In Gentse Haven wordt geïnvesteerd in hergebruik van CO2

De bioraffinaderij Alco Bio Fuel en de industriële gasleveranciers Messer Benelux en IJsfabriek Strombeek gaan jaarlijks in de Gentse haven maar liefst 100.000 ton groene CO2 verwerken.

Trefwoorden: #Alco Bio Fuel, #biomassa, #bioraffinaderij, #CO2, #ethanol, #Havenbedrijf Gent, #IJsfabriek Strombeek, #industriële gasleveranciers, #investering, #Messer Benelux

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - In totaal investeren ze 15 miljoen euro in een gloednieuwe installatie voor koolstofdioxide bij Alco Bio Fuel.

Het Havenbedrijf Gent is opgetogen met deze investering. Het zet immers graag in op de duurzame ontwikkeling van de haven en het hergebruik van zogenaamde restproducten.

De CO2 komt vrij wanneer biomassa verwerkt tot bio-ethanol. Deze biomassa is organisch materiaal dat onder meer stroom en biobrandstof levert. Na behandeling in de nieuwe installatie kan de CO2 worden hergebruikt.

Over ruim een jaar al, in de zomer van 2016, moet deze nieuwe installatie operationeel zijn. Die recupereert en zuivert het CO2-gas dat vrijkomt bij het vergistingsproces van ethanol en zet het om in vloeistof.

Resultaat: een vermindering van de CO2-uitstoot met 100.000 ton per jaar. Alco Bio Fuel verkleint op deze manier de CO2-voetafdruk van bio-ethanol en verlaagt ook de CO2-uitstoot in de haven.

Deze investering past in het beleid van het Havenbedrijf Gent om de haven duurzaam te ontwikkelen. De investering draagt ook bij tot de realisatie van het klimaatplan van de stad Gent.

Bovendien is dit een voorbeeld van hoe een afvalstof van het ene bedrijf een grondstof voor een ander bedrijf kan zijn.


(bron en foto: Havenbedrijf Gent)