Primeur: Acht nieuwe bedrijven krijgen Lean & Green award

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek beloont acht nieuwe bedrijven voor hun inspanningen rond duurzame logistiek. Zes bedrijven krijgen ook een star voor hun CO2 reductie.

Trefwoorden: #Alken-Maes, #CO2 reductie, #CO2 uitstoot, #Eandis, #FrieslandCampina Belgium, #G4S, #Initial, #Lean & Green award, #lean green award, #logistiek, #logistiek award, #MOBI, #Ontex, #Sitra Group, #TDS Logistics, #VIL award, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE – Europarlementslid Ivo Belet reikte deze week niet enkel acht Lean and Green awards uit, ook werden de eerste Lean and Green Stars overhandigd aan zes bedrijven.

De acht bedrijven die eind 2014 zijn toegetreden tot de zesde editie van het Lean and Green programma van het VIL zijn Alken-Maes, Eandis, FrieslandCampina Belgium, G4S, Initial, Ontex, Sitra Group en TDS Logistics. Zij brengen de Vlaamse teller hiermee op 69 Lean and Green koplopers.

De Lean and Green Star zijn een formele erkenning dat een bedrijf de 20 % CO2-reductie doelstelling effectief heeft behaald of zelfs overschreden. Net als voor de Lean and Green award gebeurt de evaluatie van de Star dossiers door de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel.

In principe moet die CO2 vermindering in maximaal vijf jaar tijd worden gerealiseerd, maar alle zes zijn er in geslaagd om dat na vier jaar te doen, twee van hen zelfs na drie jaar.

“Chep, Fiege, Frigologix, GTS, Montea en Wim Bosman tonen hiermee aan dat de Lean and Green doelstelling perfect haalbaar is”, aldus Peter Lagey, projectleider VIL.

Samenwerking en alternatieve brandstoffen zijn een belangrijke component in het halen van de doelstellingen.

Initial zet resoluut in op gecomprimeerd aardgas (CNG) voor transporten in delen van Vlaanderen waar deze brandstof reeds vlot verkrijgbaar is (As Antwerpen-Brussel en Oost-Vlaanderen).

Eandis zoekt de samenwerking met andere nutsbedrijven op om de dienstverlening te verbeteren en de efficiëntie van operaties en logistiek te verhogen.

Friesland Campina, Remitrans, Chep, Delhaize en Colruyt sloegen de handen in elkaar en slaagden erin om transporten van geladen paletten zo te combineren met retourstromen van lege paletten, dat geen lege kilometers meer hoeven gereden te worden.

Verschillende bedrijven toonden de voorbije maanden interesse om ook deel te nemen aan het programma. Het VIL voorziet dit najaar de opstart van een nieuwe (de zevende) groep Lean and Green bedrijven.