Naar analogie van de Messe: Industrie 4.0 op Indumation 2015 - column

Columns & Blogs 17/04/2015 8:42:32

Industrie 4.0 is een evolutief begrip. Flanders Make tracht er alvast een eerste, voorlopige invulling aan te geven op het platform «Forum Industry 4.0 powered by Indumation.be»

Lees hieronder verder   
Verwant

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De beursorganisator Invent Media, techfederatie Agoria en het SOC Flanders’ Make hebben een ambitieuze betrachting: op de volgende vakbeurs Indumation willen ze een platform presenteren waar technische bezoekers zich kunnen laven aan alles wat Industrie 4.0 te maken heeft.

Dat is een mooi initiatief, temeer daar eigenlijk niemand nu al weet waar het met Industrie 4.0, het industriële Internet der Dingen, het Amerikaanse Smart Manufacturing Leadership, of in België: de Factory of the Future en het Made Different-programma, naartoe zal gaan.

Het enige wat vaststaat is dat het zal gaan om een versmelting van de besturingssystemen met de cloud. Realtime datacollectie op continue en grote schaal, big data in een geconnecteerde industriële omgeving. Wel ziet het er naar uit dat Europa er deze maal de nodige middelen - lees subsidies - voor zal vrijmaken in zijn digitale vijfjaren agenda.

De nieuwe Duitse eurocommissaris Oettinger lijkt de Smart Factory of the Futere genegen: «De komende vijf jaren zullen heel wat veranderingen brengen», stelt hij. «Als we daar niet tijdig op inspelen, doen we niet meer mee». De consumerbranche wacht alvast niet op de industrie: nog dit jaar komt er een Connected Barbie op de markt (richtprijs 700 euro).

Prille initiatieven
En zo zijn er intussen al de eerste, zeer jonge initiatieven om plants 'Industry 4.0 Ready' te maken, nieuwe zowel als bestaande via retrofitting. Of om data, gecollecteerd via mobiele meettoestellen met behulp van apps in online cloud-portalen op te slaan.

In Europa is het vooral de Duitse maakindustrie die 'weerwerk' biedt aan de investeringsgolf in technologische ontwikkeling die over de oceaan komt aanrollen. Zoals u verder kunt lezen: van bijvoorbeeld mastodont General Electric die er in India een operationele proeffabriek voor gaat bouwen. 38 voetbalvelden groot, en op basis van het 'Industriële Internet'.

Van startende techbedrijven zoals Rethink Robotics, de ontwikkelaar van de enorm populaire Baxter-robot, die er keer op keer in slaagt groeikapitaal op te halen bij, jawel, weerom kapitaalkrachtige spelers zoals hetzelfde General Electric, Goldman Sachs en Amazon-stichter Jeff Bezos.

De Europese - lees Duitse - maakbedrijven van hun kant testen in de eigen productielijnen al concepten uit om bijvoorbeeld relevante data uit de productie terug te laten vloeien naar de ontwikkelingsafdeling.

Zodat de ontwikkelaars in een vroeg stadium rekening kunnen houden met bottlenecks in de productie bij het ontwerp van nieuwe technische producten. Op termijn zullen alle netwerken - voor ontwerp, fabricage, bevoorrading, service/onderhoud en distributie - met elkaar geconnecteerd zijn, en interactief data uitwisselen.

Zonder menselijke tussenkomst. Het gaat om voorzichtige stapjes: zelfs bij de voorstelling van een nieuwe robotcel, waar mens en machine zij aan zij werken, excuseerde Audi's productiemanager Dr. Hubert Waltl zich haast.

«Mens en machine zullen alsmaar nauwer gaan samenwerken. Maar zelfs in de toekomst zal er geen plaats zijn voor mensloze fabrieken. Het zullen altijd de mensen in de productie zijn die de beslissingen nemen».

Geruststellende woorden aan het adres van het eigen personeel en de werknemersorganisaties.

In navolging van de Messe
Het nieuwe SOC Flanders Make wil er bij ons alvast zijn schouders onder zetten. In de praktijk zal zich dat op Indumation vertalen naar een platform waar diverse stakeholders hun visie etaleren aan de hand van technologie, cases en toepassingen.

Indumation haakt daarmee - terecht - in op een trend die zich in het buitenland al enkele jaren aftekent, en waarvan de Hannover Messe het voortouw genomen heeft.

Niet in het geringst onder 'zachte' aandrang van de Duitse regering die er onomwonden een strategie in ziet om 'de voorsprong van de Duitse maakindustrie op wereldschaal veilig te stellen'.

Een pluspunt: Indumation vindt enkele weken na de Messe plaats. Dat doet verhopen dat de grote spelers hun technologieën en sprekers van Hannover naar Kortrijk Xpo zullen delegeren. <<

Bert Belmans is hoofdredacteur van Engineeringnet Print & Online.

 Lees méér over:  Industrie 4.0   factory of the future  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners