Pleidooi voor open source software ter bescherming van privacy op het net

Op Net Futures drongen onderzoekers van iMinds - KU Leuven gisteren aan op het gebruik van open source software om onze privacy beter te beschermen.

Trefwoorden: #Alliance for IoT Innovation, #iMinds, #Internet der dingen, #Internet of Things, #internet privacy, #IoT, #KU Leuven, #open source software privacy

Lees verder

Techniek

( Foto: iMinds )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van iMinds - KU Leuven drongen er tijdens Net Futures 2015 in Brussel bij het publiek op aan om de architectuur van het ‘Internet der dingen’ (Internet of Things, IoT) te herbekijken.

Om een Internet der dingen te creëren dat veiliger is en waarin onze privacy niet te grabbel wordt gegooid, is het volgens hen belangrijk om het onnodig centraliseren van enorme hoeveelheden data te vermijden en open source software te gebruiken.

iMinds kondigde meteen ook aan dat het betrokken is bij de oprichting van de gloednieuwe 'Alliance for IoT Innovation’ (AIOTI) van de Europese Commissie.

Naarmate het internet groeit, riskeren we de zaken niet meer onder controle te hebben. Toestellen allerhande registreren onze activiteiten en ons gedrag, 24u per dag.

En - tenzij er strenge beveiligingsmechanismen worden geïmplementeerd - bestaat de kans dat die info (zonder onze toestemming) aan onbekenden wordt doorgespeeld. Dat is een scenario dat bijzonder reëel wordt als we het internet baseren op zogenaamde 'closed source software', stellen de onderzoekers.

“De broncode van closed source software is niet vrij toegankelijk - zodat potentiële privacy- en veiligheidsrisico's niet kunnen worden gedetecteerd, bestudeerd en opgelost door de wereldwijde gemeenschap van developers,” zei Prof. Dr. Bart Preneel van iMinds - KU Leuven tijdens zijn toespraak op Net Futures.

Er groeit overigens bij een groep gebruikers steeds meer argwaan over slimme toestellen. Dat is wat onlangs in Nederland is gebeurd, waar verschillende gezinnen zich verzetten tegen de installatie van slimme energiemeters in hun huis - omdat ze vrezen dat criminelen hun gegevens zouden kunnen onderscheppen, of de meter zelfs hacken.

“Er is geen reden tot paniek, maar we moeten manieren proberen te vinden om onze gegevens te beschermen en zo lokaal mogelijk te houden (idealiter in onze persoonlijke omgeving); de cloud is immers niet de ultieme oplossing voor alles. Technologisch is dit al perfect mogelijk - onder meer door het gebruik van open source software,” zegt Professor Preneel.

Alhoewel open source niet per definitie veiliger is, laat het wel de mogelijkheid tot controle en correctie in en Preneel ziet hier een rol weggelegd voor Europese beleidsmakers. De nieuwe AIOTI stelt zich op dat vlak ambitieus op.

“Ze wil grootschalige IoT-pilootprojecten opzetten, de creatie van standaarden ondersteunen, een ecosysteem van starters en KMO's ontwikkelen, enz.,” zegt Thomas Kallstenius, Directeur onderzoek en innovatiestrategie bij iMinds en de iMinds-afgevaardigde voor de AIOTI.

“Er zijn al heel wat Vlaamse start-ups actief in het IoT-domein. Maar om van Vlaanderen een echte topregio te maken wat de ontwikkeling en implementatie van het IoT betreft, moeten we de uitdagingen ook op Europees niveau aanpakken.

Daarom scharen we ons volop achter het AIOTI-initiatief, en de snelle en concrete resultaten die de Alliantie nastreeft.”