Pleidooi voor open source software ter bescherming van privacy op het net

Bedrijfsnieuws 27/03/2015 10:32:59

Op Net Futures drongen onderzoekers van iMinds - KU Leuven gisteren aan op het gebruik van open source software om onze privacy beter te beschermen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cryptografie zonder geheime sleutels met kwamtumfysica

Accuraat labelen met de nieuwe Murrplastik mp-lM1 - techniek

Sensia is nieuwe joint venture tussen Rockwell en Schlumberger

Imec en Rutgers University in finale DARPA Spectrum Collaboration Challenge

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Infoavond 3D-print voor matrijzen

Thomas More - Sint-Katelijne-Waver

dinsdag 22 oktober 2019

Parts2Clean

Messe Stuttgart

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Configuratie en calculatie van laagspanningsverdeelborden

Rittal Lokeren

dinsdag 22 oktober 2019

Rockwell Automation Teched Emea

München - Duitsland

van 22/10/2019 tot 24/10/2019

Basic of CE marking

Pilz Academy - Gent

dinsdag 22 oktober 2019

Empack

Nekkerhal Mechelen

van 23/10/2019 tot 24/10/2019

Keuze van de redactie

(17/10) Belgische zonnewagen wordt wereldkampioen

(16/10) Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

(15/10) Verhaert investeert in AI gestuurde robots

(14/10) Sirris heeft 4.0 Pilot Factory ontwikkeld

(9/10) Batterijen van elektrische wagens krijgen nieuw leven bij Umicore

(9/10) Kinepolis is ‘Onderneming van het Jaar’ 2019

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van iMinds - KU Leuven drongen er tijdens Net Futures 2015 in Brussel bij het publiek op aan om de architectuur van het ‘Internet der dingen’ (Internet of Things, IoT) te herbekijken.

Om een Internet der dingen te creëren dat veiliger is en waarin onze privacy niet te grabbel wordt gegooid, is het volgens hen belangrijk om het onnodig centraliseren van enorme hoeveelheden data te vermijden en open source software te gebruiken.

iMinds kondigde meteen ook aan dat het betrokken is bij de oprichting van de gloednieuwe 'Alliance for IoT Innovation’ (AIOTI) van de Europese Commissie.

Naarmate het internet groeit, riskeren we de zaken niet meer onder controle te hebben. Toestellen allerhande registreren onze activiteiten en ons gedrag, 24u per dag.

En - tenzij er strenge beveiligingsmechanismen worden geïmplementeerd - bestaat de kans dat die info (zonder onze toestemming) aan onbekenden wordt doorgespeeld. Dat is een scenario dat bijzonder reëel wordt als we het internet baseren op zogenaamde 'closed source software', stellen de onderzoekers.

“De broncode van closed source software is niet vrij toegankelijk - zodat potentiële privacy- en veiligheidsrisico's niet kunnen worden gedetecteerd, bestudeerd en opgelost door de wereldwijde gemeenschap van developers,” zei Prof. Dr. Bart Preneel van iMinds - KU Leuven tijdens zijn toespraak op Net Futures.

Er groeit overigens bij een groep gebruikers steeds meer argwaan over slimme toestellen. Dat is wat onlangs in Nederland is gebeurd, waar verschillende gezinnen zich verzetten tegen de installatie van slimme energiemeters in hun huis - omdat ze vrezen dat criminelen hun gegevens zouden kunnen onderscheppen, of de meter zelfs hacken.

“Er is geen reden tot paniek, maar we moeten manieren proberen te vinden om onze gegevens te beschermen en zo lokaal mogelijk te houden (idealiter in onze persoonlijke omgeving); de cloud is immers niet de ultieme oplossing voor alles. Technologisch is dit al perfect mogelijk - onder meer door het gebruik van open source software,” zegt Professor Preneel.

Alhoewel open source niet per definitie veiliger is, laat het wel de mogelijkheid tot controle en correctie in en Preneel ziet hier een rol weggelegd voor Europese beleidsmakers. De nieuwe AIOTI stelt zich op dat vlak ambitieus op.

“Ze wil grootschalige IoT-pilootprojecten opzetten, de creatie van standaarden ondersteunen, een ecosysteem van starters en KMO's ontwikkelen, enz.,” zegt Thomas Kallstenius, Directeur onderzoek en innovatiestrategie bij iMinds en de iMinds-afgevaardigde voor de AIOTI.

“Er zijn al heel wat Vlaamse start-ups actief in het IoT-domein. Maar om van Vlaanderen een echte topregio te maken wat de ontwikkeling en implementatie van het IoT betreft, moeten we de uitdagingen ook op Europees niveau aanpakken.

Daarom scharen we ons volop achter het AIOTI-initiatief, en de snelle en concrete resultaten die de Alliantie nastreeft.” << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: iMinds)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal pakt uit met nieuwe NEMA 3R/4 koelunits - techniek

Koeltechnologie voor buitentoepassingen moet altijd betrouwbaar werken, zelfs bij extreme hitte en koude of in vochtige en stoffige omstandigheden. Maar de eisen zijn nog hoger.

Orsi Academy wint Europese RegioStar Award

Dit opleidingscentrum voor robotchirurgie bevat de nieuwste technologie en trekt zo'n 3.500 chirurgen uit de hele wereld per jaar. De prijs garandeert uitbouw van technologie in het centrum.

Onderzoek: microben halen methaan en ammonium uit zeebodem

De Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht krijgen een ERC-subsidie van 7,6 miljoen euro om te onderzoeken hoe micro-organismen methaan en ammonium uit de zeebodem halen.

Technologiebedrijf Rombit trekt nieuwe investeerders aan

Tijdens de tweede kapitaalverhoging van Rombit zijn Vic Swerts, InvestLink en enkele Belgische industriëlen toegetreden. In totaal werd bij alle partijen 10 miljoen euro opgehaald.

Lancering digitale marktplaats voor afgedankt elektro op werkplek

Recupel lanceert Smartloop, een digitale marktplaats voor het afgedankte elektro van bedrijven en organisaties die vraag en aanbod bij elkaar brengt.

Verhaert investeert in AI gestuurde robots

VLAIO heeft een subsidie toegekend aan Verhaert voor een nieuw technologieplatform, waardoor Vlaamse ondernemingen versneld AI gestuurde robotsystemen kunnen ontwikkelen.

ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf - advertorial

ifm electronic, dat van start ging met inductieve naderingsschakelaars voor het direct aansturen van een ‘relais’, telt nu 23 verschillende productlijnen en bestaat een halve eeuw.

Armstrong dekt 40% van energieverbruik met zonne-energie

Familiebedrijf Armstrong International liet onlangs 909 fotovoltaïsche panelen op zijn site in het industriepark Hauts-Sarts te Herstal installeren. Dauvister stond in voor de installatie.

Schubert & Salzer lanceert stoomkoeler 5090

De voordelen van het schijfklepsysteem voor stoomconditionering worden met de stoomkoeler type 5090 gecombineerd. Operatoren profiteren van een hoge afdichting, minder slijtage en geoptimaliseerde stoomcontrole. De stoomkoeler regelt de vereiste hoeveelheid injectiewater voor het koelen van stoom tot de gewenste stoom temperatuur. >>

Partners