Pleidooi voor open source software ter bescherming van privacy op het net

Bedrijfsnieuws 27/03/2015 10:32:59

Op Net Futures drongen onderzoekers van iMinds - KU Leuven gisteren aan op het gebruik van open source software om onze privacy beter te beschermen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Virtual reality voor innovatieve gezondheidstoepassingen

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Vulniveau opvolgen met Industrial Internet of Things - techniek

Seeq breidt integratie en samenwerking met Siemens uit - techniek

Vlaamse regering investeert 20 miljoen euro in cybersecurity

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van iMinds - KU Leuven drongen er tijdens Net Futures 2015 in Brussel bij het publiek op aan om de architectuur van het ‘Internet der dingen’ (Internet of Things, IoT) te herbekijken.

Om een Internet der dingen te creëren dat veiliger is en waarin onze privacy niet te grabbel wordt gegooid, is het volgens hen belangrijk om het onnodig centraliseren van enorme hoeveelheden data te vermijden en open source software te gebruiken.

iMinds kondigde meteen ook aan dat het betrokken is bij de oprichting van de gloednieuwe 'Alliance for IoT Innovation’ (AIOTI) van de Europese Commissie.

Naarmate het internet groeit, riskeren we de zaken niet meer onder controle te hebben. Toestellen allerhande registreren onze activiteiten en ons gedrag, 24u per dag.

En - tenzij er strenge beveiligingsmechanismen worden geïmplementeerd - bestaat de kans dat die info (zonder onze toestemming) aan onbekenden wordt doorgespeeld. Dat is een scenario dat bijzonder reëel wordt als we het internet baseren op zogenaamde 'closed source software', stellen de onderzoekers.

“De broncode van closed source software is niet vrij toegankelijk - zodat potentiële privacy- en veiligheidsrisico's niet kunnen worden gedetecteerd, bestudeerd en opgelost door de wereldwijde gemeenschap van developers,” zei Prof. Dr. Bart Preneel van iMinds - KU Leuven tijdens zijn toespraak op Net Futures.

Er groeit overigens bij een groep gebruikers steeds meer argwaan over slimme toestellen. Dat is wat onlangs in Nederland is gebeurd, waar verschillende gezinnen zich verzetten tegen de installatie van slimme energiemeters in hun huis - omdat ze vrezen dat criminelen hun gegevens zouden kunnen onderscheppen, of de meter zelfs hacken.

“Er is geen reden tot paniek, maar we moeten manieren proberen te vinden om onze gegevens te beschermen en zo lokaal mogelijk te houden (idealiter in onze persoonlijke omgeving); de cloud is immers niet de ultieme oplossing voor alles. Technologisch is dit al perfect mogelijk - onder meer door het gebruik van open source software,” zegt Professor Preneel.

Alhoewel open source niet per definitie veiliger is, laat het wel de mogelijkheid tot controle en correctie in en Preneel ziet hier een rol weggelegd voor Europese beleidsmakers. De nieuwe AIOTI stelt zich op dat vlak ambitieus op.

“Ze wil grootschalige IoT-pilootprojecten opzetten, de creatie van standaarden ondersteunen, een ecosysteem van starters en KMO's ontwikkelen, enz.,” zegt Thomas Kallstenius, Directeur onderzoek en innovatiestrategie bij iMinds en de iMinds-afgevaardigde voor de AIOTI.

“Er zijn al heel wat Vlaamse start-ups actief in het IoT-domein. Maar om van Vlaanderen een echte topregio te maken wat de ontwikkeling en implementatie van het IoT betreft, moeten we de uitdagingen ook op Europees niveau aanpakken.

Daarom scharen we ons volop achter het AIOTI-initiatief, en de snelle en concrete resultaten die de Alliantie nastreeft.” << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: iMinds)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Schneider Electric heeft nieuw webadres

Om de toegang tot de website te vereenvoudigen en de gebruikerservaring op de digitale kanalen te verbeteren, heeft Schneider Electric, wereldleider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, zijn webdomein bijgewerkt van www.schneider-electric.be naar www.se.com/be en nieuwe functies werden toegevoegd.

Partners