EPC-certificaat nog steeds niet eenduidig

Economie 29/06/2015 9:58:19

Uit een vergelijkende EPC-studie van het OVED blijkt dat de berekening van het energieprestatiecertificaat voor woningen voor problemen blijft zorgen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgian Boiler Company pakt uit met unieke troeven - advertorial

Topjob S rijgklemmen van Wago nu ook met hendel - advertorial

UHasselt opent Applicatiecentrum Beton en Bouw

Besix scoort grootschalig Pools waterbouwproject

Doorbraak in miniaturisering: CO2 sensor past in 1 cm³ - techniek

Trends: Hoe zal LED verlichting zich ontwikkelen?

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Ontwerp en berekening van houtconstructies

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 22/11/2019 tot 13/12/2019

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Symposium: de toekomst van fabriceren

Antwerp Expo

dinsdag 26 november 2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

EPC voor woningen nog verre van eenduidig

De berekening van het energieprestatiecertificaat voor woningen blijft voor problemen zorgen. Dat blijkt uit een vergelijkende EPC-studie die gisteren werd voorgesteld op het congres van OVED, het overlegplatform voor energiedeskundigen.

ENGINEERINGNET.BE - Het EPC is een verplicht document voor verhuurders en verkopers, dat opgesteld wordt door een energiedeskundige en inzicht geeft in de energieprestaties van een woning.

In Vlaanderen zijn zo’n 2.200 energiedeskundigen actief. Zij werken op basis van een inspectieprotocol dat eenduidigheid moet garanderen.

Het OVED (overlegplatform voor energiedeskundigen) wilde nagaan of de EPC-berekening nog grote verschillen oplevert. Onder leiding van Rufin Volckaert van RV Consult berekenden 20 energiedeskundigen daarom onafhankelijk van elkaar het EPC van een duplex appartement in Gent en een rijhuis in Antwerpen.

Voor het appartement in Gent schommelde de EPC-score tussen 242 en 797, meer dan het drievoudige. Ook de tijd die EPC-deskundigen nodig hadden voor de berekening varieerde sterk, van ongeveer anderhalf uur tot meer dan vier uur. Hetzelfde voor de prijzen die ze aanrekenden. Deze varieerden van 180 euro tot 363 euro en meer.

Voor het rijhuis in Antwerpen waren de verschillen minder uitgesproken. Daar schommelde de EPC-score tussen 622 en 785. Dat is nog steeds een verschil van 163 punten, terwijl het EPC-kengetal toch bepalend is voor de waarde van een woning.

Rufin Volckaert: “Het inspectieprotocol laat nog te veel ruimte voor interpretatie. Voor de bepaling van het beschermd volume, kan je in het inspectieprotocol bijvoorbeeld op zes verschillende plaatsen vinden wat een energiedeskundige kan en mag beslissen.

Ook het al dan niet in rekening brengen van aangrenzende onverwarmde ruimtes leidt tot grote verschillen. Net als het bereken van isolatiediktes.”

Rufin Volckaert pleit ervoor dat het inspectieprotocol regelmatig geüpdatet wordt en wijzigingen en verduidelijkingen door het Vlaamse Energieagentschap (VEA) uitvoerig naar de sector te communiceren, zodat EPC-deskundigen altijd op dezelfde lijn zitten.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil investeren in de kwaliteit van energiedeskundigen: “Energiedeskundigen zijn cruciaal voor een progressief energiebeleid. Niets is zo dramatisch als een EPC-deskundige die een slecht rapport aflevert.” << (Guy Leysen) (foto: OVED)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

SymBIOnt is het nieuwe centrum voor insecten- en plantenonderzoek van KU Leuven in Geel, waarvoor een investering van 3,4 miljoen euro beschikbaar is.

Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen

Door de overname van Atlas 3D, ontwikkelaar van software die werkt met DMLS*-printers (Direct Metal Laser Sintering), breidt Siemens zijn additive manufacturing-portfolio verder uit.

VIL lanceert blockchain­applicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van block­chain­techno­logie in de logistieke ketens in kaart gebracht.

UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Auto rijdt op brandstof uit zeewier

Het Europese project MacroFuels, waar ook de van oorsprong Belgische multinational SIOEN Industries aan deelneemt, is er in geslaagd om brandstof uit zeewier te maken.

Finale inspectie van LaRa voor missie naar Mars pakt goed uit

Het Belgische instrument LaRa, ofwel Lander Radioscience, is goedgekeurd voor integratie in het Kazachok-platform van de ExoMars 2020-missie.

Partners