Satelliet levert real-time data over dikte van het ijs op de noordpool

Cryosat, een Europese satelliet, is de eerste satelliet die in real-time gegevens levert over de dikte van het ijs op de noordpool en de omringende zee.

Trefwoorden: #cryosat, #ESA, #klimaatverandering, #noordpool, #ruimtevaart, #satelliet, #satelliet ijs, #satelliet klimaatverandering, #satelliet noordpool

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET - Het Europees ruimtevaartagentschap ESA lanceerde 5 jaar geleden Cryosat. Deze satelliet moet data verzamelen over de dikte van het ijs op de noordpool en de arctische wateren. De bedoeling is deze data in real-time beschikbaar te stellen voor maritieme activiteiten in de regio.

De satelliet beschikt over meetinstrumenten die niet gehinderd worden door bewolking en die dag en nacht data verzamelen over de dikte van het poolijs. In het Britse Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM), worden deze data verzameld en klaargemaakt voor publicatie op een publiek toegankelijke website en dit slechts 2 dagen na de metingen.

De website kan zo informatie aanleveren voor tal van sectoren die in de regio actief zijn zoals scheepvaart, toerisme, reddingsoperaties, onderzoek enz. "Hiermee gaan we verder dan wat er aanvankelijk gepland stond voor Cryosat, namelijk wetenschappelijk onderzoek," zegt Professor Andy Shepherd, Directeur van CPOM.

“Het project wordt nu een essentieel instrument voor tal van sectoren die operationeel zijn in delen van de noordpool waar ijs voorkomt."

Daarnaast is er nu een volledig overzicht van de toestand van het poolijs en deze gegevens zijn natuurlijk van zeer groot belang in de studie van de klimaatverandering. Er hier is er alvast minder minder goed nieuws.

De onderzoekers konden reeds vaststellen dat het poolijs de kleinste oppervlakte ooit inneemt. Anderzijds bleek het gemiddeld 25cm dikker dan in 2013. Maar er zijn grote verschillen. Zo is het zeeijs in de Noorse Svalbard Archipel vandaag slechts een meter dik. Half zo dik dan in de winter van 2011. Dit heeft te maken met de hogere temperaturen in de Barends zee.

De onderzoekers stellen dat het project reeds heel wat antwoorden heeft geleverd maar dat sommige metingen ook nieuwe vragen oproepen, die een verdere studie absoluut noodzakelijk maken.