Naar analogie van de Messe: Industrie 4.0 op Indumation 2015 - column

Columns & Blogs 17/04/2015 8:42:32

Industrie 4.0 is een evolutief begrip. Flanders Make tracht er alvast een eerste, voorlopige invulling aan te geven op het platform «Forum Industry 4.0 powered by Indumation.be»

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De beursorganisator Invent Media, techfederatie Agoria en het SOC Flanders’ Make hebben een ambitieuze betrachting: op de volgende vakbeurs Indumation willen ze een platform presenteren waar technische bezoekers zich kunnen laven aan alles wat Industrie 4.0 te maken heeft.

Dat is een mooi initiatief, temeer daar eigenlijk niemand nu al weet waar het met Industrie 4.0, het industriële Internet der Dingen, het Amerikaanse Smart Manufacturing Leadership, of in België: de Factory of the Future en het Made Different-programma, naartoe zal gaan.

Het enige wat vaststaat is dat het zal gaan om een versmelting van de besturingssystemen met de cloud. Realtime datacollectie op continue en grote schaal, big data in een geconnecteerde industriële omgeving. Wel ziet het er naar uit dat Europa er deze maal de nodige middelen - lees subsidies - voor zal vrijmaken in zijn digitale vijfjaren agenda.

De nieuwe Duitse eurocommissaris Oettinger lijkt de Smart Factory of the Futere genegen: «De komende vijf jaren zullen heel wat veranderingen brengen», stelt hij. «Als we daar niet tijdig op inspelen, doen we niet meer mee». De consumerbranche wacht alvast niet op de industrie: nog dit jaar komt er een Connected Barbie op de markt (richtprijs 700 euro).

Prille initiatieven
En zo zijn er intussen al de eerste, zeer jonge initiatieven om plants 'Industry 4.0 Ready' te maken, nieuwe zowel als bestaande via retrofitting. Of om data, gecollecteerd via mobiele meettoestellen met behulp van apps in online cloud-portalen op te slaan.

In Europa is het vooral de Duitse maakindustrie die 'weerwerk' biedt aan de investeringsgolf in technologische ontwikkeling die over de oceaan komt aanrollen. Zoals u verder kunt lezen: van bijvoorbeeld mastodont General Electric die er in India een operationele proeffabriek voor gaat bouwen. 38 voetbalvelden groot, en op basis van het 'Industriële Internet'.

Van startende techbedrijven zoals Rethink Robotics, de ontwikkelaar van de enorm populaire Baxter-robot, die er keer op keer in slaagt groeikapitaal op te halen bij, jawel, weerom kapitaalkrachtige spelers zoals hetzelfde General Electric, Goldman Sachs en Amazon-stichter Jeff Bezos.

De Europese - lees Duitse - maakbedrijven van hun kant testen in de eigen productielijnen al concepten uit om bijvoorbeeld relevante data uit de productie terug te laten vloeien naar de ontwikkelingsafdeling.

Zodat de ontwikkelaars in een vroeg stadium rekening kunnen houden met bottlenecks in de productie bij het ontwerp van nieuwe technische producten. Op termijn zullen alle netwerken - voor ontwerp, fabricage, bevoorrading, service/onderhoud en distributie - met elkaar geconnecteerd zijn, en interactief data uitwisselen.

Zonder menselijke tussenkomst. Het gaat om voorzichtige stapjes: zelfs bij de voorstelling van een nieuwe robotcel, waar mens en machine zij aan zij werken, excuseerde Audi's productiemanager Dr. Hubert Waltl zich haast.

«Mens en machine zullen alsmaar nauwer gaan samenwerken. Maar zelfs in de toekomst zal er geen plaats zijn voor mensloze fabrieken. Het zullen altijd de mensen in de productie zijn die de beslissingen nemen».

Geruststellende woorden aan het adres van het eigen personeel en de werknemersorganisaties.

In navolging van de Messe
Het nieuwe SOC Flanders Make wil er bij ons alvast zijn schouders onder zetten. In de praktijk zal zich dat op Indumation vertalen naar een platform waar diverse stakeholders hun visie etaleren aan de hand van technologie, cases en toepassingen.

Indumation haakt daarmee - terecht - in op een trend die zich in het buitenland al enkele jaren aftekent, en waarvan de Hannover Messe het voortouw genomen heeft.

Niet in het geringst onder 'zachte' aandrang van de Duitse regering die er onomwonden een strategie in ziet om 'de voorsprong van de Duitse maakindustrie op wereldschaal veilig te stellen'.

Een pluspunt: Indumation vindt enkele weken na de Messe plaats. Dat doet verhopen dat de grote spelers hun technologieën en sprekers van Hannover naar Kortrijk Xpo zullen delegeren. <<

Bert Belmans is hoofdredacteur van Engineeringnet Print & Online.

 Lees méér over:  Industrie 4.0   factory of the future  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Het project GREENER is gericht op de ontwikkeling van een biogebaseerde vervanger voor polyacrylzuur en RESANAT experimenteert met natuurlijke saneringstechnieken op verontreinigde gronden.

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Volvo Car Gent is gestart met de bouw van een gloednieuw fabrieksgedeelte, waar batterijen voor elektrische wagens zullen worden samengesteld. Een belangrijke investering voor deze fabriek.

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

Twee Antwerpse duurzaamheidsprojecten zijn bekroond met een prijs op de Guangzhou 2019 World Ports Conference in China, tijdens de eerste IAPH World Ports Sustainability Awards.

Kennametal introduceert nieuwe generatie tangentieel schouderfrezen - techniek

Kennametal kondigt haar nieuwe Mill 4-12KT aan, de volgende generatie tangentiële schouderfrezen, die hoogwaardige oppervlakken produceert voor bijna alle toepassingen in staal en gietijzer.

Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

Het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, ViTalent, komt op het Wetenschapspark in Niel en zou zijn deuren moeten openen in 2021.

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Onderzoekers van TU Eindhoven, DIFFER, Universiteit Twente en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend fluoride-laagje zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt.

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners