Duaal leren kan succes worden voor jongeren, onderwijs én bedrijven - column

Columns & Blogs 9/06/2015 8:45:21

Wilson De Pril van Agoria en Fons Leroy van VDAB, houden onverminderd een pleidooi om het duaal leren ook in het hoger onderwijs door te trekken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Slechts iets meer dan de helft van de toekomstige ingenieurs vindt zich echt klaar om na de studies in het professionele leven te stappen.

Dat bevestigt dat er sprake blijft van een kloof tussen de schoolbanken en het beroepsleven, é het ondersteunt de denkpiste om de systemen van duaal leren ook in het hoger onderwijs door te trekken.

Voor Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, gaan de enkele initiatieven in het secundair onderwijs niet ver genoeg.

Hij pleit voor het invoeren van duaal leren in het hoger en het volwassenenonderwijs.

De Pril: «Duaal leren, een combinatie van leren en werken, moet passen in het globale onderwijssysteem. Dit kan een succes worden, maar beperk het dan niet tot enkel de laatste graad van het secundair onderwijs.

Voorzie ook voorbereidende trajecten in het basisonderwijs en de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs».

Technologische industrie is vragende partij
«Naast scholen, zijn ook bedrijven belangrijke leeromgevingen. Duaal leren vraagt een sterk, evenwaardig partnerschap tussen onderwijs en bedrijfsleven.

De technologische industrie wil alvast mee pilootprojecten opzetten als er een duidelijk kader is uitgetekend».

De techfederatie vraagt namens zijn leden, de technologische industrie, dus een inbedding in het volledige onderwijssysteem. Het mag niet enkel bestemd zijn voor jongeren die schoolmoe zijn. Integendeel, ook doorstroming naar het hoger onderwijs moet mogelijk blijven.

De Pril: «Het moet gaan om een echte upgrading van leren en werken. Enkel zo kunnen we gemotiveerde, bekwame en arbeidsmarktrijpe jongeren voor de duale trajecten winnen en het bestaande watervalsysteem keren.

Duaal leren moet ook passen binnen de langverwachte modernisering van ons onderwijs, zowel basis- als secundair onderwijs».

Hij wijst ook op de rol van de leraren: «De leraar zal minder uren lesgeven. Hij zal een meer coachende rol opnemen en moeten samenwerken met bedrijven.

Hiervoor heeft hij een goede kennis en inzicht van de bedrijfspraktijk nodig. Zo moeten stages op de werkvloer deel uitmaken van het professionaliseringtraject».

Talentenpaspoort
Een goed idee, aldus De Pril, kan de invoering van een talentenpaspoort vanaf het basisonderwijs zijn om de talenten van elk kind tijdig te ontdekken. Daarna komt het er in het secundair op aan deze talenten verder te ontplooien, ook de technologische talenten.

«Er is nood aan een voorbereidend traject in de eerste en tweede graad met betrokkenheid van het bedrijfsleven, zodat de juiste doelgroep van leerlingen effectief instapt».

Nog steeds volgens de federatie, moet er één juridisch statuut van leren en werken komen waarbij een leerovereenkomst wordt afgesloten tussen leerling, school en bedrijf. Dit houdt in dat het huidige stelsel van leren en werken, namelijk het DBSO en de leertijd, wordt afgeschaft.

«Duaal leren is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van onderwijs en bedrijfsleven waarbij beide een gelijkwaardige en autonome rol hebben», aldus De Pril.

Niet alleen in secundair
Agoria vindt bovendien dat duaal leren zich niet mag beperken tot het secundair onderwijs.

«Meerderjarige jongeren die via het tweedekansonderwijs een kwalificatie willen verwerven, moeten dit ook kunnen via een duaal traject. Daarnaast moet duaal leren ook een plaats krijgen in het hoger onderwijs».

Onderwijs 4.0
De Pril: «De industriële bedrijven in ons land staan voor belangrijke uitdagingen en zitten in volle transformatie. Industrie 4.0 heeft nood aan onderwijs 4.0. De Agoria-bedrijven zijn, mits een duidelijk kader, alvast bereid mee partnerships aan te gaan in de ontwikkeling van het duaal leren». << (BB) (foto: Agoria)

Standpunt
Agoria toont zich tevreden dat de Vlaamse regering werk wil maken van de invoering van duaal leren in het onderwijs en steunt de conceptnota hierover.

De federatie vraagt betrokken te worden bij de werkgroep die het concept verder uitwerkt.

«Heel wat bedrijven uit de technologische industrie staan klaar om projecten op te starten met scholen en Agoria wil hen hierbij graag begeleiden». <<

 Lees méér over:  agoria   technologie  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Natuurkundigen van het Institute of Physics (Universiteit van Amsterdam) hebben aangetoond dat deze twee bouwstenen voor quantumcomputers op een nuttige manier zijn te combineren.

Inliner voor tankcontainers voorkomt schoonmaken en laadrestricties

De plaatsing van een kunststof zak (inliner) in de tankcontainer, voorkomt de stap naar een cleaning station: een grote besparing. Zo'n maagdelijke tank maakt ook laadrestricties overbodig.

Global Sea Mineral Resources kiest voor verantwoord diepzeeonderzoek

Global Sea Mineral Resources (GSR) onderzoekt de ontginning van polymetallische knollen sinds 2012. Hiervoor werken ze samen met wetenschappers van verschillende universiteiten wereldwijd.

Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde een methode om twee halfgeleiders uit één polymeer te maken, door het oplosmiddel te veranderen waaruit de polymeerfilm gemaakt wordt.

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners