Pleidooi voor open source software ter bescherming van privacy op het net

Bedrijfsnieuws 27/03/2015 10:32:59

Op Net Futures drongen onderzoekers van iMinds - KU Leuven gisteren aan op het gebruik van open source software om onze privacy beter te beschermen.

Lees hieronder verder   
Verwant

BP breidt samenwerking met Schneider Electric uit

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Rittal bouwt slimme fabriek - artikel

Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

Drone slaat zijn vleugels uit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Building a Future-Proof Belgium

Katoennatie Zaal E4 - Kallo

dinsdag 18 juni 2019

Siemens TIA Portal V15.1

Webinar Siemens

dinsdag 18 juni 2019

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

Keuze van de redactie

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

(6/6) Jobhoppen mee in de hand gewerkt door werkgevers

(5/6) Ontex installeert zonnedak van 2,2 MWp

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van iMinds - KU Leuven drongen er tijdens Net Futures 2015 in Brussel bij het publiek op aan om de architectuur van het ‘Internet der dingen’ (Internet of Things, IoT) te herbekijken.

Om een Internet der dingen te creëren dat veiliger is en waarin onze privacy niet te grabbel wordt gegooid, is het volgens hen belangrijk om het onnodig centraliseren van enorme hoeveelheden data te vermijden en open source software te gebruiken.

iMinds kondigde meteen ook aan dat het betrokken is bij de oprichting van de gloednieuwe 'Alliance for IoT Innovation’ (AIOTI) van de Europese Commissie.

Naarmate het internet groeit, riskeren we de zaken niet meer onder controle te hebben. Toestellen allerhande registreren onze activiteiten en ons gedrag, 24u per dag.

En - tenzij er strenge beveiligingsmechanismen worden geïmplementeerd - bestaat de kans dat die info (zonder onze toestemming) aan onbekenden wordt doorgespeeld. Dat is een scenario dat bijzonder reëel wordt als we het internet baseren op zogenaamde 'closed source software', stellen de onderzoekers.

“De broncode van closed source software is niet vrij toegankelijk - zodat potentiële privacy- en veiligheidsrisico's niet kunnen worden gedetecteerd, bestudeerd en opgelost door de wereldwijde gemeenschap van developers,” zei Prof. Dr. Bart Preneel van iMinds - KU Leuven tijdens zijn toespraak op Net Futures.

Er groeit overigens bij een groep gebruikers steeds meer argwaan over slimme toestellen. Dat is wat onlangs in Nederland is gebeurd, waar verschillende gezinnen zich verzetten tegen de installatie van slimme energiemeters in hun huis - omdat ze vrezen dat criminelen hun gegevens zouden kunnen onderscheppen, of de meter zelfs hacken.

“Er is geen reden tot paniek, maar we moeten manieren proberen te vinden om onze gegevens te beschermen en zo lokaal mogelijk te houden (idealiter in onze persoonlijke omgeving); de cloud is immers niet de ultieme oplossing voor alles. Technologisch is dit al perfect mogelijk - onder meer door het gebruik van open source software,” zegt Professor Preneel.

Alhoewel open source niet per definitie veiliger is, laat het wel de mogelijkheid tot controle en correctie in en Preneel ziet hier een rol weggelegd voor Europese beleidsmakers. De nieuwe AIOTI stelt zich op dat vlak ambitieus op.

“Ze wil grootschalige IoT-pilootprojecten opzetten, de creatie van standaarden ondersteunen, een ecosysteem van starters en KMO's ontwikkelen, enz.,” zegt Thomas Kallstenius, Directeur onderzoek en innovatiestrategie bij iMinds en de iMinds-afgevaardigde voor de AIOTI.

“Er zijn al heel wat Vlaamse start-ups actief in het IoT-domein. Maar om van Vlaanderen een echte topregio te maken wat de ontwikkeling en implementatie van het IoT betreft, moeten we de uitdagingen ook op Europees niveau aanpakken.

Daarom scharen we ons volop achter het AIOTI-initiatief, en de snelle en concrete resultaten die de Alliantie nastreeft.” << (Saskia Van Hoyweghen) (foto: iMinds)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ataya & Partners benoemt Xavier Huysmans tot CEO

Xavier Huysmans is aangesteld als CEO van Ataya & Partners, de recent opgerichte joint venture van Hightech Partners en professor Georges Ataya, en gaat een team van 20 experts aansturen.

Ondertekening raamakkoord versterking CBRNe-expertisecentrum

Om België beter voor te bereiden op chemische, biologische, radiologische en nucleaire incidenten (CBRN), is een expertisecentrum opgericht in de schoot van het Nationaal Crisiscentrum.

FANC staat heropstart Tihange 2 toe

Het FANC heeft de uitgevoerde betonreparaties en aanbrenging van een nieuwe dakplaat in het bunkergebouw van Tihange 2 goedgekeurd. Uitbater ENGIE Electrabel mag deze dus terug opstarten.

Robotsoftware maakt cobots menselijker

VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Dit was onderdeel van het Claxon-onderzoeksproject.

Binnenschepen ingezet voor transport onderdelen en afgewerkte producten

Honda is van start gegaan met de aanvoer van containers via binnenschepen vanuit de haven van Antwerpen naar Gent, waarmee het bedrijf inzet op 'groen' en duurzaam transport.

MIVB test zelfrijdende pendelbusjes

De openbare vervoersmaatschappij MIVB test sinds kort elektrische zelfrijdende pendelbusjes in het Woluwepark in Brussel. De reizigers kunnen deze gratis gebruiken vanaf eind juni.

Nieuwe Southco thread-in veerbelaste plunjer voor dunne panelen - techniek

Southco heeft zijn lijn veerbelaste plunjers uitgebreid met een nieuwe thread-in uitvoering die snelle installatie en verwijdering door dunne panelen in krappe ruimtes mogelijk maakt.

Antwerpse EuroPilot Center koopt nieuwe vluchtsimulator

Het Antwerpse EuroPilot Center, een Approved Training Organization (ATO), schafte een ALSIM AL42FSTD vluchtsimulator aan, die in hun nieuwe Integrated Airline Career Program ingezet zal worden.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners