Techniekonderwijs: school kan interesse voor techniek aanwakkeren

In zijn onderzoek kwam Dr. Jan Ardies (UAntwerpen) tot deze conclusie: laat jongeren ontwerpen en experimenteren en schotel ze geen theorie over techniek voor.

Trefwoorden: #Karel De Grote hogeschool, #techniek, #techniekonderwijs, #technologie, #UAntwerpen

Lees verder

HR

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET.BE - Jongeren kiezen onvoldoende voor een technische studie. Dat blijkt overduidelijk uit de cijfers.

Recent trokken bijvoorbeeld nog de scholen die de opleiding vliegtuigtechnieken aanbieden, aan de alarmbel.

Jongeren vinden amper de weg naar die opleiding, terwijl een diploma gegarandeerd een job betekent.

Onderzoeker Jan Ardies: “Wanneer kinderen overstappen van het basis- naar het secundair onderwijs lijkt er nog een beperkte interesse in techniek te zijn. Maar naarmate ze ouder worden neemt die belangstelling af. Het onderwijs slaagt er momenteel niet in om de (beperkte) interesse in techniek vast te houden.”

In samenwerking met de Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen onderzocht Ardies het effect van het onderwijs bij 3360 leerlingen uit 20 scholen. Gedurende twee jaar werd de interesse in techniek en carrière-ambities bij de jongeren gemeten.

Er werd vastgesteld dat er een aantal factoren zijn die er toe kunnen bijdragen dat jongeren, en zelfs meisjes, meer zin krijgen in een technische studie of een beroepskeuze in die richting.

Bepaalde klasactiviteiten blijken ook beter te werken dan andere. Als leerlingen zelf mogen ontwerpen en experimenteren in de klas heeft dit een positief effect op hun interesse voor een technische carrière. Dit effect zien we bij zowel jongens als meisjes.

Volgens Ardies is het geen goed idee om de theorie achter de techniek of de relevantie van techniek in het dagelijks leven, uitgebreid toe te lichten. De ambitie om later een technisch beroep te willen uitoefenen, neemt dan af.