VLIZ doet in nieuw project ’SeaWatch-B’ beroep op burger-wetenschappers

Het strandobservatienetwerk SeaWatch-B start op 22 juni. Een vast team burgerwetenschappers zal demonstreren hoe het op regelmatige basis de toestand van de Noordzee wil opvolgen.

Trefwoorden: #burger-wetenschapper, #klimaat, #Noordzee, #project, #SeaWatch-B, #Vlaams Instituut voor de Zee, #VLIZ

Lees verder

Nieuws

( Foto: SeaWatch-B - Pieter Maes )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zorgt voor de nodige opleiding en wil met dit ‘Citizen Science’ initiatief de veranderingen in onze zee op lange termijn adequaat in kaart kunnen brengen.

De Noordzee is in een voortdurende staat van verandering. Natuurlijke oorzaken maar ook menselijke ingrepen spelen hierbij een rol. Het klimaat wijzigt, de zeespiegel stijgt, her en der verschijnen offshore windparken en stranden worden verbreed en verhoogd om ons te beschermen tegen een 1000-jarige storm.

Intussen verzuurt de zee, vestigen zich met de hulp van de mens allerlei exotische zeedieren, tekenen kwallen present en neemt de plasticvervuiling zienderogen toe.

Maar er is ook goed nieuws. Noordzeewater bevat vandaag minder vervuilende metalen, de olieverontreiniging is drastisch teruggeschroefd en purperslakken blijken na dertig jaar afwezigheid onze kust opnieuw te hebben ontdekt.

Omtrent deze veranderingen zijn er echter weinig of geen lange termijn-gegevens beschikbaar, die op een gestandaardiseerde wijze zijn verzameld en uitspraken over trends mogelijk maken.

Als gevolg hiervan beschikken we ook voor onze Noordzeewateren nauwelijks over lange datatijdsreeksen en moeten we op vragen als ‘Zijn er nu meer of minder kwallen dan pakweg vijftig jaar geleden?’ het antwoord deels schuldig blijven.

Met het strandobservatienetwerk SeaWatch-B zal dit binnenkort wel mogelijk zijn en zullen, a.d.h.v. een haalbaar en wetenschappelijk verantwoord meetprogramma, langetermijndata beschikbaar zijn.

Het meetprogramma is zo opgebouwd dat het door een getrainde burgerwetenschapper op maximum twee uur kan worden uitgevoerd.

Rond laag water brengen deze SeaWatchers op een vast gekozen strandtraject achtereenvolgens in kaart: (1) het algemeen strandvoorkomen; (2) de menselijke aanwezigheid; (3) de aanwezigheid van schaalhorens op de strandhoofden; (4) de samenstelling van de jonge vis- en krabbenfauna in de branding; (5) de zeewatertemperatuur en het zoutgehalte; (6) het voorkomen van zeepieren op het natte strand; (7) het aantal aanspoelende kwallen; (8) de verhouding van verschillende schelpensoorten in de vloedlijn; (9) aanspoelend kunstmatig afval; (10) archeologische vondsten.

Door een veelheid aan zaken te registreren wordt vanop het strand een vrij volledig beeld verkregen van hoe onze Noordzee evolueert onder invloed van toerisme, vervuiling, klimaatwijziging, bemesting, visserijdruk, nieuwe bouwwerken op zee, etc.

Alle verzamelde gegevens zullen op kwaliteit worden gecontroleerd, opgenomen in een databank en bekendgemaakt via de website (link onderaan).

Vijf SeaWatchers zijn reeds opgeleid en klaar om data te verzamelen. Tegen eind 2015 wil het VLIZ het aantal burgerwetenschappers verdubbelen tot tien.

Op termijn zal dit meetprogramma verder worden uitgebreid tot een zo goed mogelijke dekking van de Belgische kust wordt verkregen.