Station van Namen als eerste uitgerust met ETCS

De werken voor European Train Control System (ETCS) zijn bijna afgerond. De sporen van dit station werden al met bijna 500 bakens uitgerust. De werken zullen tegen de zomer voltooid zijn.

Trefwoorden: #ETCS, #Infrabel, #NMBS, #software, #spoorverbinding, #spoorwegen, #station van Namen, #veiligheidssysteem

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot YouTube - Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Het station van Namen zal het eerste, grote station in België zijn dat beschikt over het Europese systeem voor permanente snelheidscontrole.

Deze nieuwe fase in de verbetering van de spoorwegveiligheid past in het kader van de uitrusting van een van de belangrijkste goederencorridors in Europa, die Antwerpen met de Luxemburgse grens verbindt.

Aan de hand van de gegevensuitwisseling tussen de bakens (een soort rechthoekige dozen van ongeveer 30 bij 50 centimeter) en het systeem aan boord van de trein is het mogelijk de snelheid van de trein te controleren en, indien nodig, aan te passen in functie van verschillende elementen: stand van de seinen, het treinverkeer, ...

In enkele maanden tijd legden technici een dertigtal kilometer kabels in nieuwe sleuven. Vervolgens werden de 464 bakens in het station en in de onmiddellijke omgeving aangesloten op het IT-systeem dat deze technologie ondersteunt.

Tenslotte zijn technici op 16 februari gestart met de parametrering van de bakens en de uitrusting ervan met speciale software.

In een kwartier tijd installeren 2 elektromecaniciens, met een computer ter plaatse, op elke baken de nodige software.

Zodra de infrastructuur deze zomer de vereiste homologatie heeft gekregen, wordt Namen het eerste, grote station in België met het European Train Control System.

Op 31 december 2014, was al meer dan 37% van de NMBS vloot uitgerust met ETCS. Bij 21% van het rollend materieel is het ETCS systeem daadwerkelijk geactiveerd.