”Investering van ERS bewijst slagkracht chemische industrie” (2)

Sectorfederatie essenscia reageert verheugd op de plannen van Energy Recovery Systems: “Deze mogelijke miljardeninvestering illustreert de slagkracht van de chemische industrie in ons land”

Trefwoorden: #beckx, #Energy Recovery Systems, #ers, #essencia, #greenfield, #waste

Lees verder

Nieuws

( Foto: ERS )

ENGINEERINGNET.BE - De aangekondigde investering van het Saudische ERS blijft de gemoederen beroeren. Het gaat dan ook om een technisch project van een ordegrootte waarvan we er de afgelopen decennia - helaas - nog niet veel hebben mogen zien in ons land: 3,5 miljard euro en 900 nieuwe jobs.

Federatie essencia reageert uiteraard verheugd bij monde van gedelegeerd bestuurder Frank Beckx en wijst in de eerste plaats op de troeven die Antwerpen kan uitspelen: een centrale geografische ligging, sterke logistieke uitbouw van de haven, de aanwezigheid van excellente knowhow in chemie en de beschikbaarheid van hoogopgeleide medewerkers.

"In een markt waar vandaag vooral geïnvesteerd wordt in nieuwe greenfield-investeringen in de VS, het Midden-Oosten en Azië, zou dit een unieke investering betekenen voor de chemische industrie in West-Europa, en voor de Antwerpse haven in het bijzonder".

"De plannen van ERS zetten Vlaanderen en België op de kaart als een toonaangevende chemiecluster van wereldklasse. Dit project bewijst dat de chemische industrie ook in ons land een innovatieve en duurzame toekomst heeft met kansen op groei en extra tewerkstelling”, aldus nog Beckx.

Toch waarschuwden diverse actoren al voor overdreven optimisme: de administratieve slag om de vergunningen staat nog voor de deur en zal naar verwachting drie jaar in beslag nemen. essenscia wil in dat verband naar eigen zeggen 'samen met partners als het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en Flanders Investment & Trade het project ten volle ondersteunen'.


ACHTERGROND
ERS is gespecialiseerd in de ontwikkeling van circulaire economie-activiteiten met de klemtoon op ‘waste-to-chemicals’-projecten. Deze innovatieve technologie past in de transitie naar een toekomstgerichte en duurzame chemie in Vlaanderen en België door het valoriseren van afval tot nieuwe grondstoffen voor de chemische industrie. Dat is eveneens een van de voornaamste focusgebieden van het door essenscia opgerichte innovatieplatform FISCH, Flanders Innovation Hub for Sustainable Chemistry.


België is wereldwijd koploper in de chemische industrie op basis van het omzetcijfer per inwoner. De chemische cluster in de haven van Antwerpen speelt hierin een cruciale rol met een toegevoegde waarde van 3 miljard euro of bijna 60% van de totale industriële activiteiten in de haven. De chemische industrie is de belangrijkste exportsector van het land, goed voor bijna een derde van de totale export aan goederen.