende, gaf op 16 maart laatstleden de fakkel door aan Guy Verstraeten als directeur van de divisie ICS bij SPIE Belgium.

Explosieve toename cyberzwendel rond Coronavirus

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, concludeert dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spam, phishing-aanvallen en malware omhoog is geschoten.

Hannover Messe 2020 geannuleerd wegens coronavirus

Vandaag viel in onze mailbox het bericht binnen dat de corona-pandemie geleid heeft tot de annulering van de Hannover Messe. We willen de preview die we hierover reeds maakten niet weerhouden.

Investeringsronde van 14 miljoen euro voor miDiagnostics

Imec spin-off miDiagnostics, die silicium-gebaseerde chiptechnologie gebruikt om snelle en betrouwbare testen rechtstreeks naar patiënt en arts te brengen, haalde onlangs 14 miljoen euro op.

Corona als bron van inspiratie

Er gaat heel wat design en engineering om Covid-19: 3D-prints van ventielen, gelaatsschermen, beademingstoestellen, ... Vaak betreft het een fablab-gebeuren en gratis creativiteit.

COVID-19 houdt bouw SeaMade offshore-windpark nog niet tegen

Gisteren zijn de eerste 6 torendelen voor het SeaMade offshore windpark aangekomen in de haven van Oostende. Deze onderdelen werden geproduceerd in Noord-Spanje.

Building Information Modeling versus Building Information Management

De toenemende digitalisering is een feit. De bouwwereld wordt overspoeld met talloze initiatieven die deze digitalisering ondersteunen. BIM is één van de belangrijkste voor de bouwwereld.

Lybover investeert extra in 3D-scanning

De Lybover groep zet volop in op de technologie van 3D-scanning met extra investeringen. De uitgebreide ervaring van van 80 engineers in engineering, project management, productie en montage in combinatie met 3D-scanning en engineering heeft een enorme impact op tijd, kost en veiligheid. 3D-scans vormen de basis voor de engineering van hun projecten.

Partners