Duaal leren kan succes worden voor jongeren, onderwijs én bedrijven - column

Columns & Blogs 9/06/2015 8:45:21

Wilson De Pril van Agoria en Fons Leroy van VDAB, houden onverminderd een pleidooi om het duaal leren ook in het hoger onderwijs door te trekken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Slechts iets meer dan de helft van de toekomstige ingenieurs vindt zich echt klaar om na de studies in het professionele leven te stappen.

Dat bevestigt dat er sprake blijft van een kloof tussen de schoolbanken en het beroepsleven, é het ondersteunt de denkpiste om de systemen van duaal leren ook in het hoger onderwijs door te trekken.

Voor Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, gaan de enkele initiatieven in het secundair onderwijs niet ver genoeg.

Hij pleit voor het invoeren van duaal leren in het hoger en het volwassenenonderwijs.

De Pril: «Duaal leren, een combinatie van leren en werken, moet passen in het globale onderwijssysteem. Dit kan een succes worden, maar beperk het dan niet tot enkel de laatste graad van het secundair onderwijs.

Voorzie ook voorbereidende trajecten in het basisonderwijs en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs».

Technologische industrie is vragende partij
«Naast scholen, zijn ook bedrijven belangrijke leeromgevingen. Duaal leren vraagt een sterk, evenwaardig partnerschap tussen onderwijs en bedrijfsleven.

De technologische industrie wil alvast mee pilootprojecten opzetten als er een duidelijk kader is uitgetekend».

De techfederatie vraagt namens zijn leden, de technologische industrie, dus een inbedding in het volledige onderwijssysteem. Het mag niet enkel bestemd zijn voor jongeren die schoolmoe zijn. Integendeel, ook doorstroming naar het hoger onderwijs moet mogelijk blijven.

De Pril: «Het moet gaan om een echte upgrading van leren en werken. Enkel zo kunnen we gemotiveerde, bekwame en arbeidsmarktrijpe jongeren voor de duale trajecten winnen en het bestaande watervalsysteem keren.

Duaal leren moet ook passen binnen de langverwachte modernisering van ons onderwijs, zowel basis- als secundair onderwijs».

Hij wijst ook op de rol van de leraren: «De leraar zal minder uren lesgeven. Hij zal een meer coachende rol opnemen en moeten samenwerken met bedrijven.

Hiervoor heeft hij een goede kennis en inzicht van de bedrijfspraktijk nodig. Zo moeten stages op de werkvloer deel uitmaken van het professionaliseringtraject».

Talentenpaspoort
Een goed idee, aldus De Pril, kan de invoering van een talentenpaspoort vanaf het basisonderwijs zijn om de talenten van elk kind tijdig te ontdekken. Daarna komt het er in het secundair op aan deze talenten verder te ontplooien, ook de technologische talenten.

«Er is nood aan een voorbereidend traject in de eerste en tweede graad met betrokkenheid van het bedrijfsleven, zodat de juiste doelgroep van leerlingen effectief instapt».

Nog steeds volgens de federatie, moet er één juridisch statuut van leren en werken komen waarbij een leerovereenkomst wordt afgesloten tussen leerling, school en bedrijf. Dit houdt in dat het huidige stelsel van leren en werken, namelijk het DBSO en de leertijd, wordt afgeschaft.

«Duaal leren is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van onderwijs en bedrijfsleven waarbij beide een gelijkwaardige en autonome rol hebben», aldus De Pril.

Niet alleen in secundair
Agoria vindt bovendien dat duaal leren zich niet mag beperken tot het secundair onderwijs.

«Meerderjarige jongeren die via het tweedekansonderwijs een kwalificatie willen verwerven, moeten dit ook kunnen via een duaal traject. Daarnaast moet duaal leren ook een plaats krijgen in het hoger onderwijs».

Onderwijs 4.0
De Pril: «De industriële bedrijven in ons land staan voor belangrijke uitdagingen en zitten in volle transformatie. Industrie 4.0 heeft nood aan onderwijs 4.0. De Agoria-bedrijven zijn, mits een duidelijk kader, alvast bereid mee partnerships aan te gaan in de ontwikkeling van het duaal leren». << (BB) (foto: Agoria)

Standpunt
Agoria toont zich tevreden dat de Vlaamse regering werk wil maken van de invoering van duaal leren in het onderwijs en steunt de conceptnota hierover.

De federatie vraagt betrokken te worden bij de werkgroep die het concept verder uitwerkt.

«Heel wat bedrijven uit de technologische industrie staan klaar om projecten op te starten met scholen en Agoria wil hen hierbij graag begeleiden». <<

 Lees méér over:  agoria   technologie  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Partners